Aktywne Wpisy

Zoyav +18
dlaczego piszcie osobom mieszkającym z rodzicami "wyprowadź się"? co jest złego w tym że ktoś mieszka z rodzicami nawet mając 30, 40 lat?
źródło: 4EC8D57D-5454-4828-AB5F-2B226D52AB06
Pobierz
Crypto Twitter właśnie eksplodował plotkami, że twórca Bitcoina, Satoshi Nakamoto, może wcale nie być mężczyzną, tylko… Daira Emma Hopwood, trans brytyjska kryptografka i jedna z pierwszych osób w zespole Zcash.
Powód zamieszania? W starych postach Satoshi wspomina nazwisko Hopwood, używa brytyjskiej pisowni, działa w strefie czasowej GMT, a jego wpisy o „key blinding” brzmią jak fragmenty kodu z dokumentacji Zcash.
#gielda #bitcoin #inwestycje #inwestowanie
Powód zamieszania? W starych postach Satoshi wspomina nazwisko Hopwood, używa brytyjskiej pisowni, działa w strefie czasowej GMT, a jego wpisy o „key blinding” brzmią jak fragmenty kodu z dokumentacji Zcash.
#gielda #bitcoin #inwestycje #inwestowanie
źródło: Satoshi Nakamoto
Pobierz

- Jeśli po np. 2 latach chciałbym wyciągnąć oszczędności z EDO, powiedzmy 20 tys. zł, to rozumiem, że nominalnie nie mogę być na minusie? Sprawdzałem to w kalkulatorze obligacji i zawsze pokazuje wynik na plus. https://portfelik.com/tools/kalkulator-obligacji-skarbowych
- Wiem, że są inne, pewnie lepsze opcje inwestowania, ale nie chce się ich uczyć. Obligacje są dla mnie po części zrozumiałe i nie obarczone ryzykiem utraty nominalnej, a kupowanie ich wydaje się lepszym rozwiązaniem niż trzymanie gotówki w banku bez oprocentowania etc czy też w przysłowiowej skarpecie. Czy faktycznie tak jest, a jeśli nie to wyprowadźcie mnie proszę z błędu jeśli źle to rozumiem.
- Jakie obligacje będą najbardziej korzystne w mojej sytuacji, jeśli planuję co miesiąc odkładać 500–1000 zł? Czy może COI skoro i tak nie planuje dotrzymać 10lat?
- Czy są jakieś równie bezpieczne i proste w zrozumieniu alternatywy dla obligacji skarbowych, które pozwalają na wypłatę środków bez straty nominalnej? Bez bawienia się w przewalutowania na USD/EURO aby kupować jakieś akcje?
#obligacje #inwestycje #gielda #inwestowanie #finanse #oszczedzanie #pieniadze
@Turpizm: Nie prościej przeczytać informacje na stronie produktu, w którym zamierzasz inwestować?
@Turpizm: Na takim poziomie to co najwyżej lokaty i konta oszczędnościowe.
Od razu powiem, ze nauka inwestowania to długi etap. Siedze w tym już kilika lat, ale nie wiem wszystkiego, więc pamiętaj o tym, że w kilku zdaniach nikt Ci niczego nie wytłumaczy.
Koszt wykupu EDO to 3zł. W pierwszym roku EDO oferuje 6%, czyli dla każdych 100zł to jest 6zł. Wiec w zasadzie już po pół roku będziesz zarabiać. Jeśli zrezygnujesz za 3 miesiące, a narosłe odsetki nie pokryją kosztu
- jeśli zakończysz wcześniej oszczędzanie, nominalnie nie będziesz na minusie
- dobrze rozumiesz, obligacje są spoko
- sam mam dylemat co teraz kupować, ale mój dylemat to TOS vs EDO. Nie biorę pod uwagę COI bo odsetki są wypłacane co roku, zamiast się kapitalizować jak w EDO i już po jakichś 3 latach COI wychodzą gorzej od EDO, nawet biorąc pod uwagę wcześniejszy wykup. Ale liczyłem to dawno i od