Wpis z mikrobloga

• 215
@shaunblack: facet opisuje coś, co z naszej perspektywy wygląda jak takie życie trochę powyżej minimalnej, a twierdzi, że na pika nazywali to pławniem się w luksusach. Fajno w mirze
  • Odpowiedz
@shaunblack: Choć jeden zauważył że jednak ta seoc operacja to jednak trochę kosztuje ich i że Putin nie jest takim wyśmienitym szachistą na jakiego go kreują ..... Chce więcej takich "przebudzonych " tam bo widzą w jakim syfie żyją i będą żyć..... No chyba że ale raczej nie
  • Odpowiedz
Znam dziesiątki ludzi, którzy zarabiają 40–50 tysięcy, albo i mniej.

teraz obiecali mi wyleczyć próchnicę za 20 000+ na jednym zębie.

@Metris nieźle tam macie

Tak, wiem, że już tu dyskutowano, że za 12 000 miesięcznie można się w miarę dobrze odżywiać

Dieta czokoszokowa? xD
  • Odpowiedz
@kam3o: Ma nadzieję, że wojna się zakończy do 2027 xDDDDDDDDD
Europa wlasnie zaplanowała największe zakupy i produkcję sprzętu wojskowego od 20 lat.
Od września 2025r. wszystkie kraje Europy ogłaszają rekordowe plany zbrojen.
To na pewno nie jest szykowanie się na pokój. Rządy w Europie pewnie już wiedzą że Putin zamierza rozpętać jeszcze wieksza wojnę. Ruskie to jednak gorzej niż zwierzęta. ( )

To się w
  • Odpowiedz
Choć jeden zauważył że jednak ta seoc operacja to jednak trochę kosztuje ich

@RadzieckiSnajper: Oj większość to zauważa, ale co innego zauważyć, a co innego się do tego zauważenia przyznać jak dookoła tyle okien xD
  • Odpowiedz
@murdoc: 10l temu wg. chata gpt to było 10k złotych, obecnie to ok 4k zł, no cusz... ale matka rosja pomaga swoim, poprzez remont swawojki, gdzie 4 deski wymieni na drzwi z klamką!
  • Odpowiedz
@shaunblack ok, bo jestem trochę ciekawy pewnych proporcji jak to wygląda u nas także zapytam chatagpt
Miesięczne opłaty w przedszkolu prywatnym to między 1000PLN (w mniejszych miejscowościach) aż po 2500-3000PLN (w większych aglomeracjach m in oczywiście w stolicy) - także podany przez niego stosunek płacy do kosztów przedszkola wcale nie wypada fatalnie (porównując do nas).
Co oczywiście nie oznacza, że mi się ruski mir podoba, po prostu byłem ciekaw.
  • Odpowiedz
facet opisuje coś, co z naszej perspektywy wygląda jak takie życie trochę powyżej minimalnej, a twierdzi, że na pika nazywali to pławniem się w luksusach. Fajno w mirze

@murdoc: No bez przesady.
- Dwójka dzieci.
- Dwa razy do roku wakacje całą rodziną w dość odległe kierunki.
- Córka jeździła na obozy językowe
  • Odpowiedz
@Kremufka2137: yep, u nas też wszystko podrożało kilkukrotnie na przestrzeni tego samego okresu czasu

ale

pensje też sporo urosły, zwłaszcza minimalne, specjalistom może spadło licząc w krotności minimalnej (nie licząc lekarzy :D)
i zagranica wciąż tania, dla nich nie
  • Odpowiedz
  • 4
@murdoc życie powyżej minimalnej to wyjazdy egzotyczne i posyłanie dziecka za granicę na kursy językowe? Ładnie odjechane ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
facet opisuje coś, co z naszej perspektywy wygląda jak takie życie trochę powyżej minimalnej

@murdoc: Co roku wakacje w Tajlandii zimą, latem Grecja czy Hiszpania i co wakacje obóz językowy dla dziecka w Korei. To trochę powyżej minimalnej dla ciebie? XD Średnia to latanie prywatnym helikopterem w takim razie.
  • Odpowiedz