Aktywne Wpisy

Ana77 +29
Boże, nienawidzę siebie. Nienawidzę, że zmarnowałam młodość i nigdy niczego nie doświadczyłam.
Jak widzę moje młode kuzynki, które moją już chłopaków to czuje potworny żal, że całą młodośc siedziałam w czterech ścianach. Boże jak mnie to boli jak widzę ich relacje i wsparcie chlopaków dla nich. Ich radość życia i to, że mają z kim spędzać czas. Jak na to patrze to dla mnie kosmos i rzecz nieosiągalna.
Ja całe życie w
Jak widzę moje młode kuzynki, które moją już chłopaków to czuje potworny żal, że całą młodośc siedziałam w czterech ścianach. Boże jak mnie to boli jak widzę ich relacje i wsparcie chlopaków dla nich. Ich radość życia i to, że mają z kim spędzać czas. Jak na to patrze to dla mnie kosmos i rzecz nieosiągalna.
Ja całe życie w

francis0440 +152

![Szpitale przekładają zabiegi, bo NFZ nie płaci [edycja 2025]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/e651cdd2df8622992dce7e129dc702ca591ed675fa66f972e7584cc252a01bef,q80.jpg)

#slask #zabytki #architektura #nieruchomosci #budownictwo #styropianizacja #ue
źródło: 549984134_1378218710329574_696503452375265969_n
PobierzA tak na serio, tobie to przeszkadza jak patrzysz. Ale to nie ty żyjesz w tym budynku. Co o tym sądzą mieszkańcy tego budynku?
Zgoda, niemniej który budynek był przyjemniejszy estetycznie? Ten po lewej czy po prawej? Po lewej był detal, różnokolorowe cegły, gzymsy, jedyny problem to że był brudny. Po prawej jest bezpłciowa kostka. Jasne, mieszkańcom budynku się bardziej opłaca mieszkać w ocieplonym i jeden czy dwa budynki nie zrobią różnicy, ale np.:na Śląsku są całe dzielnice ciekawej ceglanej architektury która tworzy unikalny klimat, jeśli wszystko zostanie ostyropianowane to będzie niebywała katastrofa estetyczna.
Architektura ceglana może przetrwać w budynkach niemieszkalnych
Ale nie porównuj ceglanej architektury do jakiejś strzechy czy azbestu. Eternitowe dachy spopularyzowały się w XXw. więc nie mają żadnej wartości zabytkowej, ceglana architektura istnieje od wieków. Lepsze byłoby porównanie z architekturą drewnianą. Której akurat już w Skandynawii pełno, a której też nie powinno się opierdzielać styropianem. Poza tym cegła to nie wielka płyta że przemarza na łączeniach. Nie każde ceglane osiedle jest zabytkiem, ale wszechobecna ceglana architektura takiego Górnego
Widocznie budynek nie był zabytkiem, bo konserwator zabytków nie dopuściłby do takiej "przemiany", a jeżeli dopuścił to powinien wylecieć z roboty.
A co do ocieplenia od wewnątrz, kto zwróci za ubytki powierzchni użytkowej w lokalu? Ludzie już płaczą kiedy trzeba regips przykleić, a co dopiero 15//20cm styropianu czy wełny. Łatwo jest oceniać kiedy problem bezpośrednio nas nie dotyka.
W teorii to w myśl polskiego prawa zabytki są zabytkami nawet jeśli nie figurują w żadnej ewidencji czy rejestrze, ale w praktyce to jednak przed takimi akcjami zapobiega tylko rejestr bo nawet figurowanie w GEZ to nie daje praktycznie żadnej ochrony
Łatwo jest oceniać, ale też łatwo twierdzić że to nie problem bo pojedynczy przypadek, niemniej to jest trochę jak np.:z jazdą na gapę, jedna-dwie osoby pojadą to nic wielkiego
@xenux
Bo był brudny. Tylko dlatego. Oczywiście nie twierdzę że to była jakaś wybitna architektura, ale budynek był urozmaicony uwydatnionymi ceglanymi łukami nad oknami, do tego pasy z cegiełek w żółtym kolorze oraz gzyms, zaś okna miały szprosy. Obecnie jest szary tynk natryskowy, jedyne urozmaicenie to że w jednym miejscu jest w nieco ciemniejszym odcieniu.
Teraz to pastele już nie są w modzie i większość ociepleń to jest na jakieś szare czy grafitowe kolory. Nie wiem czy to nie jest nawet gorsza moda. Zresztą obawiam się że zapewne będą przypadki gdzie nawet kamienice które mają dużo bogatszą ornamentację, ale jeszcze nie figurują w rejestrze to mogą mieć ją skuwaną w ramach rozmaitych termodewastacji.
Ale to nie jest gotycka katedra. Ceglane kamienice czy takie jak na zdjęciu to mają 100 lat, w najlepszym wypadku są z początku XX wieku.
Trzeba przestać robić z byle starszej rudery zabytku jak w USA.
Jakaś ulica w samym centrum miastach niech będzie ładnie wyremontowana, ale takie pojedyncze bloki to jest częste na ziemiach odzyskanych i nie ma co się nad tym spuszczać
@Fennrir: Ja tam lubię podziwiać, tą sztukę PRL na dachu u sąsiada.
Tak, bo tylko gotycka katedra może być zabytkiem, a jakieś ceglane zespoły robotniczych kolonii jak np.:Nikiszowiec to już na to miano wg.wykopka nie zasługują
@Erk700
Lepiej sprawdź współczynnik lambda takich tynków zamiast pіerdolić. Oczywiście nie dają aż takiego ocieplenia jak styropian, ale styropian to overkill, takie grube warstwy kładą z myślą o wielkich płytach które mają tendencje do przemarzania, natomiast mury z cegły (czyli niemal wszystko co budowano do
Aż tak to chyba nie, ceglane budynki bez psucia ich estetyki to można ocieplić chyba jedynie od wewnątrz