Wpis z mikrobloga

Trochę się nudziło więc zaplanowałem na sobotę pełne czyszczenie pieca i jak starczy czasu konsoli ROG Ally. Wcześniej co jakiś czas dłubałem sobie w komputerach ale nic szczególnego. Jak komuś w rodzinie wolno chodził laptop czy PC to wiedzieli gdzie mnie szukać. A ja to lubię, cierpliwy jestem, jak coś nie wiem to sprawdzam. Dzisiaj poszedłem krok dalej bo otworzyłem swoje GPU. Bałem się że będę musiał wymienić termopady bo były i 1.5mm i 2mm (a miałem tylko 1.5 Arctic TP-2) ale były w dobrym stanie, zaryzykowałem, zostawiłem. Zmieniłem starą pastę na plaster Honeywell PTM7950 - pełną właściwość ma osiągnąć po 4,5 cyklach ale ok, to ma być opcja długoterminowa. Poskładałem i zabrałem się za czyszczenie CPU. Pod radiatorem Noctua NH-D15 siedzi i7 11709k. Położyłem między nimi plaster grafenowy Thermal Grizzly Kryosheet. Też opcja dlugoterminowa. A ze stopka z Noctuy jest bardzo płaska to miałem nadzieje że ciepło będzie dobrze rozkładane. Tego typu materiały nakładałem pierwszy raz, przyznaję ze lekki stres był. Na die konsoli również położyłem PTM7950 tym bardziej że podobno fabrycznie tylko ten materiał nakładają. Finalnie cpu pod testami w OCCT w miarę stabilnie. Skoki temperatury na poszczególnych rdzeniach nieznaczne, tzn mieszczą się w normie 5-7 stopni. GPU wypluło 4 razy błąd WHEA ale w windowsowym podglądzie zdarzeń wskazał na kod błędu 17 tzn system wykrył drobną niezgodność w komunikacji PCIe, ale sam ją skorygował, nic groźnego - efekt chwilowego szumu elektrycznego w torze PCIe albo wczesnego inicjowania GPU boostu uzasadnione przy testach obciążeniowych. Test trwał godzinę w profilu extreme. Finalnie jestem zadowolony. Jak na laika przynajmniej nic nie popsułem, past już nie będę wymieniał a realna temperatura w GPU to jak się już PTM ułoży. Zaś na CPU grafen jest stabilny. Wklejam raport z OCCT, w komentarzu raport z GPU.
Bebechy to wspomniany i7 11700K pod radiatorem Noctua NH-D15. GPU to Palit RTX 4080 Gamerock OC z profilem biosu performance. Płyta ASUS Z590 Aorus Elite AX.
#overclocking #pcmasterrace #komputery #gownowpis
5KYN3T - Trochę się nudziło więc zaplanowałem na sobotę pełne czyszczenie pieca i jak...

źródło: CPU

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@5KYN3T mogłeś puścić test obciążający PSU w OCCT przed i po żeby temperatury porównać. Nic tak elegancko nie rozgrzewa podzespołów w kilka sekund jak to xD
  • Odpowiedz
@5KYN3T: Kanał na YT pozujący na kogoś pokroju Gamers Nexus, ale w rzeczywistości jedyne co oferują to reklamy. No i właściciel to narcyz którego po dziś dzień piecze odbyt że Steve z GN jest bardziej szanowany od niego. No i ten, widzowie tego kanału znani są z tego że nic nie wiedzą o komputerach, tak samo jak prowadzący kanał. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107: Jak coś szukałem to czasem się natknąłem na kanał ale raczej nie włączałem bo długie filmy, lepszy hindus :D

Edit: Czekaj on ma ponad 2mln subskrypcji? Jezu
  • Odpowiedz
@Armanz: Steve i tak nie ma aż tylu wad co kanadyjski kastrat, i jakoś sodówa mu do głowy nie uderza.
@5KYN3T: No, zanim jaskiniowiec z GN zrobił o nich materiał to byli bardzo popularni, ale potem poszły dramy, piskliwy kukold nie mógł skleić p---y i dalej kopał pod sobą rów, widownia dorosła, i pomimo tego że mają 16mln subów to wyświetlenia spadają, już nie wspominając o tym że
  • Odpowiedz
  • 1
@supra107

@Ralphs: No, idealna farelka, lepsza niż Furmark. I CPU i GPU na 100%, full pobór prądu

Ale musiałem mieć minę jak po 5 sekundach tego testu pokazało mi kilkanaście stopni więcej na CPU niż po 10minutach w cinebenchu xD
  • Odpowiedz