Wpis z mikrobloga

Kto ma tu pierwszeństwo? Ja jestem żółty i mrugnalem czerwonemu żeby pojechał to się sprawą rozwiązała. Ale ten czerwony nie reagował przez 10 sekund xdddd. Stal tak że ten niebieski mógł wjechać i zrobić swój manewr ale niebieski też nie chciał xD ja też jechać nie moge bo co jeśli niebieski mnie załaduje po same kule? Czy mam rację że czerwony powinien podjechać tak by zablokować niebieskiemu manewr? Co robicie jeśli wszyscy stoją przed skrzyżowaniem? #prawojazdy #motoryzacja
Itslilianka - Kto ma tu pierwszeństwo? Ja jestem żółty i mrugnalem czerwonemu żeby po...

źródło: temp_file5622636402855193678

Pobierz
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

no bo żółty jedzie prosto więc czerwony ma czekać bo przecina mu tor jazdy skręcając w lewo

@Moonman: a żółty ma czekać na niebieskiego, bo ma go po prawej stronie xD ( ͡° ͜ʖ ͡°)

takich skrzyżowań jest na tyle mało, że i tak zazwyczaj ludzie się 'dogadują' xD bo albo ktoś zaśpi, albo nie ogarnie.
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: skoro ten po prawej musi tobie ustąpić to jak on znów jedzie z jego prawej? ;) w razie kolizji każdy z nich byłby sprawcą i winnym nieustąpienia pierwszeństwa a teoretycznie to B może podjechać bliżej i się zatrzymać a wtedy A przejedzie za nim i C będzie miał wolną drogę i B na końcu przejedzie
  • Odpowiedz
  • 1
@0_I_0 no prawa tak ale musi ustalić mi xd @Moonman tak jak wyżej mówi @hpiotrekh
Ja też mógłbym polecieć w kulki i jak czerwony skręca to w niego wjechać i powiedzieć że wymusił xd znalazłem tubopis tego co z obrazka i sytuacja jest jak mówię. Czerwony wjeżdża na środek skrzyżowania i przepuszcza mnie. Ale to też nie jest super rozwiązanie wg mnie xd ja wolę zaczekać i rozwiązać sytuację
  • Odpowiedz
@Itslilianka: Na skrzyżowaniu równorzędnym jeśli masz kogoś z prawej strony nie ma znaczenia kto gdzie skręca. Jeśli są cztery odnogi i na każdej ktoś czeka to ktoś musi kogoś puścić.
  • Odpowiedz
@Itslilianka:
wg teorii:

B dojeżdża do osi, zatrzymuje się i czeka aż przejedzie C
A przejeżdża bo B go już nie blokuje
C przejeżdża bo ma już prawą wolną (A
  • Odpowiedz
@v-tec tyle dywagacji i teorii i dopiero ty dobrze odpowiedziałeś. Ponad 20 lat temu takie sytuacje omawiano na kursie na prawko. Chyba teraz tego nie ucza i ludzie stoja jak debile na skrzyżowaniu i nikt nie chce się ruszyć. Ile razy przez takich musiałem łamać przepisy bo ich zamrozilo na krzyżówce.
  • Odpowiedz
@Itslilianka: w praktyce takich sytuacji po 20 latach jazdy może raz miałem. Ale wtedy patrzymy się na siebie i przepuszczam ja, machając, albo inni mnie.

Prócz regół, również liczy się RIGcz na drodze :)
  • Odpowiedz