Aktywne Wpisy

PSY_DELIC +61
Promilus +539
Jak byłem dzieciakiem to marzyła mi się praca w kiosku. Do najbliższego miałem 6 kilometrów i minimum raz w miesiącu jeździłem rowerem po nowe CD Action - a nawet nie miałem komputera, w gierki grałem w szkolnej świetlicy. Mama przy okazji zakupów pamiętała o Kaczorze Donaldzie, a gdy byłem trochę większy to jarałem się czasopismami popularno-naukowymi, Bravo Sport, a nawet codziennymi gazetami. W domu 5 kanałów telewizyjnych, oczywiście zero Internetu, a w
źródło: temp_file5015208853377837864
Pobierz

#slask #zabytki #architektura #nieruchomosci #budownictwo #styropianizacja #ue
źródło: 549984134_1378218710329574_696503452375265969_n
Pobierz@Fennrir: Twierdzisz, że mieszkańcy tego budynku wybrali sobie grubszą warstwę styropianu tak dla
@Fennrir: Ściana nie musi przemarzać żeby była bardzo problematyczna. Brak przemarzania to w praktyce brak szronu od wewnątrz - jak na XXI wiek to na prawdę niska zawieszona poprzeczka.
Nadal występuje problem występowania punktu rosy na powierzchniach od wewnątrz - w standardowych warunkach wystarczy że ściana ma ~11 stopni i wtedy zaczyna się skraplanie wilgoci i porastanie
@Fennrir: ja sprawdziłem https://cdn.dam.fixit-holding.com/assets/api/e56b2bb6-b8b3-42f6-9047-f21dafbe1875/original/KT-TERMO-TYNK-951-Tynk-termoakustyczny-w-systemie-remontowym-KREISEL-pl.pdf/
lambda 0,071, maksymalna grubość 12 cm, daje to opór cieplny 1,69m^2W/K.
ściana 24 cm zrobiona z ytonga nieocieplona ma opór cieplny na
Rzygac mi sie chce jak jezdze po polsce i widze te stare rudery pomimo tylu lat relatywnego dobrobytu (milionerami nie jestesmy ale zarazem nie jest tak zle by zyc w takim bajzlu 30 lat albo i wiecej)
Bardzo dobrze, ze remontuja nawet jesli traci jakies „walory estetyczne” (ale gdzie Ty je tam widzisz po lewej
Zostawcie Januszy w spokoju! Zalanie wszystkiego betonem i zapchanie styropianem to mała cena za drogi wynajem! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po pierwsze, elewacje można wykonać jak na porównaniu powyżej, można też styropian ładniej wyfrezować i położyć tynki i malować w sposob utrzymujacy charakter oryginalnej elewacji.
Z drugiej strony czemu nie od wewnątrz?
1) Zmniejszenie powierzchni pomieszczeń, przy takim pokoju 2x4m robi się jakieś 1,74x3,74 (24cm styropianu i
Widać że chyba nie byłeś we Włoszech czy Francji bo tam to już w ogóle pełno takich "starych ruder" (tyle że zwykle z kamienia, a nie cegły) i stanowią o atmosferze wielu regionów, a w bolandzie większość chce tylko nowe, nawet jeśli brzydkie.
@masz_fajne_donice:
To by było lepsze rozwiązanie, ale też nieidealne bo proporcje budynku by spuchły
@michcio: @MamCieNaHita: Tynki aerożelowe na przykład
@kreeker:
Okej panie Marinetti
Niektórym się w głowach popierdzieliło, trzeba to wprost powiedzieć. Budynki spełniają cechy użytkowe i zapewniają potrzeby mieszkaniowe. Nie robimy
jak to kiedyś działało że były ostre zimy i ludzie mieli w dupie ocieplenia domów i bloków? węgiel rósł na drzewach i był za darmo czy jak to działało? zawsze mnie to mega ciekawi
teraz się lata z kamerami termowizyjymi i sprawdza każde 10cm2 czy nie oddaje ciepła a
tragedia
koniec świata
ocieplanie wewnątrz to super pomysł (ironia) -
nie dość, że tracisz powierzchnie wewnątrz to w murach magazynujesz ciepło latem, a zimą chłód ... by następnie się odseparować od tego styropianem
Ocieplanie na zewnątrz ma dużo większy sens - nie dopuszczać do murów skrajnych temperatur i będziesz miał cieplutko w mieszkaniu i suche