Wpis z mikrobloga

Jakie gry według was mają najciekawszą główną mechanikę/gameplay? Chodzi mi o takie tytuły, które raczej nie stawiają na fabułę, graficzne wodotryski, dodatkowe aktywności i inne fillery, lecz całe "mięso" leży w rozgrywce, która potrafi przez długi czas zaskakiwać głębią. Moje typy:
-Noita (wtf, mój mózg nie ogarnia tej gry)
-PoE
-rimworld
-balatro
-factorio
-oxygen no incuded
-slay the spire
-vampire survivors
-celeste

co dodalibyście do tej listy?
#gry
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vateras131: Core Keeper, Dead Cells, nawet Megabonk. Też zauważyłem, że wszelkie gry AAA nie przynoszą w dorosłym życiu tyle frajdy co szybkie rozgrywki w indyki, gdzie co rundę dokładasz cegiełkę do upgrejdu każdej następnej rundy. W AAA to trzeba się zaangażować najlepiej ciągiem na tydzień czy dwa, a taka Noita czy Slay the Spire to sama radocha nawet na 15 minut, ale też odpowiednia na dłuższą rozgrywkę.

Pamiętam jak się
  • Odpowiedz
@vateras131: 9 kings, Slice and Dice, Brotato, Mindustry, Void War, FTL, Into The Breach, Diplomacy is not an option, Gnomes, Undertale (i druga część), He is Comming, Nova Drift, Rift Wizard 1/2

Czekam na: Super Fantasy Kingdom, Vehicle no4, Hand of Hexes i Age of Enchacement
  • Odpowiedz
  • 1
Też zauważyłem, że wszelkie gry AAA nie przynoszą w dorosłym życiu tyle frajdy co szybkie rozgrywki w indyki, gdzie co rundę dokładasz cegiełkę do upgrejdu każdej następnej rundy.

@Pwner:
To nawet nie o to do końca mi chodzi w tym wpisie. Lubie te wielkie fabularne gry AAA, ale wychodzą one stosunkowo rzadko i na ten moment co chciałem to ograłem lub czekam na jakieś lepsze deale bo szkoda mi płacić
  • Odpowiedz
@vateras131: Mount and Blade II Bannerlord. Zajebisty sandbox z super systemem walki.

Oxygen not Included to rewelacja pod kątem mechaniki ale widzę, że już dałeś. Ale od tego samego studia jest też świetny Dont Starve Toogether

A podobne ro Rim World jest Prison Architect

Aaa i oczywiście jeszcze Valhaim też genialne
  • Odpowiedz
@vateras131: Dominions 6 i proszę z tym nie handlować.

Generalnie wszelkie gry uznawane za hard to master.

Napisane o głębi rozgrywki i tak dalej - jeszcze niektórzy co nieco trafiają (Rimworld, Dwarf Fortress), ale zaraz obok widzę wpisy typu Diablo, albo "Bannerlord za super system walki" (no super system, góra, dół, prawo, lewo, faktycznie) i staję obok.
Excelowe gry Paradoxu też zasługują na uznanie.
Krzewicielprawdy - @vateras131: Dominions 6 i proszę z tym nie handlować.

Generalnie...
  • Odpowiedz