@kremenaros: mi to nadal imponuje, zginął zimą, nie żyje nie będe p-------ł. Ale Zima to co innego niż reszta sezonu. Może by żył jakby się w zime nie pchał
@S_T_A_L_K_E_R_: nie ma co gdybać co by było gdyby, a zimą jest najlepsza zabawa. Lubiłem go oglądać jak jeszcze nagrywał. W komentarzach często mu zwracali uwagę, że ma ryzykowne zachowania.
@S_T_A_L_K_E_R_ ostatnio spotkałem się ze starym kumplem co mieszka w Tyrolu i sporo chodzi po górach. Mówił że w Austrii mamy (my w sensie Polacy) opinię ludzi co w górach kozaczą i niepotrzebnie ryzykują. Tam ponoć też robią trudne szlaki ale jak jest załamanie pogody to po prostu się wycofują i idą innym razem. Właśnie też gadaliśmy o Dominiku i mówił mi że on mieszkając w Austrii i interesując się trochę
@S_T_A_L_K_E_R_: osobiście nie pałam miłością do takich biegaczy górskich, bo trzeba państwu ustępować miejsca, bo państwo biegną. Ale też nie hejtuję, zawsze to plus, że ktoś ma swoją zajawkę. Wolę jednak tradycyjną turystykę, polecam https://www.youtube.com/@projektyprzygodowe
@kremenaros: znam ale Michał z projekty przygodowe to inna liga on ma ciuchy buty z decathlona on to mowi 'o łatwa trasa' a tdla przecietnej osoby to juz lekki stresik xD teraz nagrał alpy Włoskie typ jest kotem i tyle. To nawet nie ma co porównywać
@S_T_A_L_K_E_R_: ja go tak nie postrzegam, byłem w tym samym regionie Włoch kilka miesięcy temu i gdyby nie to, że dostałem choroby wysokościowej, to te szczyty rzeczywiście może zrobić normalny turysta, pod warunkiem, że zrobi normalną aklimatyzację. A to że korzysta z taniego sprzętu pokazuje, że każdy może.
Ale oczywiście niektóre jego tatrzańskie wycieczki są poza moim zasięgiem, pewnie nie przeszedłbym jego ulubione "łatwe 0+", ale oglądam, bo opisuje, co
@kremenaros: Dominik i Michał to inne osoby inne cele. Ten drugi żyje bo robi pokorne trasy ale ma inny majndset on nie nagrywa porażek a pewnie wycofów miał na pewno sporo.
@S_T_A_L_K_E_R_ no jak nie, przecież jest conajmniej kilka wycofów na projektach przygodowych. A czemu tylko kilka? Może dlatego że koleś sprawdza dokładnie prognozę, warunki, trudność i wszystko i dostosowuje do swoich możliwości. Ogólnie Dominika oglądałem z ciekawości i tyle, a Michał to niemalże poradnik, dzięki niemu zrobiłem sporo pozaszlaków
@kabzior: no mało było wycofów vs. to co zaliczył. Dlatego właśnie to co piszesz, bo sprawdza dokładnie pogodę plus jest z Krakowa to mu nie zależy jak komuś kto ma np. pol dnia na sam dojazd. On może autem moze czasami busem/pociągiem jak mu się kierować nie chce. Plus z tego co mówił ma chyba pracę zdalną, więc też nie zdziwię się jak jedzie np. w środę po pracy napisze
był tak dobry, że uwierzył w swoją nieśmiertelność
@kremenaros: nie śledziłem go, ale już na tym filmiku widać, jak ryzykuje, na innych filmikach też ludzie wielokrotnie wytykali mu błędy i lekkomyślność, fakt, był silny, miał mega kondycję, ale ewidentnie prosił się o wypadek, chociaż zdaje się do dzisiaj nie wiadomo, co dokładnie stało się na tym Kieżmarskim, więc nie chcę banalnie pisać, że brakło pokory.
Wzrost popularności WKT, chodzenie w kiepską pogodę zbiera żniwo.
@PiszeCzasen: a nie przypadkiem statystyka? ogólnie więcej ludzi w górach, to też więcej osób próbuj sił z WKT, a do tego w tym roku jeszcze lato było kijowe i wrzesień był oblegany jak nigdy, ale sumarycznie, to zdaje się % wypadków cały czas jest na podobnym poziomie lub nawet maleje.
@PustyCzlowiek: jest więcej ludzi, ale rok temu we wrześniu była jedna ofiara na Orlej, w tym roku 2 na Orlej i 2 w Wysokich Tatrach na Słowacji, więc pechowy tegoroczny wrzesień. Te wypadki na Słowacji były w kiepską pogodę, po deszczu i we mgle.
@PiszeCzasen: Nie zgodzę się, wypadek na Gerlachu zdarzył się przy bardzo dobrej pogodzie, gość poleciał w przepaść, bo urwał się kamień, po którym się wspinał bez zabezpieczeń, a drugi wypadek na Szatanie, po opadach śniegu, wyniknął prawdopodobnie z awarii przyrządu zjazdowego, HZS pisze o niewłaściwym sprzęcie.
@PiszeCzasen: nie codziennie, tylko dwa jednego dnia, gdzie ze względu na poszukiwania o drugim poinformowali 2 dni później i to są te o których napisałem wyżej.
@PustyCzlowiek: ten na Szatanie co pisałeś wyżej był 28 września, a ja piszę o tygodniu od 8 do 15 września gdzie były 4 zgodny i jeszcze jeden dodatkowy przez zatrzymania krążenia, ale to równie dobrze gościowi mogłoby się zdarzyć na chodniku. Nie widzę sensu się spierać czy to codziennie czy co drugi dzień, nie o to tutaj chodzi.
Strona główna Allegro na święta 2006, czyli 19 lat temu. Tak, to jest cała strona główna portalu bez żadnych zablokowanych reklam. No i komu kuźwa przeszkadzał taki internet? xD #allegro #internet #webdev #nostalgia #kiedystobylo
Ale oczywiście niektóre jego tatrzańskie wycieczki są poza moim zasięgiem, pewnie nie przeszedłbym jego ulubione "łatwe 0+", ale oglądam, bo opisuje, co
Natomiast ciekawe, czy Dominik miał filmiki, których nie puścił.
Ogólnie Dominika oglądałem z ciekawości i tyle, a Michał to niemalże poradnik, dzięki niemu zrobiłem sporo pozaszlaków
@kremenaros: nie śledziłem go, ale już na tym filmiku widać, jak ryzykuje, na innych filmikach też ludzie wielokrotnie wytykali mu błędy i lekkomyślność, fakt, był silny, miał mega kondycję, ale ewidentnie prosił się o wypadek, chociaż zdaje się do dzisiaj nie wiadomo, co dokładnie stało się na tym Kieżmarskim, więc nie chcę banalnie pisać, że brakło pokory.
@PiszeCzasen: a nie przypadkiem statystyka? ogólnie więcej ludzi w górach, to też więcej osób próbuj sił z WKT, a do tego w tym roku jeszcze lato było kijowe i wrzesień był oblegany jak nigdy, ale sumarycznie, to zdaje się % wypadków cały czas jest na podobnym poziomie lub nawet maleje.
W tamtym tygodniu przecież codziennie był wypadek śmiertelny i pogody w tamtym tygodniu nie było.
Nie widzę sensu się spierać czy to codziennie czy co drugi dzień, nie o to tutaj chodzi.