Aktywne Wpisy
niebieskimazak +294
Odwiedziliśmy #kfc po długiej przerwie i to był błąd. Tak wygląda longer. Po zapytaniu obsługi, dostaliśmy odpowiedź ,, jedno mięsko na kanapkę" (ʘ‿ʘ)
#januszebiznesu
#januszebiznesu
źródło: 1000107848
Pobierz
LamajHarma +184

#inwestowanie #gielda #etf #finanse
K---a nie doczytalem IKE, nie bylo tematu xd
@Glupiii: co to zmienia?
pierwszy raz ike zakladam
dotad inwestowalem w supermakler pko ale tam w ike nie ma etfow
Ten środkowy na pewno jest najdroższy, bo jest hedgowany (zabezpieczony walutowo)
@MilionerPrzed30 daj ticker tego etf-a w zlotowce
@MilionerPrzed30: bo ten w PLN o którym mówisz ma TER 0,8%, a taki w EUR ma TER 0,07%, więc 11 razy taniej
poza tym w EUR czy USD jest po prostu dużo większy wybór ETF
0.8% o których mówisz to ma hedgowany ETFBSPXPL
Czy przypadkiem od tego ETF-a nie jest pobierany 15% podatek od dywidendy, mimo, że ma się go kupionego na IKE? Też nad nim się zastanowiłem, ale ostatecznie wybrałem innego ETF-a akumulącego, bo stwierdziłem, że bardziej się opłaca płacić 0,5% za przewalutowanie niż płacenie za każdym razem podatku od dywidendy. W takim
nie zdawalem sobie sprawy ze jeszcze sa rozne :D
źródło: Amundi_Core_S&P_500_Swap_UCITS_ETF_EUR_Dist__atlasETF
Pobierz@nilfheimsan: Akurat te z GPW (czyli wspominany LYPS / ETFSP500) są.
Tylko PKO jest dość drogie, więc to ma sens tylko w sytuacji, gdy ktoś koniecznie chciałby mieć detaliczne obligacje skarbowe i ETFy z GPW jednocześnie na IKE, bo to jedyny rachunek który to umożliwia.
@nilfheimsan: Raczej na odwrót (zakładając identyczne prowizje)
Zwykły rachunek
- trzymasz - nie płacisz podatku (przy braku dywidend) do
Komentarz usunięty przez autora
@PrzemaSek44: To XTB wprowadziło tu zamieszanie, bo jako jedyni pobrali ten podatek ludziom na IKE, gdy nie był on należny.
Najpierw się upierali, że dobrze robią ale w końcu to skorygowali.
Tu stawka podatku u źródła (względem inwestora) wynosi 0%, więc na IKE i IKZE nie ma podatku. Natomiast na