Wpis z mikrobloga

#gielda dobra, dla osób które mówią że kwanty powaliło. IONQ ma kapitalizację 25 mld I najnowszą technologię, która może zmienić swiat. JP Morgan wali w to hajs, procesory od nvda będą wyglądały outdated przy sile kwantów, kwanty wesprą AI, misje rządowe, odkrycia, kwantowy internet, dokładności gps, przyśpiesza produkcję, usprawnią zabezpieczenia, dadzą wam takie reklamy do was dopasowane że ciężko będzie nie kliknąć, wszystko będzie szło w kierunku idealnego skrojenia produktu indywidualnie pod człowieka. Wesprą też robotykę i autonomiczny syf e obliczeniach. A Intel ma kapitalizację 150 mld. I mówicie, że IONQ drogie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bluffek: kwanty to przyszłość. Każdy to rozwija i banki zaczynają już oficjalnie tak sypać. Możemy tylko obserwować peroniarzy z okien naszego high speed train ;)
  • Odpowiedz
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0:

Przejęli Vector Atomic, żeby ogarnąć przestrzeń kosmiczną i dokładności, sensing itd. poczytaj sb. Mają dostęp do kontraktów rządowych już teraz dzięki temu przejęciu

Oczywiście, że wesprą AI. To są technologie kompatybilne. AI liczy szeregowo, a kwanty mogą sprawić, że AI będzie liczyło równolegle co będzie ostatecznym tak wielkim skokiem technologicznym ludzkości za naszego życia
  • Odpowiedz
@bluffek: Ale wiesz że wszystkie te spółki puki co lecą na bardzo dużej stracie, robią badania a z tych badań puki co nie ma jakiegoś spektakularnego sukcesu? Aktualnie to sprzedają marzenia, nie mówię że nie może dalej to rosnąć bo rynek bywa irracjonalny ale patrząc na twarde dane to wygląda to trochę jak wszystkie startupy na które było boom przy dot com. Jak daje zarobić to git! tylko może przyjść
  • Odpowiedz
@bluffek Tu nikt nie krytykuje samej technologii. Raczej chodzi o to że nie da się jeszcze i nie zanosi się na to w krótkim terminie aby dało się na tym zarabiać tak jak zarabia Nvidia na swoich produktach. W kwantach jest trochę podobnie jak w świecie baterii. Wszyscy czekają na jakiś konkretny przełom dotyczący choćby korekcji błędów. Nie zagłębiałem się mocno ale rynek chyba liczy na to że kwanty właśnie sprawdzą
  • Odpowiedz
@PCNO: nie, nie sprzedają marzeń, bo już są realne zastosowania, a faza rozwoju jest bardzzo wczesna (realne zastosowania były przy 32 kubitach, a w ciagu 2 lat ma być ich parę tysięcy). Oczywiście, będzie trzesło i równie dobrze może spaść 80%. Zakładam po prostu, że w długim terminie to ma bardzo małą wycenę a rozwój tej technologii wydaje mi się nieunikniony
  • Odpowiedz
@breakdown1: Ja to często sprzedawałem i kupowałem. Łącznie parędziesiąt k. do przodu może jestem na samych kwantach, ale gdybym holdował to byłoby ponad 100k+. Ostatnio np. IONQ sprzedałem po wzroście z 40 do 55, także mam ból tyłka. Jednakże i tak uważam, że wzrośnie w długim terminie mimo wahań. Dlatego jestem back za 35k i nie wychodzę do 2029. HODL
  • Odpowiedz
@Bartekc7: No to prawda, że tutaj to może nie być tak przychodowe niestety jak nvda i nie sądzę, że kiedykolwiek to będzie miało takie przychody albo zbliżone nawet. Raczej dla mnie to będzie jakiś dodatek. Jak Word i Excel do Windowsa. No ale mimo to te przychody w ciągu lat powinny wzrosnąć wykładniczo, co usprawiedliwi tą wycenę, choć pewnie nie spektakularnie : )
  • Odpowiedz
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: może aktualnie tak, ale na przestrzeni najbliższych lat chcą wykorzystać to, że kwanty mogą być w dwóch miejscach jednocześnie i wykorzystując splątanie mogą się ze sobą porozumiewać. Już mają patenty pozwalające, by kwanty sąsiednie się ze sobą komunikowały i przekazywały informacje, co zmniejszy liczbę błędów. Więc to nie będzie mnożenie a dodawanie miliony razy w tym samym czasie.

https://wccftech.com/ionq-ceo-claims-that-their-quantum-chips-will-make-gpus-like-nvidia-blackwell-look-outdated/

IONQ zoptymalizowało produkcję samochodów w Fordzie bodajże (nie pamiętam jaka to
  • Odpowiedz
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: No nie rozpisuję tutaj działania konkretnego a też mówię skrótami myślowymi, nie jestem fizykiem. Ja nie uważam, żeby to były bzdury. Już pokazali, że potrafią znajdywać zastosowania a dzięki wielu przejęciom są w stanie wprowadzać ich jeszcze więcej, łącznie z kwantowym internetem. IONQ to też firma, która posiada najwięcej patentów kwantowych i najtańszy koszt wytwarzania tej technologii. Jeśli ma gdzieś być wartość to tutaj. A jak będzie faktycznie to
b.....k - @5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: No nie rozpisuję tutaj działania konkret...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz