Wpis z mikrobloga

Chcę się tym z Wami podzielić. Uwielbiam ten portal za takie akcje jak #psiarze i chodzi mi dokładnie o ten mechanizm socjologiczny, który prowadzi do ekstremizacji w jakimś tam poglądzie. Zaczyna się od zidentyfikowania jakiegoś problemu społecznego, ekstrapolowaniu go na całą grupę społeczną, a następnie na wyeskalowaniu go poziomu absurdu, że jakiś typ będzie rzucał achtunagmi jako jego osobista wojna przeciw psom, mimo, że nie miał do nich nic miesiąc wcześniej. Bo już mój spokój, jako człowieka, i mojej rodziny jest nieistotny - Muszę słuchać 100 dodatkowych huków, bo typ jest na wojnie z #psy i #psiarze. Jakakolwiek logia została na peronie, a pociąg obłędu jedzie w najlepsze. Love it!

Moim osobistym top jest gość co stwierdził, że będzie celowo doszczętnie niszczył sprawne lub lekko uszkodzone rzeczy, które wyrzuca na śmietnik jak np. elektronika, żeby ktoś tego przypadkiem nie wziął, naprawił i sprzedał. To chyba było na fali wątku oddawania rzeczy za darmo na OLX.

Polecam kolejne tematy pod rozwagę:
-Eksterminacja ludzi pijących a-----l poza domem ze względu na osiedlowe 'ekipy' na ławeczkach.
-Umieszczanie w więzieniach ludzi mieszkających w blokach i chodzących bez kapci.
-Konfiskaty samochodów za złe/nielegalne parkowanie.
-Odholowywanie pojazdów, które nie stanęły idealnie w parkingowych liniach.
-Napady na ludzi nie używających foliowych rękawiczek w dyskontach.
-Ataki na rodziny z dziećmi idące wolno całą szerokością chodnika.

Liczę na Was, kolejne akcje, i Wasze komentarze, które są moim guilty pleasure. Fascynuje mnie ten mechanizm, obserwowany w takich przypadkach i zupełnie nie dziwię się jak akwarelista dał radę zmienić pragmatyczny i kulturalny naród w ludzi obsługujących machinę śmierci bez mrugnięcia brewką i wyrzutów sumienia.

#przemyslenia

PS Jak traficie na jakiś nick, który wypisuje na mirko cuda na kiju jak ten od achtungów czy elektroniki, to nie czarnolistujcie go. Zapiszcie go sobie w pliku o_ja_pier_co_za_leb.txt i co jakiś czas wracajcie do swoich ulubieńców, bo często mają ciekawe przemyślenia na inne tematy lub co ciekawsze przechodzą swoje osobiste katharsis jak typ walczący z kobietami w suvach pochwalił się po kilku latach, że kupił żonie suva (ale to byl jeszcze 'stary' wykop).
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@shitman6: I to jest poniekąd najlepsze (i zarazem straszne), że karuzela kręci się dalej i dostarcza mi kolejnych porcji niezdrowej rozrywki. Całe szczęście rotacja tematów jest tak szybka, że ledwo skończyliśmy walkę z jednym chochołem i pojawia się kolejny - "Wojna z psami nie jest skończona, ale dokończymy to później. Teraz muszę zając się walką z ludźmi bez kapci". Do tego ludzie piszący swoje złote myśli w większości ograniczają się
  • Odpowiedz
@BassGru Napisałeś dokładnie to co myślę, słowo w słowo. Zastanawiam się tylko jak można dać się tak łatwo zmanipulować? W sensie żyjesz sobie normalnie, przeczytasz kilka wpisów na jakimś wykopie i nagle, z dnia na dzień zaczynasz nosić ze sobą gaz pieprzowy bo może Cię pies pogryzie na dworze XD dla mnie totalna abstrakcja, przecież jakbym tu nie wchodził to nawet nie wiedziałbym że jest jakaś afera.
  • Odpowiedz
  • 8
@Marek_Tempe: Zgoda, jest coś w tym co piszesz, bo widać jak na dłoni, że spora część tych akcji jest inicjowania w sposób zorganizowany przez swego rodzaju trolownie, lub przez te trolownie przejmowana z biegiem czasu. Jednak dołączają do nich losowi ludzie, którzy ulegli wspomnianej przeze mnie mechanice i to jest dla mnie fascynujące - eskalacja, ekstrapolacja, ekstremizacja. Z drugiej strony, nie jest to nic odkrywczego, bo tematy budzące skrajne emocje
  • Odpowiedz
  • 112
@BassGru: Najgorsze jest to że ta sprawa jest słuszna, ale przeciągają stery tego samolotu wrzucając wszystkie psy i właścicieli do jednego worka. Jako psiarz wolałbym zeby psy były na licencje, i żeby żaden luzno biegający owczarek, pitbull czy amstaf nie zabił na strzała mojego pudla.

Ale jeżeli dla kogoś nie ma róznicy między wytresowanymi, czystymi psami a np. sebkiem z psem mordercą i chce rozsypywac ksylitol, trutke czy coś w
  • Odpowiedz
  • 3
Zastanawiam się tylko jak można dać się tak łatwo zmanipulować?

@OmgLolWtf: Nie wiem, ale się domyślam ( ͡° ͜ʖ ͡°) To nie jest jakieś nowe odkrycie super mechaniki mas społecznych, ciekawe jest to, że kolejny raz setki czy nawet tysiące osób (nie wiemy jakie ma to realnie zasięgi) wpadają w tę samą pułapkę i efekt "puszczenia hamulców" - Ten efekt bawi mnie w tych akcjach najbardziej,
  • Odpowiedz
  • 1
@rvnow: Niby tak, ale wprowadzać kolejne prawo, urzędy itp., bo ktoś chce mieć yorka to przegina moim zdaniem. Trudno znaleźć rozwiązanie, które nie będzie prawnie martwe. Weterynarze mają to sprawdzać? - "No tak pana piesek zwichnął łapkę, ale nie ma paszportu polsatu, musze dzwonic na bagiety". To ludzie przestaną do weta chodzić z 'nielegalnymi' psami.
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to zakaz hodowli agresywnych ras, by ograniczyć dostępność i
  • Odpowiedz
Jakakolwiek logia została na peronie, a pociąg obłędu jedzie w najlepsze. Love it!

@BassGru: Ostatnio ze wpisu co zdobył prawie tysiak plusów, dowiedziałem się, że sam fakt posiadania psa czyni mnie umysłowo chorym debilem i zagrożeniem dla społeczeństwa xD A kolejne komentarze z kilkuset plusami klaskały uszami do tej pięknej wypowiedzi, i zachęcały do dalszego wyzywania posiadaczy psów.
  • Odpowiedz
@BassGru:
Nie wiem jak tam u CB z majzą, ale twój tekst ma 5 akapitów, dokładnie tyle ile ma standardowa rozprawka. Powiedz facetce od majzy, żeby się wzięła do roboty xD
  • Odpowiedz
  • 1
@conamirko: A ja sprawdzam komentarze pod bajtami, sprawdzam sobie konta, które co ciekawsze komenty piszą i trust me bro, to nie są bajciarze czy śmieszki jakich wiele, bo po co kilkuletnie konta piszące o samochodach czy meczach nagle włączają się do tematu z dość kontrowersyjną i spolaryzowaną opinią. Nie bawią i zastanawiają cię wysrywy mirków, co między komentarzami o minecrafcie i premier league nagle piszą o przecinaniu opon źle parujących
  • Odpowiedz
@BassGru: twierdzisz że wchodzisz na anonimowy profil na portalu ze scatem i cyckami i już po kilku komentarzach masz 100% pewności kim jest ta osoba? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ooookeeeej, myślę że zrobiłbyś karierę jako śledczy
  • Odpowiedz