Wpis z mikrobloga

@Arriva ogólnie to nie bardzo wiem o czy teraz mówisz, kupujesz butelkę i zwracasz starą, prosta zasada, jak komuś się nie chce to jego strata, to nie ja tracę wtedy kaucję.

Automaty opierają się głównie właśnie na kodzie kreskowym, lekko pogięte butelki bez większych problemów przechodzą, całkowicie sprasowanych butelek i z uszkodzoną etykietą nie można obecnie dostarczać.

A z tymi 5-litrowymi butelkami to też tworzysz problem, którego nie ma i nie
  • Odpowiedz
@muckfods: To jest tylko jeden z motywów dlaczego dziś do Ciebie piszę. Temat jest o wiele szerszy i głębszy. Pomijam, że prace trzeba będzie wykonać 2 razy, bo raz podjechać do automatów, a dwa pod gospodarstwa domowe po pozostałe odpady (w tym butelki 5L).
Co więcej takie maszyny trzeba będzie konserwować, naprawiać, wymieniać, co tworzy dodatkowe koszt.
Ba! 7 podmiotów tworzy konkurencję monopolistyczną. Tutaj moje pytanie, czy ostatecznie jako, że
  • Odpowiedz
Pomijam, że prace trzeba będzie wykonać 2 razy, bo raz podjechać do automatów, a dwa pod gospodarstwa domowe po pozostałe odpady (w tym butelki 5L).

@Arriva no tak, bo wcześniej do sklepów nikt nie podjeżdżał, żadnych śmieci, dopiero teraz będą musieli.
  • Odpowiedz
@Templar: No właśnie to się tylko tak wydaje, diabeł tkwi w szczegółach.
Butelki 5l są tylko przykładem, że ten sam typ odpadu jest taktowany inaczej. To co, nagle w ogóle przestaniemy wyrzucać plastiki?
No ja na pewno po zakupie butelki 5L będę przelewał 5L wody z innej butelki żeby wykorzystywać ją wielokrotnie!
Spójrz na to szerzej.

Ja chciałbym po prostu zwrócić uwagę na to, że w całym tym porywie zapominamy
  • Odpowiedz
@Templar: Teraz będą musieli 2 razy. A co z ludźmi, którzy będą musieli pokonać odległość autem na terenach miejskich? A jak w Dino robią zakupy tylko raz w miesiącu a normalnie korzystają z lokalnych sklepów wiejskich to w domyśle mają już składować butelki przez miesiąc, albo płacić haracz.
A co z osobami, które rzadko wynoszą śmieci, bo np. jeździ na wózku a zakupy zamawia przez dostawcę (kuriera). Czy dla takich
  • Odpowiedz
@Arriva:

Tak? Drugi np. jest powiązany z taką niemiecką firmą działającej w branży utylizacji śmieci ( ͡° ͜ʖ ͡°) 3-ci z kolei jest powiązany takimi znanymi sklepami wielko powierzchownymi.

To jedyna rzecz jaką mi napisałeś.
  • Odpowiedz
@Arriva butelki 5-litrowe są wykorzystywane głównie przy awariach albo jakichś klęskach, w sklepie sprzedaje się w tym tylko wodę źródlaną, która w większości przypadków jest gorszej jakości niż kranówka. I te pojemniki są bardzo często przechowywane przez ludzi (sam mam 10 w piwnicy), właśnie po to żeby w razie czego pobierać do tego wodę z beczkowozu albo wodę oligoceńską. Te opakowania zostały w pełni świadomie i w pełni prawidłowo wykluczone z
  • Odpowiedz
@Templar: Tworzę problemy, których nie ma? Uważasz, ze moja sąsiadka jest nic nie znaczącym problemem!? MOPS... dobra nie mamy o czym gadać. Nie jestem już nawet pewny, czy wiesz jak wyglądają realia.
A dlaczego nie mam zacząć zamawiać raz w miesiącu 100 L wody, w beczkach 5L?
https://zakupy.auchan.pl/products/woda-%C5%BAr%C3%B3dlana-niegazowana-baniak-%C5%BCywiec-zdr%C3%B3j-5-l/00281457?srsltid=AfmBOoqse7OfpeOi4rsMH9AptAMad8_O4J74aQkdr0s-8hpi70oLXGpx
Proszę to butelki 5L, które czekają na stan klęski żywiołowej. Cały czas możesz je kupić. Ja jako, że obawiam się bardzo klęsk i
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137 tak, osoby niepełnosprawne, niezdolne do pracy i nie mogące się samodzielnie poruszać mają opiekę finansowaną przez MOPS, która m.in. robi zakupy (takich osób nie stać na zakupy online), załatwia też inne sprawy i bez problemu będą też odzyskiwać kaucję takim osobom.

@Arriva też mam 2 takich sąsiadów i wygląda to dokładnie tak jak to wyżej opisałem.

W Otwocku w kwietniu była awaria sieci wodociągowej przez ponad 2 tygodnie i
  • Odpowiedz