Wpis z mikrobloga

@Kitku_Karola: Ada Lovelace współpracowała z Charlesem Babbage na bazie inspiracji programowalnym wynalazkiem Josepha Marie Jacquarda, a do czegoś co rozumiemy jako programowanie we współczesnym znaczeniu naukę doprowadzili tacy ludzie jak Turing czy Von Neuman i wielu innych.

To że uważa się kogoś za wynalazcę czegoś nie ma nic wspólnego z tym, że tak było - a wręcz większość takich prostych historyjek to całkowite lub przynajmniej w dużej mierze mity. Nie
  • Odpowiedz
@Wap30 mi o tym jak to nazywasz micie mówili mi na studiach i przedstawiali to jako zalążek programowania które później było inspiracją dla kolejnych co języki programowania tworzyli. To nie coś co sobie zmyśliłam czy za bardzo nadinterpretowałam. Nawet Ci co stworzyli pierwszy język programowania nazwali go ADA na cześć tej która ich zainspirowała więc jakiś wkład miała. W sukcesach nie jest tak że je się zdobywa samodzielnie tylko ktoś Cię
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: o czym ty mówisz, komu ja umniejszam? Wskazuje tylko że nie było żadnej osoby która "wymyśliła programowanie", ta dyscyplina nie należy do żadnej płci i te wojenki są kompletnie absurdalne, tak samo ze strony kobiet jak i mężczyzn, którzy swoją drogą tutaj się w większości nieudolnie próbują bronić
  • Odpowiedz
Nawet Ci co stworzyli pierwszy język programowania nazwali go ADA

@Kitku_Karola: ada jest bardzo młodym językiem (lata 80, gdzie początki to lata 50). Sama nazwa to tylko hołd

Czyli jak mężczyzna narysuje prototyp to go wpiszmy na karty historii a jak kobieta nie skonstruuje czegoś działającego bezbłędnie
  • Odpowiedz
jedyne do czego można się przyczepić to to że by ło więcej zespołów i ona tylko jednym z nich zarządzała

@KarnetNaGlony: i to jest jedyne? Że zarządzała, a nie pisała to teza odwrotna do tej pierwotnej. Jak na odwrót może być "jedynie"

jestem w stanie sobie wyobrazić faceta który utrudnia kobiecie zdobycie takiej pracy z powodu bólu d--y

ciekawe że musisz sobie wyobrażać, a nie np. przypomnieć bo
  • Odpowiedz