Wpis z mikrobloga

@breakdown1 nie ma przewalutowania, tylko kupując niehedgowany ETF wystawiamy się na ryzyko walutowe. Jak wartość ETF będzie się utrzymywać, ale złotówka w tym czasie wzrośnie to zobaczymy "stratę" w PLN, a w dolarze już nie
  • Odpowiedz
dlaczego chcesz płacić za przewalutowanie, kiedy ETF na S&P500 jest dostępny na GPW (notowany w PLN)?

@MilionerPrzed30: bo ten w PLN o którym mówisz ma TER 0,8%, a taki w EUR ma TER 0,07%, więc 11 razy taniej
poza tym w EUR czy USD jest po prostu dużo większy wybór ETF
  • Odpowiedz
@MilionerPrzed30:

i dlaczego chcesz płacić za przewalutowanie, kiedy ETF na S&P500 jest dostępny na GPW (notowany w PLN)? xD

Czy przypadkiem od tego ETF-a nie jest pobierany 15% podatek od dywidendy, mimo, że ma się go kupionego na IKE? Też nad nim się zastanowiłem, ale ostatecznie wybrałem innego ETF-a akumulącego, bo stwierdziłem, że bardziej się opłaca płacić 0,5% za przewalutowanie niż płacenie za każdym razem podatku od dywidendy. W takim
  • Odpowiedz
@MilionerPrzed30: ok, faktycznie, teraz już widzę ten bez hedge, zwracam honor. Czyli wychodzi, że dla ETFów dostępnych w PLN tańsze IKE w XTB, a dla ETF w innych walutach taniej IKE w mBank eMakler
  • Odpowiedz
dotad inwestowalem w supermakler pko ale tam w ike nie ma etfow

@nilfheimsan: Akurat te z GPW (czyli wspominany LYPS / ETFSP500) są.
Tylko PKO jest dość drogie, więc to ma sens tylko w sytuacji, gdy ktoś koniecznie chciałby mieć detaliczne obligacje skarbowe i ETFy z GPW jednocześnie na IKE, bo to jedyny rachunek który to umożliwia.
  • Odpowiedz
w ramach ike chyba kupic i trzymac, w inwestowanie aktywne chyba lepiej sie bawic poza ike????

@nilfheimsan: Raczej na odwrót (zakładając identyczne prowizje)

Zwykły rachunek
- trzymasz - nie płacisz podatku (przy braku dywidend) do
  • Odpowiedz
Czy przypadkiem od tego ETF-a nie jest pobierany 15% podatek od dywidendy, mimo, że ma się go kupionego na IKE?

@PrzemaSek44: To XTB wprowadziło tu zamieszanie, bo jako jedyni pobrali ten podatek ludziom na IKE, gdy nie był on należny.
Najpierw się upierali, że dobrze robią ale w końcu to skorygowali.

Tu stawka podatku u źródła (względem inwestora) wynosi 0%, więc na IKE i IKZE nie ma podatku. Natomiast na
  • Odpowiedz