Wpis z mikrobloga

@nonOfUsAreFree: Ale przecież ona ma 100% racji. Przecież programowanie to było od początku kobiece zajęcie. Mężczyźni zajmowali się prawdziwą inżynierią. Ciotka pracowała jako programistka w latach 70 to facet był jeden, co wymieniał im dyski i naprawiał czytniki taśm jak się zacięły.

BTW to kobieta wymyśliła programowanie. ;)
  • Odpowiedz
@BreathDeath: @nonOfUsAreFree Starszy kolega mi opowiadał jak w firmie (ówczesnej) pracowały prawie same kobiety "programistki" robiły dziurki w taśmach, coś tam nagrywały na szpule. Ale ja wiem czy to było programowanie to bardziej klepanie i to dosłownie.
  • Odpowiedz
@Belzebub: Było to klepanie bo? Bo nie było cursora z AI i trzeba było bezbłędnie pisać od początku, bo inaczej przychodził kierownik i krzyczał, że za dużo kart zużyte czy z jakiegoś innego powodu?

No i kiedyś rozwiązywało się inne problemy programowaniem, raczej polegało to na liczeniu oraz na sterowaniu urządzeniami, coś w stylu PLC, ale jeden komp sterował całą fabryką.
  • Odpowiedz
@BreathDeath czy ty walczysz z faktem że kobiety mają mniejszy mózg? To że kiedyś coś tam to weź... Kiedyś to był poziom rozwielitki teraz trzeba coś tam umić
Kobietki by chciały wykonywać jedynie zawody biurowe i dobrze płatne. Haha nie ma tak. Do roboty
  • Odpowiedz
Ale przecież ona ma 100% racji. Przecież programowanie to było od początku kobiece zajęcie. Mężczyźni zajmowali się prawdziwą inżynierią. Ciotka pracowała jako programistka w latach 70 to facet był jeden, co wymieniał im dyski i naprawiał czytniki taśm jak się zacięły.

@BreathDeath: Tylko to kompletne głupoty i dowody anegdotyczne. Nawet w bloku wschodnim to głównie faceci programowali (vide liderzy w Bułgarii, środowisko Bajtka w
  • Odpowiedz
Przecież programowanie to było od początku kobiece zajęcie.

@BreathDeath: uja prawda. To "programowanie", którym zajmowały się kobiety to nic innego jak przepisywanie formułek przygotowanych przez zespół inżynierów do komputerów. To nic innego jak "protokolantka" w trakcie rozprawy sądowej. Ten sam "case".
  • Odpowiedz
@nonOfUsAreFree: Potwierdzam. Jak w 1994 roku zapisałem się na kurs programowania w C w Pałacu Młodzieży, to na bramce stał ochroniarz i wpuszczał tylko chłopców.
  • Odpowiedz
pracowały prawie same kobiety "programistki" robiły dziurki w taśmach, coś tam nagrywały na szpule. Ale ja wiem czy to było programowanie

@Belzebub: nie było, bo programista zaznaczał co dziurkowac, a to operatorzy obsługiwali dziurkowanie według wytycznych i taśmy.
  • Odpowiedz
@nonOfUsAreFree: Obrzydliwe, biorąc pod uwagę że firmuje swoją twarzą (oczywiście wybrano najkorzystniejsze możliwe zdjęcie, sprawdźcie sobie jak naprawdę wygląda na innych fotkach) inicjatywę, która w samej podstawie i w całym spektrum działalności jest wykluczająca, promująca tylko jedną stronę i de facto sama walczy o zagarnięcie puli "dla siebie". Z tym że jej działanie jest celowe i świadome, a to że faceci szli do pracy i że rynek wygląda jak wygląda,
  • Odpowiedz

@BreathDeath: no i teraz proszę skomentuj tutaj to co inni piszą, bo wyjaśniają, że te zdanie to nieprawda.
Bo wychodzi na to, że coś gdzieś zasłyszałeś, ale nie do końca zweryfikowałeś. Ja rozumiem, ławo się rozpowszechnia "kontrowersyjne" ciekawostki, ale teraz wychodzisz na osobę która rozsiewa fake newsy.
  • Odpowiedz

@BreathDeath: chcesz może rozwinąć tę rewolucyjną myśl, że programowanie zostało "wymyślone" nie tylko przez jedną osobę, ale do tego była to kobieta?
  • Odpowiedz
@jaksiepatrzy: to doedukuj mnie proszę. Jeżeli sam jesteś wysoce wyedukowany to chyba żaden problem chociaż wskazać prostaczkowi, co to za jedna osoba wymyśliła programowanie?
  • Odpowiedz