Wpis z mikrobloga

Chcę się tym z Wami podzielić. Uwielbiam ten portal za takie akcje jak #psiarze i chodzi mi dokładnie o ten mechanizm socjologiczny, który prowadzi do ekstremizacji w jakimś tam poglądzie. Zaczyna się od zidentyfikowania jakiegoś problemu społecznego, ekstrapolowaniu go na całą grupę społeczną, a następnie na wyeskalowaniu go poziomu absurdu, że jakiś typ będzie rzucał achtunagmi jako jego osobista wojna przeciw psom, mimo, że nie miał do nich nic miesiąc wcześniej. Bo już mój spokój, jako człowieka, i mojej rodziny jest nieistotny - Muszę słuchać 100 dodatkowych huków, bo typ jest na wojnie z #psy i #psiarze. Jakakolwiek logia została na peronie, a pociąg obłędu jedzie w najlepsze. Love it!

Moim osobistym top jest gość co stwierdził, że będzie celowo doszczętnie niszczył sprawne lub lekko uszkodzone rzeczy, które wyrzuca na śmietnik jak np. elektronika, żeby ktoś tego przypadkiem nie wziął, naprawił i sprzedał. To chyba było na fali wątku oddawania rzeczy za darmo na OLX.

Polecam kolejne tematy pod rozwagę:
-Eksterminacja ludzi pijących a-----l poza domem ze względu na osiedlowe 'ekipy' na ławeczkach.
-Umieszczanie w więzieniach ludzi mieszkających w blokach i chodzących bez kapci.
-Konfiskaty samochodów za złe/nielegalne parkowanie.
-Odholowywanie pojazdów, które nie stanęły idealnie w parkingowych liniach.
-Napady na ludzi nie używających foliowych rękawiczek w dyskontach.
-Ataki na rodziny z dziećmi idące wolno całą szerokością chodnika.

Liczę na Was, kolejne akcje, i Wasze komentarze, które są moim guilty pleasure. Fascynuje mnie ten mechanizm, obserwowany w takich przypadkach i zupełnie nie dziwię się jak akwarelista dał radę zmienić pragmatyczny i kulturalny naród w ludzi obsługujących machinę śmierci bez mrugnięcia brewką i wyrzutów sumienia.

#przemyslenia

PS Jak traficie na jakiś nick, który wypisuje na mirko cuda na kiju jak ten od achtungów czy elektroniki, to nie czarnolistujcie go. Zapiszcie go sobie w pliku o_ja_pier_co_za_leb.txt i co jakiś czas wracajcie do swoich ulubieńców, bo często mają ciekawe przemyślenia na inne tematy lub co ciekawsze przechodzą swoje osobiste katharsis jak typ walczący z kobietami w suvach pochwalił się po kilku latach, że kupił żonie suva (ale to byl jeszcze 'stary' wykop).
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@conamirko: Oj, czasem czytam i po 10 i więcej stron komentarzy jakiegoś typa i potem jeszcze czasem googluje nicki, bo ten portal ma tak super funkcje, że jak ktoś dużo pisze, to jego historia konczy sie czasem po 14-15 stronie. Ja nie mówię, że robie komuś profil psychologiczny (do tego jakiś miras zrobil stronkę z jakims tam modelem AI xD), ale zwyczajnie mnie fascynuje, że siedzisz sobie w chacie, komentujesz
  • Odpowiedz
to mnie to zastanawia, co tam mu się na strychu stało.

@BassGru: Ja stawiam, że przez okres izolacji i kwarantann te kilka lat temu, części społeczeństwa poprzepalało styki i zwyczajnie p----------o. Psycha siadła tak mocno, że najmniejsza niedogodność dzieli ich od sięgnięcia po siekierę.
  • Odpowiedz
  • 2
@Foxing: A jak dla mnie to właśnie wpadnięcie w taką psychologiczną pułapkę, że widzisz 100 postów o temacie X i nagle wykreowana bańka staje się twoją chwilową rzeczywistością, typu że każdy wynajmujący komuś chatę to czynszojad, krezus z dziesiątkami mieszkań, odpowiedzialny za masowy spadek dzietności. Rozwala mnie to zagubienie się pomiędzy przerysowaną sytuacją wykreowaną na portalu ze śmiesznymi obrazkami a rzeczywistością, które pcha ludzi w jakieś ekstremalne tory myślowe tak,
  • Odpowiedz
Niby tak, ale wprowadzać kolejne prawo, urzędy itp., bo ktoś chce mieć yorka to przegina moim zdaniem

@BassGru: Problem w tym że niezaleznie od rasy psa, czy to kundelek czy c--j wie co, to wlasciciele bardzo często swoje psy zaniedbują. Np. zostawiają psa samego bez terapii leku separacyjnego, kupują psa z pseudohodowli itd. Wlascicieli bez licencji powinna kontrolowac policja na ulicy, a nie weterynarz i tyle.

A za zyczenia dziękuje
  • Odpowiedz
@BassGru: ja to już przeczytałem parę wpisow o pozwoleniu na b--ń palna i noszeniu ją ze sobą, żeby czuć się bezpiecznie xD

Gdyby do czegoś takiego doszło to za rok bym czytał identyczne nagłówki co z dzikami na glownej
"W samoobronie zastrzelił dziecko zamiast psa"
"pomylil agresywnego psa z człowiekiem"

Ale tak czy siak najlepsi są ci co uważają, że to przez psy jest niska dzietność. Chyba coś takiego nawet
  • Odpowiedz
Wlascicieli bez licencji powinna kontrolowac policja na ulicy, a nie weterynarz i tyle.

@rvnow policji i SM nawet się nie chce spisywać absurdalnie zaparkowanych samochodów to powodzenia z takim czymś
  • Odpowiedz
  • 0
Wlascicieli bez licencji powinna kontrolowac policja na ulicy, a nie weterynarz i tyle.

@rvnow: Jest problem, żeby alkusów za kółkiem łapać, czy wystawić mandat typowi co zastawił cały chodnik za pół dnia, a jeszcze by mieli licki na psa sprawdzać - nie do zrobienia realnie. Jak już teoretycznie znajdą kogoś bez licki, to co jaka kara? Mandat 100 PLN? zawiasy 2na5 czy 25 lat? Pytanie co z takim psem bez
  • Odpowiedz
  • 0
@czahrolek98: O tak, jedne z moich ulubionych postów :D :D :D Tam często dobra odklejka leci. I jeszcze "tylko dobry człowiek z bronią powstrzyma złego człowieka z bronią". Temat licek na b--ń jest obecnie dobrze ogarnięty, bo nie mozna kupić colta w kiosku, a jak ktoś nie ma żółtych lub więziennych papierów to ogarnąć sobie b--ń to kwestia czasu. Choć z drugiej strony, byłoby spoko, gdyby większość społeczeństwa wiedziała co
  • Odpowiedz
@BassGru O to to! W punkt. Mi to pasuje do kozła ofiarnego w teorii mimetycznej.

Teoria mimetyczna, opracowana przez René'a Girarda, głosi, że ludzie naśladują (imitują) swoje pragnienia od innych, co może prowadzić do rywalizacji i konfliktów. Zgodnie z tą teorią, wartość przedmiotu nie jest inherentna, lecz wynika z faktu, że jest on pożądany przez kogoś innego. Konflikty te mogą być rozwiązywane przez "mechanizm kozła ofiarnego", gdzie kolektywna p-----c jest skierowana
  • Odpowiedz
@BassGru: zauważ że będąc aktywistą niestety trzeba być trochę skrajnym żeby wzbudzić emocje, przesunąć okno evertona i żeby na końcu znaleźć się gdzieś „po środku”. Jak zaczniesz od spokojnych materiałów, logicznego rozumowania i argumentowania. Niestety dostaniesz 0 plusów i 0 wyświetleń na Twitterze.

Od ustalania logicznego prawa powinni być specjaliści i instytucje
  • Odpowiedz
@BassGru:

-Konfiskaty samochodów za złe/nielegalne parkowanie.

-Odholowywanie pojazdów, które nie stanęły idealnie w parkingowych liniach.

Xd Podawanie takich przykładów jako coś złego. W takiej Warszawie to by się w końcu przydało żeby ukrócić patoparkowanie i powiem więcej - konfiskata nie, ale odholowywanie w innych krajach to normalka. U nas ta instytucja i tak nie istnieje a dostanie nawet blokady to prawdopodobieństwo wygrania szóstki w Lotto. Więc widzisz że używasz tylko
  • Odpowiedz
chodzi mi dokładnie o ten mechanizm socjologiczny, który prowadzi do ekstremizacji w jakimś tam poglądzie. Zaczyna się od zidentyfikowania jakiegoś problemu społecznego, ekstrapolowaniu go na całą grupę społeczną, a następnie na wyeskalowaniu go poziomu absurdu

@BassGru: Mówisz teraz o sobie? Bo krótko podsumowałeś swoje nieudolne próby przeciwdziałania nastrojom i postawom które mogą cię w nieprzyjemny sposób dotknąć. Jestem pewien, że nie tak dawno np. w temacie Majtczaka czy deweloperów nie
  • Odpowiedz