Wpis z mikrobloga

@solejukowski: @o__0 @gr0m1t Pytanie co jest jeszcze w tej ustawie prócz zaprzestania "trzymania psa na łańcuchu", bo gdy wprowadzano ostatnie ograniczenia (te które obowiązują teraz, których nie sposób egzekwować) to "przy okazji" przepuszczono przepisy które umożliwiły działalność takim ekobandytom jak ci co zabierali ludziom zwierzęta i robili na tym biznes a zwierzęta cierpiały. DIOZ jest dobrym przykładem.
  • Odpowiedz
ciekawe tylko jak to będzie egzekwowane.

@HrabiaTruposz: A jak ma być? Kontrole podwórek w całym kraju? Dronami mają psów szukać?

Zgłosisz że ktoś trzyma i tyle. Nie zgłosisz, to dalej będzie na łańcuchu.
  • Odpowiedz
a ja myślę, że niewiele się zmieni, trochę ludzi wymieni ten łańcuch na kojec i rewolucji nie będzie, ale przynajmniej będziesz mógł p------ć patusów na policję za znęcanie się nad psem

@solejukowski: też tak myślę. Widziałem nieraz łańcuchy na koluszku na lince, przez co pies miał realny zasięg wielu metrów kwadratowych.
Widziałem też kojce 3 x 3 m dla owczarków niemieckich. Zgaduję, że takie się pojawią.

Generalnie jak dla mnie
  • Odpowiedz
@Abaddon_Profanator: nie sądzę, spora część psów na łańcuchach jest trzymana ot tak po prostu, dużo z nich to po prostu normalne wiejskie kundelki. Człowiek trzyma psa na łańcuchu, żeby się dowartościować, że ma nad kimś władzę
  • Odpowiedz
@solejukowski:

Wyłączeniu podlegają również przypadki niezbędne w celu zapobieżenia niebezpieczeństwu stwarzanemu przez psa dla życia lub zdrowia człowieka lub innego zwierzęcia oraz wyrządzenia szkody przez zwierzę, gdy zastosowanie innego środka nie jest w danych okolicznościach możliwe lub uwięź jest środkiem najlepiej znoszonym przez tego psa.

Wystarczy, że osoba trzymająca psa na łańcuchu powie, że pies jest agresywny, niebezpieczny dla innych trzymanych zwierząt, wyrządza szkody i najlepiej znosi trzymanie go na
  • Odpowiedz
  • 1
@Kogutt w przededniu wojny to jesteśmy od 4 lat, mamy sparaliżować państwo na lata na ewentualność ataku rosyjskiego? I co właściwie ci wszyscy posłowie i eksperci od tematów niewojskowych mieliby robić?
  • Odpowiedz
sasiedzi za plota 5 psow. Pierwszego dnia z przyjemnoscia przy nich bede dzwonil i zglaszał xD

@Odki: a oni będą wiedzieć kto to i najbardziej po dupie dostaniesz tyxD
  • Odpowiedz