Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 152
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ButtHurtAlert Skoro opłaty rosną przed systemem...

System w Polsce jest słabo skrojony, ale na pewno podniesie procent zwracanych opakowań. Niestety, zapis o >200 m2 sklepu to wykluczenie komunikacyjne.
  • Odpowiedz
@witam12: to jest zdjęcie sprzed wejścia w życie tych przepisów. Po prostu tam już wcześniej przyjmowali butelki, ale tylko swoje. Teraz przyjmują wszystkie.
  • Odpowiedz
@red7000 czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem czy jestes jakimś słabym modelem llm skrojonym pod opiewanie sukcesów partii? Przecież napisałem że ostatnim razem po zmianie z gminnych na kontaktowych odbiorców śmieci cena wywozu wzrosła, mimo uprzednich zapewnień że wszystko będzie lepiej bo sprzedadzą surowce itp
  • Odpowiedz
Od 1 października 2025 r. sklepy powyżej 200 m², czyli duże i średnie, będą zobowiązane do przyjmowania opakowań z logiem systemu kaucyjnego.

@kremenaros: Z tego mozna wywnioskować, że wszystkie sklepy. Z butami, z narzędziami, wędkarskie itp.
  • Odpowiedz
  • 0
@preseed42

pewnie jak kupiles to co sprzedaja w innych sklepach to przejdzie, ale jak wsadzisz butelkę marki lidl do aldiego to juz nie

No jasne ale mi chodziło o te wspólne produkty, które pewnie stanowią 80%asortymentu
  • Odpowiedz
szkoda, że fejk. :(

@ArchDelux: To nie jest fejk, OP całkiem przypadkiem, zapomniał napisać, że zdjęcie zrobione przed 1 października i wcale jego celem nie jest dezinformacja oraz sianie zamętu
  • Odpowiedz
usuwam komentarze które bezpodstawnie obrażają moja osobę i bronią tego patologicznego systemu wyciągania kasy z kieszeni zwykłego Kowalskiego

Jakby ktoś się zastanawiał jak wyglądały te "komentarze bezpodstawnie obrażające osobę OPa lub broniące tego patologicznego systemu":
cukru - >usuwam komentarze które bezpodstawnie obrażają moja osobę i bronią tego pato...

źródło: photo_2025-10-03_19-47-38

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@antoo: dzięki za wytłumaczenie. Z ciekawości wstąpiłem do Aldi żeby sprawdzić i faktycznie nie było takiego napisu ale automat w ogóle niedziałal. xD
  • Odpowiedz
@witam12: nie rozumiem czegos, dlaczego, nie mozna butelek z jednego sklepu oddawac w drugim? Przeciez to jest normalne w Niemczech, druga sprawa, dlaczego dostajecie jakies chyba kupony, a nie poeniadze za te butelki. Przeciez to jestjakies chore. Przypomina mi to lata 90te gdzie w niektorych sklepach nie chcieli przyjmowac butelek, bo trzba bylo kase dac za nie. Tyle lat minelo, a problem butelek ten sam.
  • Odpowiedz