Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 152
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gasu_kurobikari: Dokładnie, nie rozumiem dlaczego odchodzimy od naszego rodzimego rozwiązania 5 kubłów. Pieniądze, które zostały przeznaczone na całą organizację tego mogliśmy po prostu przeznaczyć na sortownie śmieci. A co jeżeli (zakładając hipotetycznie) jestem niepełnosprawny i nie mogę chodzić? Jedzenie kupuje dowozem to w jedną stronę dostanę butelki, a kto te butelki ode mnie odbierze? Wiem, że to skrajny przypadek, ale tacy ludzie istnieją. Wszyscy zostajemy obciążeni w imię ekologii, zamiast
  • Odpowiedz
@red7000: Czyli teraz to konsument ma chodzić z 10 butelkami żeby ostatecznie odzyskać po 30 minutach 5 zł. Dlaczego ja mam tracić życie i pieniądze, bo oni nie potrafią zrobić systemu, który będzie wydajny i będzie przystępny dla każdego? Dlaczego obciążamy konsumenta w taki sposób, a zarządzanie kapitałem powierzany zagranicznym jednostkom?
"Żelazna klatka racjonalności" - poczytaj, już Weber o tym pisał.
To już dawno nie ma nic wspólnego z ekologią,
  • Odpowiedz
@Arriva: Nie musisz brać w tym udziału. System niemiecki ma ok. 97-98% zwrotu opakowań. Możemy do tego dążyć. Implementacja w Polsce jest dosyć nieudolna i niedopasowana do naszej rzeczywistości, ale to nie jest wina zamysłu systemu, tylko rządzących lokalnie w Polsce, którzy wymyślili narzędzia do realizacji systemu.

Greenwashing? Ten system to jest właśnie przeciwieństwo greenwashingu. To jest obciążanie dużych przedsiębiorstw przetwórstwem odpadowym, bo muszą coś z tymi odpadami robić i
  • Odpowiedz
do kupna nikt cię nie zmuszał więc nadal nie jest to mandat

@tomekruslan: do łamania przepisów tez nikt nie zmusza, więc to tez nie są mandaty? ( ͡° ͜ʖ ͡°) no ciekawe uzasadnienie, ciekawe
  • Odpowiedz
@red7000: No dobrze a co w sytuacji, kiedy zapłacę podatek i nie zwrócę butelki? Np. załóżmy, że porwali mnie kosmici. Co wtedy stanie się z zapłaconą kaucją?
  • Odpowiedz
@tomekruslan: to podaj mądre ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wg mnie adekwante:
Lamiesz przepisy => naliczana jest kara
Kupujesz butelke => naliczana jest kara
Różnica polega tylko na tym, ze w drugim przypadku kara jest natychmiastiwa, nie podlega odmowie przyjecia. Coś jak kara administracyjna. No ale może być anulowana (mandat czasem też)
  • Odpowiedz
Dokładnie, nie rozumiem dlaczego odchodzimy od naszego rodzimego rozwiązania 5 kubłów.

@Arriva: Nie odchodzimy. Płacisz nadal za 5 kubłów, ale jeśli do żółtego wrzucisz butelkę PET to właśnie w tym momenci ekaucja jaką zapłaciłaś w sklepie stała sie dodatkowym podatkiem. Płacisz podwójnie.
  • Odpowiedz
Nie musisz brać w tym udziału. System niemiecki ma ok. 97-98% zwrotu opakowań. Możemy do tego dążyć.

Niemcy mają plastikowe butelki wielokrotnego użytku, my nie.

Greenwashing? Ten system to jest właśnie przeciwieństwo greenwashingu. To jest obciążanie dużych przedsiębiorstw przetwórstwem odpadowym, bo muszą coś z tymi odpadami robić i muszą to robić zgodnie z prawem. Lidl, Kaufland i inne sieci nie mogą się z tego wymigać i muszą przyjmować odpady. Nie mogą kupić
  • Odpowiedz
  • 3
@witam12 ale skąd oni wiedzą gdzie kupiłeś opakowanie? przecież to sczytuje z kodu kreskowego który jest jednakowy dla produktu.
  • Odpowiedz