Wpis z mikrobloga

#ciekawostki #anatomia
Jest tu ktoś jeszcze kto potrafi ktoś napinać mięsień napinacz błony bębenkowej dobrowolnie?
Ciekawy jestem jak popularne jest to zjawisko.

Z wiki:
Mięsień napinacz błony bębenkowej (łac. musculus tensor tympani) – w anatomii człowieka mały, pierzasty, wrzecionowaty mięsień poprzecznie prążkowany w uchu środkowym. Położony jest w kanale mięśniowo-trąbkowym nad trąbką słuchową.

Mała część populacji potrafi napinać go dobrowolnie co powoduje dźwięk dudnienia w uszach. Przypomina trochę dźwięk szybkiego gotowania wody w czajniki elektrycznym lub dudniącej klimatyzacji. Pojawia się też mimowolnie przy ziewaniu i mocnym przełykaniu. Źródła podają, że działa jako bezpiecznik przed głośnymi dźwiękami.

Zawsze to robiłem w dzieciństwie aby zagłuszyć dźwięki awantury w domu xd
BrightBeamBuddha - #ciekawostki #anatomia
Jest tu ktoś jeszcze kto potrafi ktoś napin...

źródło: 1000013219

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@BrightBeamBuddha stary jak na to wpadłeś, co wpisałeś w googla? w końcu wiem jak to się fachowo nazywa. Kiedyś tego szukałem w necie i tak odkryłem wykop bo gość napisał, że potrafi wywołać szum uszny czy coś takiego. Ja to umiem od zawsze i umiem ruszać uszami oczami i jajami niezależne jednym lub parą i mam małe palce w stopach chwytne ale napinacze zawsze oba na raz tylko umiem i często
  • Odpowiedz
  • 0
@BrightBeamBuddha sceptyczny ty poruszaczu, ty.
Temat poruszyłem ja sam po latach poszukiwań i okazało się iż mój brat też takowy opcje ma wygrana w głowę ma i nigdy nikomu nie zdradził jemu jej ni mu ni kogo temu czy temu i do dziś sądził, każdy tak się trzymajcie się i proponuję taga nowego. Skoro nas promil ay toy merdu uhemmerduhya może #sortuh czyli coś ci coś czymś jakoś a
  • Odpowiedz