Wpis z mikrobloga

4 miesiące poszukiwania nowej roboty i w końcu jest XD ale blisko już było żeby się poddać (.net fullstack)
Trzymajcie się na tym bezrobociu, nie polecam nikomu

#programista15k #pracait #praca
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@polskie-k0rpo uwielbiam Wykop XD zawsze coś źle
Robiłem już mobile, backend, gamedev, admin i trochę devops wszędzie są minusy, ale popisać trochę frontu w angularze to akurat pikuś
  • Odpowiedz
@dml6: nieprzejmuj się debylami. Grunt że się przyznajesz i mówisz jak to realnie wygląda 3-6 miesięcy bezrobocia, a nie wciskasz kitu jak inni że praca dalej w 3-4 dni się znajduje sama xD

A coś więcej powiesz wariacie? Jak wyglądąły rekrutacje, ile CV wysłałeś, czy dostawałeś oferty na LI? Miałeś pytania z chmury/K8S czy tylko .NET i JS? Musiałeś się długo przygotowywać, teoryjki zakuwać czy poszedłeś tak po prostu bez
  • Odpowiedz
  • 0
@elo_kebab wysyłałem cv hurtem, wszędzie gdzie był .net bo to moja główna technologia. No i miałem tak średnio 2 rozmowy techniczne miesięcznie. Różne to były rozmowy, niektóre łatwiejsze niektóre trudniejsze ale schemat rekrutacji prawie zawsze wyglądał tak samo: pogadanka o doświadczeniu i projektach, potem pytania teoretyczne głównie .net i web (http, rest itd) i potem albo live coding albo pseudo coding (czyli omów jak byś rozwiązał problem) albo code review. Live
  • Odpowiedz
  • 0
@elo_kebab jeszcze z takich ciekawostek rekrutacyjnych to raz kazali mi pokazać dowód osobisty na kamerce xd dużo firm teraz wysyła Link do zadania jeszcze przed jakimkolwiek kontaktem co jest uważam żałosne ale no czasem trzeba się zniżyć (tak dostałem pracę w sumie XD). No i to zadanie potem się omawia na następnych etapach. I prawdziwe są historie jak ostatnio jakiś mem był że ktoś umie korzystać z githuba a oni mają
  • Odpowiedz
@dml6: to ile masz lat exp?

Powiem ci że ja sobie porobiłem specjalne fiszki pytania-odpowiedzi i mi wyszło z ~5000 pytań Java, JVM, GC, SQL, OracleSQL/Postgres, Hibernate, Git, Docker, Sieci, Informatyka ogólne, Spring, AWS, K8S, CI/CD, Algorytmy, Struktury Danych, Redis, Elasticsearch, Kafka i wiele innych

Zakuwam te pytania z 2 miesiące przed rekrutacją - i zawsze kur** coś znajdą czego w bazie nie miałem albo takie p------e co nie idzie
  • Odpowiedz
  • 1
@dml6 ja mam 6 lat expa. No powiem Ci że szacun że chce Ci się tyle uczyć. Ja już byłem blisko limitu żeby jebnac to it w p---u
  • Odpowiedz
@dml6: u nas problem jest taki że programista w Polsce jest obecnie dość drogi a dostarcza poziom kodu na poziomie hindusa czy rumuna, węgra, bułgara, którzy są 2-3 razy tańsi

jedyna nadzieja w tym by eldorado zatrudnienia wróciło do IT to redukcja wynagrodzenia do poziomu ok średniej krajowej xD

Myśle że w przyszłości własnie tak będzie, albo zgoda pracy za niskie stawki albo bezrobocie

Już teraz przy 8 lat expa
  • Odpowiedz
Myśle że w przyszłości własnie tak będzie, albo zgoda pracy za niskie stawki albo bezrobocie

@elo_kebab: To już bym wolał operatorem koparki zostać niż musieć rozmawiać z tymi głupimi korpoludźmi za średnią krajową
  • Odpowiedz
Powiem ci że ja sobie porobiłem specjalne fiszki pytania-odpowiedzi i mi wyszło z ~5000 pytań Java, JVM, GC, SQL, OracleSQL/Postgres, Hibernate, Git, Docker, Sieci, Informatyka ogólne, Spring, AWS, K8S, CI/CD, Algorytmy, Struktury Danych, Redis, Elasticsearch, Kafka i wiele innych

Zakuwam te pytania z 2 miesiące przed rekrutacją

@elo_kebab: ile czasu to przygotowywales
  • Odpowiedz