Wpis z mikrobloga

Robiłem już tu wcześniej wpis, ale go usunąłem żeby nie zaśmiecać tagów. Chciałbym zacząć odkładać co miesiąc 500–750 zł i padło na obligacje skarbowe. Mam już część oszczędności w TOS 3-letnich na 5,4% stałego oprocentowania, a teraz zastanawiam się nad obligacjami indeksowanymi inflacją (np. EDO). Zakładam jednak, że pewnie wypłacę je wcześniej niż za 10 lat, dlatego mam kilka pytań, żeby upewnić się czy dobrze rozumiem:

- Jeśli po np. 2 latach chciałbym wyciągnąć oszczędności z EDO, powiedzmy 20 tys. zł, to rozumiem, że nominalnie nie mogę być na minusie? Sprawdzałem to w kalkulatorze obligacji i zawsze pokazuje wynik na plus. https://portfelik.com/tools/kalkulator-obligacji-skarbowych

- Wiem, że są inne, pewnie lepsze opcje inwestowania, ale nie chce się ich uczyć. Obligacje są dla mnie po części zrozumiałe i nie obarczone ryzykiem utraty nominalnej, a kupowanie ich wydaje się lepszym rozwiązaniem niż trzymanie gotówki w banku bez oprocentowania etc czy też w przysłowiowej skarpecie. Czy faktycznie tak jest, a jeśli nie to wyprowadźcie mnie proszę z błędu jeśli źle to rozumiem.

- Jakie obligacje będą najbardziej korzystne w mojej sytuacji, jeśli planuję co miesiąc odkładać 500–1000 zł? Czy może COI skoro i tak nie planuje dotrzymać 10lat?

- Czy są jakieś równie bezpieczne i proste w zrozumieniu alternatywy dla obligacji skarbowych, które pozwalają na wypłatę środków bez straty nominalnej? Bez bawienia się w przewalutowania na USD/EURO aby kupować jakieś akcje?

#obligacje #inwestycje #gielda #inwestowanie #finanse #oszczedzanie #pieniadze
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- Jeśli po np. 2 latach chciałbym wyciągnąć oszczędności z EDO, powiedzmy 20 tys. zł, to rozumiem, że nominalnie nie mogę być na minusie? Sprawdzałem to w kalkulatorze

@Turpizm: Nie prościej przeczytać informacje na stronie produktu, w którym zamierzasz inwestować?

W razie konieczności wcześniejszego zakończenia oszczędzania (przedterminowy wykup) można wycofać wpłacone pieniądze (zwrócić dowolną liczbę posiadanych obligacji). W przypadku skorzystania z tej możliwości, wartość narosłych odsetek zostanie pomniejszona o opłatę,
  • Odpowiedz
- Czy są jakieś równie bezpieczne i proste w zrozumieniu alternatywy dla obligacji skarbowych, które pozwalają na wypłatę środków bez straty nominalnej?

@Turpizm: Na takim poziomie to co najwyżej lokaty i konta oszczędnościowe.
  • Odpowiedz
@Turpizm:
Od razu powiem, ze nauka inwestowania to długi etap. Siedze w tym już kilika lat, ale nie wiem wszystkiego, więc pamiętaj o tym, że w kilku zdaniach nikt Ci niczego nie wytłumaczy.

Koszt wykupu EDO to 3zł. W pierwszym roku EDO oferuje 6%, czyli dla każdych 100zł to jest 6zł. Wiec w zasadzie już po pół roku będziesz zarabiać. Jeśli zrezygnujesz za 3 miesiące, a narosłe odsetki nie pokryją kosztu
PedzacaGuma - @Turpizm: 
Od razu powiem, ze nauka inwestowania to długi etap. Siedze ...
  • Odpowiedz
@Turpizm
- jeśli zakończysz wcześniej oszczędzanie, nominalnie nie będziesz na minusie
- dobrze rozumiesz, obligacje są spoko
- sam mam dylemat co teraz kupować, ale mój dylemat to TOS vs EDO. Nie biorę pod uwagę COI bo odsetki są wypłacane co roku, zamiast się kapitalizować jak w EDO i już po jakichś 3 latach COI wychodzą gorzej od EDO, nawet biorąc pod uwagę wcześniejszy wykup. Ale liczyłem to dawno i od
  • Odpowiedz
  • 0
@PedzacaGuma: dzięki, sprawdzę linki po pracy @powodzenia ja kupiłem TOS bo oprocentowanie wypada fajnie, a inflacja trochę zwolniła więc nie powinno być tragedii, teraz chyba zacznę wrzucać w EDO po parę stów w miesiącu żeby sobie leżało. TOS kupiłem po 5.40%, od wczoraj jest już niestety 5.15%
  • Odpowiedz
  • 0
@Turpizm może zacznij bawić się w konta, dla nowych klientów zawsze są najwyższe % na OKO + spływa kasa za aktywność, z plusów masz dostęp w każdej chwili do swoich pieniędzy, z minusów bonusowe procenty są na okres od 3 do 6 miesięcy (zależy od banku). Ogólnie zabawa dla ludzi mniej zarabiających, wiadomo jak ktoś jest w stanie odłożyć 2k na miesiąc to nie będzie sie szarpał z kontami zeby otrzymać
  • Odpowiedz
  • 0
@pucol: nie dla mnie, nie chce mi się bawić z zakładaniem kont, chce pieniądz gdzieś wrzucać regularnie i tyle. Często pada słowo etf, ale niezbyt to rozumiem i może dopiero zacznę trochę o tym czytać, wrzycalbym pol na pół, etf i obligacje ale no to musiałbym się nauczyć z czym się to je
  • Odpowiedz
@Turpizm: najlepiej kupić każde z wymienionych przez Ciebie obligacji, bo nie da się przewidzieć co i jak z inflacją itd. Jak będziesz szybko potrzebować kasy to najlepiej zerwać wtedy te najtańsze, jak TOS (1 zł przy wykupie), a EDO czy COI zostawić. A potem jak będziesz znowu potrzebować kasy to może akurat pozostałe TOS i COI się skończą, więc będzie bez kary, a EDO po prostu trzymać jak najdłużej. Dywersyfikacja
  • Odpowiedz