Wpis z mikrobloga

Siemanko - to znowu Ja z opisem jak coś działa ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Dziś na tapetę wziąłem słynny Test Zielonej Linii w kontekście relacji damsko-męskich i randkowania. Nie chodzi tu o żadne czary, a o mega prostą psychologię! Wiecie, dlaczego fotki par, które wrzucacie do sieci potrafią od razu zdradzić, kto kogo bardziej "chce" albo "olewa"?
Bo nasze ciało nie potrafi kłamać!

Ciało nie kłamie, bo jesteśmy energooszczędni
Mówienie i udawanie to robota dla naszej świadomości ale mowa ciała to robota podświadomości, a ta jest strasznie konserwuje energię. Nasz mózg dąży do zachowania jak najwięcej energii więc nie będzie marnował zasobów na świadome kontrolowanie każdego milimetra nachylenia głowy czy stopy. Kiedy czujemy się z kimś dobrze albo chcemy go poznać, naturalnie i bezmyślnie kierujemy całe swoje ciało (tułów, stopy, biodra) i głowę w stronę tej osoby.
Jest to nieintencjonalne i nieuchronne emitowanie informacji. Nawet jeśli ustami mówisz: "Jestem tobą zainteresowany!" to kierunek ciała (np. stopy skierowane do wyjścia) mówi: "Chcę stąd uciekać". Dlatego to jak stoicie obok siebie na zdjęciu, jest prawdziwą ekspresją Waszych emocji i postaw, na którą składają się głównie: ton głosu (38%) i mowa ciała (55%). Słowa to tylko marne 7%.

Strefy Intymności i Wymuszony Dystans
Kluczem do Testu Zielonej Linii jest zrozumienie, że wokół każdego z nas istnieją strefy dystansu (proksemika), do których dopuszczamy innych zależnie od relacji. Mamy strefy intymne, osobiste, społeczne i publiczne. Jeśli na zdjęciu osoba jest zmuszona do utrzymania bliższego dystansu niż jest gotowa zaakceptować (naruszono jej strefę osobistą) to jego/jej ciało to pokaże.
Zacznie mimowolnie wysyłać sygnały obronne takie jak:

- Pochylenie Głowy/Tułowia, czyli osoba, która jest mniej zaangażowana, często odchyla głowę lub tułów do tyłu lub do boku jak najdalej od partnera. To wizualny sygnał, że walczy o zachowanie swojej mikroprzestrzeni.

- Kierunek Spojrzenia i Ciała - mimo, że musi patrzeć w obiektyw, jej stopy i całe biodra mogą być skierowane nieco poza partnera lub do wyjścia. To jest to nieświadome dążenie do bardziej komfortowej, mniej inwazyjnej pozycji.

- Bariery - może podświadomie używać barier, np. trzymając torebkę między sobą, a partnerem albo mieć ręce lub ramiona skrzyżowane (postawa zamknięta), co pokazuje brak akceptacji lub napięcie.

W skrócie to im bardziej jesteś skierowany i nachylony do partnera oraz im bardziej spójna jest ta postawa z uśmiechem (mimika), tym większe jest Twoje zaangażowanie emocjonalne i poczucie bezpieczeństwa w jego/jej towarzystwie. Ciało zawsze dąży do spójności między tym, co czujesz (emocje), a tym, co robisz (postawa). Jeśli to nie jest spójne, to podświadomie to czujemy.

Toteż Panowie dlatego można jedno mówić, drugie myśleć, a trzecie robić - i na to trzecie należy patrzeć i obserwować. Chyba, że chcecie cierpieć bo posłuchaliście słów kogoś ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

Link --->>> Komunikacja i informacja

PS Bacznie obserwujcie powtarzające się zachowania

#tinder #redpill #blackpill #zwiazki #randkujzwykopem #mowaciala #psychologia #niebieskiepaski
Quashtan - Siemanko - to znowu Ja z opisem jak coś działa ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°)...

źródło: d08148c99b4df3035399cf7706794003f126d4f106e84522b266374c66492678

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@WolvvloW: ogólnie tu był post ale go już niestety usunięto (szukałem bezskutecznie, a nie mam obrazu bez tych linii) gdzie był opisany ten przypadek gdzie typo z tyłu w blond włosach to jej partner, a ten po lewej to jakiś influ z tematów około siłkowych
  • Odpowiedz