#systemkaucyjny to są jakieś jaja, że @MKiS_GOV_PL i my Polacy będziemy zasilać portfele głównie jakichś Duńczyków, którzy są beneficjentami rzeczywistymi spółki Polski System Kaucyjny S.A... Brawo.
@Templar: W Polsce osób niepełnosprawnych jest 4 miliony osób, z czego 400 tysięcy to osoby, które są niezdolne do samodzielnej egzystencji. W 2023 osób z upośledzeniem ruchu było 1 400 000 osób! Czyli to jest 3% społeczeństwa. Uważasz, że 3% społeczeństwa to nic nie znacząca grupa?
Aha czyli to w porządku jeszcze bardziej obciążać opiekunów takich osób (by wykonywali więcej pracy) w sumie na nasz koszty.... Czyli jednak mogę
@Arriva no tak, bo każda osoba z upośledzeniem ruchu nie jest w stanie z domu wychodzić, ja w bliskiej rodzinie miałem osobę na wózku inwalidzkim przez 30 lat i jak czytam te głupoty to widzę, że żadnej takiej osoby osobiście nie znacie i sami wymyślacie te historie.
@Templar: I uważasz, że to jest w porządku przenosić obowiązek za coś co płacimy w podatkach na obywateli? W ogóle nie odnosisz się do mojego ważnego postulatu wobec wolności jednostek a mechanizmów zahaczające w jakimś stopniu o totalitaryzm. A jeszcze raz jak ten system ma niby pomóc ekologicznie?
@kwmd: Czy śmieszek wyzywający jedyne ugrupowanie które było temu przeciwko teku jakoś się wypowie? Aha, może przytula kasę z Zachodu jak jego kobita?( ͡°͜ʖ͡°)
@Arriva poziom odzysku butelek PET w Polsce to zaledwie ok. 40%, w państwach gdzie funkcjonuje system kaucyjny wskaźnik ten wynosi ponad 90%, na Słowacji już po roku od uruchomienia systemu osiągnęli taki wskaźnik.
@Templar: No dobrze a jak wyglądała zmiana struktury konsumpcji po wprowadzeniu systemu? Czy konsumpcja (ilość butelek sprzedanych) się zmieniła? Bo może właśnie część konsumentów zaczęła korzystać z butelek 3,001, 5L, kupiła soda stream, zamontowała filtr odwróconej osmozy i przestała po prostu kupować butelki PET.
Kolejna sprawa jakie będą systemy kontroli tych podmiotów? Skąd pewność, że takie świetne wyniki nie zostały uzyskane nie dlatego, że system jest efektywny tylko dlatego, że ktoś
@Arriva butelki 3,001 czy 5 l to dalej są butelki PET i są uwzględniane w statystykach dotyczących odzysku. Jak ktoś się przerzucił na SodaStream, Dafi czy inny saturator to na plus dla środowiska i to też jest celem tego systemu.
Statystyki odzysku, a statystyki systemu kaucyjnego to dwie różne rzeczy, kto ma wprowadzać butelki z pominięciem systemu? Zarówno sklepy, jak i operatorzy (czyli też producenci) byliby na tym stratni, trzeba tylko
@Templar: W takim razie zapytam wprost. Skąd pewność, że ktoś nie znalazł sposobu i nie wprowadza butelek do systemu bokiem? A co z starymi plastikami? Teraz koszt ich wywozu się zmniejszy?
@Arriva to jest problem operatorów, to oni będą stratni jak będą musieli oddawać kaucję, której wcześniej nie otrzymali. Zwrot kaucyjnych butelek nigdzie nie osiągnął 100%, w Niemczech jest to 98%, tak że nie sądzę żeby ktoś tak oszukiwał system, musiałby pilnować, żeby nie przekroczyć tych 100%. Skoro już ustaliśmy wcześniej, że Niemcy i Duńczycy zarabiają na tym systemie to co Cię nagle martwią ich potencjalne straty? ( ͡°͜ʖ
@Templar: No właśnie, ale jak powszechnie wiadomo przedsiębiorstwa ostatecznie przerzucają koszty na konsumentów, w zależności od elastyczności na danym rynku.
Mam wrażenie, że nasze argumenty zaczynają się mijać. Ja nie przekonam Ciebie, w końcu to tylko teorie, Ty nie przekonasz mnie, bo jestem osobą, która posługuje się danymi i faktami. Mam nadzieję, że moje obawy to tylko puste słowa, które nie znajdą potwierdzenia w rzeczywistości. Zobaczymy z czasem jak ostatecznie ten
Uuu kręcimy Panowie to jest gruba afera. Na znalezisko. Czyli za nasze męczarnie przy butelkomatach hajs będzie zbierać 4 starych Duńczyków XD Jak tam nie było łapówki to ja jestem matka Teresa.
@madero: ustawa z lipca 2023 r. pamiętajcie żeby małysza kręcić pod siedzibą pewnej partii na nowogrodzkiej
@kwmd przecież jesteśmy w unii pracujemy na wspólnego dobra. Tak jakby w Stanach Zjednoczonych jakaś stan był oburzony że pieniądze nie trafiły stricte do niego tylko na rzecz USA
Zabawne że ze dwa tygodnie temu na Wykopie było pełno postów jaki to ten system kaucyjny będzie drogi i jakie to miliardy strat będzie generował. Kiedy odpowiadałem że to duży biznes a nie straty minusom nie było końca a teraz piszczycie że wszystkie te wielkie zyski kasują inni? Może byście się jednak zdecydowali? :)
@kwmd: bzdura, paulinka pusze, że operatorzy systemu kaucyjnego w Polsce działają w modelu non-profit, co oznacza, że nie mogą osiągać zysku z pobieranych kaucji. Oni finansują system.
#systemkaucyjny #butelki #ekologia #kaucja #lidl #smieci
źródło: G2NB-ifW0AAunm6
PobierzAha czyli to w porządku jeszcze bardziej obciążać opiekunów takich osób (by wykonywali więcej pracy) w sumie na nasz koszty....
Czyli jednak mogę
A jeszcze raz jak ten system ma niby pomóc ekologicznie?
Kolejna sprawa jakie będą systemy kontroli tych podmiotów? Skąd pewność, że takie świetne wyniki nie zostały uzyskane nie dlatego, że system jest efektywny tylko dlatego, że ktoś
@madero: Butelkomat po polsku:
źródło: butelkomat
PobierzStatystyki odzysku, a statystyki systemu kaucyjnego to dwie różne rzeczy, kto ma wprowadzać butelki z pominięciem systemu? Zarówno sklepy, jak i operatorzy (czyli też producenci) byliby na tym stratni, trzeba tylko
A co z starymi plastikami? Teraz koszt ich wywozu się zmniejszy?
Mam wrażenie, że nasze argumenty zaczynają się mijać. Ja nie przekonam Ciebie, w końcu to tylko teorie, Ty nie przekonasz mnie, bo jestem osobą, która posługuje się danymi i faktami.
Mam nadzieję, że moje obawy to tylko puste słowa, które nie znajdą potwierdzenia w rzeczywistości. Zobaczymy z czasem jak ostatecznie ten
@madero: ustawa z lipca 2023 r. pamiętajcie żeby małysza kręcić pod siedzibą pewnej partii na nowogrodzkiej
Może byście się jednak zdecydowali? :)
źródło: 1000022974
Pobierz