Wpis z mikrobloga

W sumie zawsze mnie to zastanawiało czemu wiele osób dobrowolnie wybiera brzydkie psy. Możesz mieć chociażby takiego psa jak po lewej, a ludzie potrafią wziąć jakiegoś świniaka, który wygląda jak jakiś kibol patus zamieniony w psa, nie rozumiem

#psy #psiarze
LamajHarma - W sumie zawsze mnie to zastanawiało czemu wiele osób dobrowolnie wybiera...

źródło: cxzc

Pobierz
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LamajHarma: 1) te rasowe często mają wady genetyczne i częściej chorują, co powoduje większe koszty u weterynarza, 2) piękno jest pojęciem względnym, innym może się podoba co innego 3) liczy się też charakter psa, co z tego, że jest np ładny, jak nie pasuje charakterem i wymaganiami do właściciela, 4) każde zwierzę może być kochane, wygląd to nie wszystko
  • Odpowiedz
W sumie zawsze mnie to zastanawiało czemu wiele osób dobrowolnie wybiera brzydkie psy. Możesz mieć chociażby takiego psa jak po lewej, a ludzie potrafią wziąć jakiegoś świniaka, który wygląda jak jakiś kibol patus zamieniony w psa, nie rozumiem

@LamajHarma: Wygląd pimpka nie ma tu żadnego znaczenia. Znaczenie ma jednak osoba, która posiada danego pimpka.

• Odpowiedz
@meisnois: Nie napisałem nigdzie, że kundelki wcale nie chorują :) Nie zmienia to faktu, że psy rasowe chorują częściej, ponieważ selektywna hodowla oparta na wyglądzie prowadzi do ograniczenia puli genetycznej i powstawania chorób dziedzicznych, takich jak dysplazja stawów, problemy z sercem czy z oddychaniem.
  • Odpowiedz