Aktywne Wpisy

Charlie666 +31
Czy była kiedyś bardziej przehajpowana gra? #gry
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
teddyef +828
Znowu aktualne
smarzowski przynudza. te same mordy w tych samych okolicznościach co zwykle. dałby już k---a spokój chociaż z tym jakubikiem
podejrzewam że następny film o polskich szkołach. jakubik wuefista-pijaczyna, macający uczennice. trzydzieści lat wstecz wicemistrz powiatu w rzucie oszczepem. dyplom utrwalający ten sukces trzyma na honorowym miejscu w swojej norze i pije pod ten widok, płacząc i waląc kapucyna.
izabela kuna pijaczka-polonistka, która popuszcza szpary klasowemu gangusowi. w tej roli lekko przypudrowany bartłomiej
smarzowski przynudza. te same mordy w tych samych okolicznościach co zwykle. dałby już k---a spokój chociaż z tym jakubikiem
podejrzewam że następny film o polskich szkołach. jakubik wuefista-pijaczyna, macający uczennice. trzydzieści lat wstecz wicemistrz powiatu w rzucie oszczepem. dyplom utrwalający ten sukces trzyma na honorowym miejscu w swojej norze i pije pod ten widok, płacząc i waląc kapucyna.
izabela kuna pijaczka-polonistka, która popuszcza szpary klasowemu gangusowi. w tej roli lekko przypudrowany bartłomiej

Programista kiedyś:
- Bazy stawiać? Ja nawet SQL-a nie znam.Zatrudnijcie sobie specjalistę.
- SEO? Nie znam się na tym.Zatrudnijcie sobie specjalistę.
- Infrastruktura? IP? DHCP? To jakiś drink?Zatrudnijcie sobie specjalistę.
- Jak to nie ma dokumentacji? Musi nad tym usiąść analityk.Zatrudnijcie sobie specjalistę.
- Docker? Nie umiem.Zatrudnijcie sobie specjalistę.
Programista dziś:
- Tak panie firmo baze postawię, cache podepnę i skonfiguruje.
- Tak poducze się SEO - przyda mi się w karierze.
- ARGO, helm-y i terraform też sobie zakoduje.
- Dokumentacja? Nie ma? Stworzę ją i pomęczę odpowiednich ludzi.
- Nie ma problemu , dockera sobie ustawię. Pod kaniko/buildah? Też nie ma problemu.
Każdy miał swoją specjalizację. Front robił front. Backend robił backend. Teraz te role wiążą, a jak już masz te 8 lat - to już po prostu z góry zakładają - że umiesz. Szkoda, że w pieniądzach tego nie widać....
Potem taka firma pisze do mnie maile, że dan wyciekły albo stracili, albo hostują c&c dla jakiegoś malware. Bo deweloper się zna. Ja wbijam, naprawiam, fakturka i tak się ten świat kręci. ;)
@BreathDeath Nawet korpo. Przecież wystarczy wytworzyć odpowiednie dokumenty do nich się stosować nie? A i dodajcie sobie mechanizmy RBAIC do pipeline albo zapytaj AI. Masz tyle lat doświadczenia - to chyba wiesz co robisz.
@chaosrising 2015. Więc o wiele przed popularnością Home Office.
@ShiroUmizake: No i wtedy ktoś wchodzi jak do siebie, bo taki dev nie ma doświadczenia z niuansami. Tak samo ja napiszę kod, znam algorytmy itp. Tylko nie wiem, że w bibliotece X dana rzecz działa minimalnie inaczej i powinienem zrobić inaczej aby było szybciej, bo nie mam po prostu doświadczenia w programowaniu w danej technologii. Działać będzie, ale jak z jakością
Jak im wyciekł klucz? Front wysyłał jawnie? Czy maszyna nie była tunelowana z AZem?
A weż nic nie mów. Teraz regulator ściga za WCAG i terminami dość...
Jestem w branży ponad 10 lat. Każdy się chciał znać na wszystkim, ktoś się znał lepiej ktoś gorzej, ale różnica była taka, że jak przyszedł szef i coś trzeba było zrobić to się dało, ale w swoim czasie - bez sprintów
@ShiroUmizake: Jakie role? Typie przecież jak zakładasz konto AWS to masz użytkownika co nie? No to generujesz mu klucze i używasz do wszystkiego. Co to jest w ogóle IAM? To jakaś biblioteka do Javy czy co? :D Miało działać i być zrobione szybko to było. Kazali deweloperowi zrobić to zrobił, to było jego pierwsze spotkanie z AWS.
Kiedyś backendowiec wszystko ogarniał i tak trzeba bylo to i front sklecił. A dzis to jak się jeden z drugim nie zapytają chata lpg to nie wiedzą o co im chodzi
Nie ma co mówić, gdyby nie AI (ja używam copilot) - duża cześć rzeczy byłaby robiona znacznie, znacznie dłużej. Nie muszę oglądać tutoriali. Jeżeli jakieś danej linijki nie rozumiem konfiguracji, mogę o