Wpis z mikrobloga

Czasami zastanawiam się jaki byłby sens bronienia Polski jeżeli np. ruscy by najechali. Przecież patrząc na to, ile ludzi chciałoby powrotu PRLu bo hehe synek kiedyś to było czy ma tak mocno zakrojoną miłość do Rosji, że pewnie by z nimi kolaborowali przy pierwszej lepszej okazji to lepiej byłoby stąd uciekać i patrząc na to, jacy są ludzie to ja się nie dziwię że spora część Polaków wybierała ucieczkę z rodziną do USA/Brazylii/Australii itd. Szkoda umierać za #polskieonuce

#wojna #rosja #ukraina
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@STM32_bujneo: a to kolejna strona medalu. Ale wybrańcy narodu, którzy mają gotowe plecaki ucieczkowe i ustawowo zagwarantowane wraz z rodzinami oglądanie wojny z pokładu samolotu do Dubaju odrzucają mnie od wizji walki i rzygać mi się chce na myśl o nich. Jeszcze gdyby zapewnili odpowiedni sprzęt i przeszkolenie i miałbym przekonanie, że mam jakiekolwiek szanse tego kacapa u----ć i wyjść z tego w miarę cało, to bym to rozważał. Jak
  • Odpowiedz
A mi Polska nic nie dała i ja też nic temu krajowi nie dam.

@EditorTM: to s--------j już dzisiaj, nie wiem na co niby czekasz, nikt Cie tu nie będzie trzymał, wręcz przeciwnie.
  • Odpowiedz
  • 2
@STM32_bujneo Z jednej strony mi słabo, jakbym miał walczyć za jakieś 800+, niższy wiek emerytalny kobiet i cała ofertę socjalną, której beneficjentem za bardzo nie byłem. Ode mnie się praktycznie tylko bierze. Zasuwaj całe życie, a na potem leć do okopów, żeby bronić tych wszystkich, na których pracujesz.

Z drugiej strony jeszcze mi słabiej, jeślibym musiał uciekać z kraju przez jakichś kacapów. Więc pewnie bym został w kraju. Bo urągałoby mi
  • Odpowiedz
  • 2
@EditorTM dlaczego więc nie wyjedziesz już teraz? Jedź, odejdź, skoro tak Ci źle. Spróbuj poszukać szczęścia na przykład w Jakucku, albo Norylsku. Ludzie mili, opieka zdrowotna na wysokim poziomie, możliwości po hotyzont.
Polska Ci nic nie dała? Ja rozumiem, urodziłbyś się gdzieś na brzegu Mekongu, albo w brazylijskiej faweli, byłbyś pełniejszym człowiekiem. Że też los skazał Cię na życie w Rzeczypospolitej. Ale nic straconego, wyjedź juz teraz.
  • Odpowiedz
Przecież patrząc na to, ile ludzi chciałoby powrotu PRLu bo hehe synek kiedyś to było czy ma tak mocno zakrojoną miłość do Rosji,

@kerfusuwu: Masz rację w jakiś sposób. Natomiast tutaj też trzeba brać pod uwagę przede wszystkim fakt, że część ludzi wypowiada się w taki wręcz ciepły sposób o PRL-u ponieważ zwyczajnie wtedy życie było dla nich łatwiejsze a do tego byli młodsi na przykład. Paradoksalnie wydaje mi się,
  • Odpowiedz
@kerfusuwu: PRL to był czas odbudowy po wojnie, ludzie otrzymali wykształcenie, pracę (przymusową) byli młodzi a o negatywnych aspektach pamiętają Ci, którzy byli przesłuchiwani przez SB itp. Pozytywne wspomnienia lepiej się utrwalają.
  • Odpowiedz
To są bardzo głupie przykłady ale pokazują jaki jest przekrój społeczeństwa.

@STM32_bujneo: W jaki sposób pojedyncze przykłady, w dodatku najbardziej skrajnej patologii, prawdopodobnie nałykane w necie albo z opowiadań pokazuje przekrój społeczeństwa? xD Ty wiesz co to znaczy "przekrój społeczeństwa" ?
  • Odpowiedz
@Elaviart A kto powiedział że są to tylko przykłady z Internetu? Człowiek wychodzi z domu i widzi jacy ludzie przemieszczają się po tej samej ziemi co on. Ty myślisz że każdy wykopek siedzi 20 godzin podczas dni w swojej piwnicy i głowy z niej nie wystawia czy jak?
  • Odpowiedz
@STM32_bujneo: To klasyczne przykłady anegdotyczne - wychodzisz z domu i na tysiąc kierowców których mijasz spotykasz jakiegoś debila, wiadomo że tylko jego zapamiętasz. To tak jak ludzie zszokowani tym, że w ciągu wakacji złapano kilka tysięcy nietrzeźwych kierowców, których wyobraźnia nie ogarnęła, że w tym czasie skontrolowano kilka milionów osób. Nie bez powodu dowód anegdotyczny traktowany jest jako bezwartościowy w merytorycznej polemice. To jak analizować inteligencję społeczeństwa na podstawie wykopu
  • Odpowiedz
@Elaviart Chłopie ale ja tu opisałem swoje odczucia. Co mnie to ze to jest mała część społeczeństwa jak to akurat dziwnym trafem ta część którą ja spotykam? To tak jakby powiedzieć że jak komuś zepsuły się dwa auta tej samej marki to nie ma na co narzekać bo ta marka rocznie sprzedaje ich miliony xDD
  • Odpowiedz
@Elaviart złóż reszta możesz pisać co chcesz i starać się mnie przekonywać że są to skrajne przypadki ale idealnym dowodem są ostatnie wybory gdzie otwarcie prorosyjskie ugrupowania dostały ponad 20% głosów. Jak miałbym walczyć za kogoś kto nawet nie wie kto jest jego wrogiem?
  • Odpowiedz
@STM32_bujneo: No nie, nazwałeś swoje odczucia "przekrojem społeczeństwa" i do tego absurdu się odnoszę.
Porównanie z autem idiotyczne, miałoby sens gdybyś posiadał po kilkaset aut dziennie (tyle ile masz całkowicie normalnych spotkań).
Nie interesuje mnie przekonywanie jakichś randomów xD Podsumowuję tylko kłamliwą retorykę, ewentualnie zwykłe brednie.
  • Odpowiedz