Wpis z mikrobloga

@jimmyF: jak chcesz po prostu poznać rząd wielkości to 5-10 mln. Przy czym sky is the limit w takich inwestycjach. Raczej jak masz tyle do wydania nie szukasz najtańszych ekip i nie montujesz kuchni z Castoramy. Tam najdrobniejszy szczegół musi być przemyślany i zgodny z koncepcją całości. Bardziej bym się nastawiał na tą górną granicę z podanych widełek.
  • Odpowiedz
@jimmyF: Najlepszy w tym domu jest wykuristy świetlik na dachu. Na żywo ten dom wygląda zajebiście, zawsze mu się przyglądałem na spacerach.

Myślę że bez 10 baniek nie ma co pochodzić do takiego domu z takim wykończeniem, 2 mln to tam kosztowały same okna i szklane balustardy na balkonach
Zabi96 - @jimmyF: Najlepszy w tym domu jest wykuristy świetlik na dachu. Na żywo ten ...

źródło: Screenshot (97)

Pobierz
  • Odpowiedz
ojjj 2 banki to chyba nierealne, za 2 banki to ludzie buduja jakies 200m w miare dobre

@jimmyF: IMO realne (do stanu deweloperskiego ofc) jeśli masz polecone ekipy które nie pierdykną Ci stawek "dla bogola" + zrobisz z rozsądnych materiałów.

Myślę że bez 10 baniek nie ma co pochodzić do takiego domu z takim wykończeniem, 2 mln to tam kosztowały same okna i szklane balustardy na
  • Odpowiedz
  • 0
@Yuri_Yslin: zakladajac, ze nie liczymy wystroju jeszcze tutaj i wykonczenia wloskimi plytkami
tylko postawienie tej budy na zasadzie surowego zamknietego
to 2mln myslisz realne?
  • Odpowiedz
@jimmyF: Szczerze mówiąc to myślę, że i deweloperski za 2 banie byłby realny, oczywiście bez wykończenia, ale to zależy co chcesz montować. Sama klima i reku na takiej powierzchni zje z 150k.
  • Odpowiedz
@Atomic_Cookie wyk0pek jak zawsze nie zna się ale wypowie, ten dom mógłby równie dobrze mieć 50 lat, nic nowego tutaj nie ma, właśnie ta prosta forma sprawia, ze będzie dużo bardziej ponadczasowy niż jakieś kolumienki czy stodoły
  • Odpowiedz
@jimmyF miedzy 2 a 3 mln za stan deweloperski w zaleznosci od standardu i technologii, wykonczenie od 2 tysiecy do 200 tysiecy za metr w zaleznosci od standardu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jimmyF: realnie ok. 4-5 baniek do stanu deweloperskiego. Reszta na wykończenie. ¯\(ツ)/¯

Odpowiadam na bazie własnych doświadczeń. Nie dolewając sobie ale wybudowałem dom o powierzchni 340m2. Licznik przebił dwie banie, a nawet nie jest to jakiś segment premium. Taki rzekłbym średnio-wyższy z kilkoma kompromisami.
Klima jest, rekuperacja jest, gwc jest, kominek jest, smart dom jest.
Bardzo wysoka klasa energetyczna budynku (tani w utrzymaniu).
  • Odpowiedz
@jimmyF: ponad dwie banie za czystą chatę bez ogrodu, działki czy czegokolwiek takiego. Tak dokładnie to 2300k. A samemu robiłem bardzo, bardzo dużo bo akurat lubię coś samemu robić i mnie to odpręża po stresującej robocie. Jakbym wszystko zlecał to 3000k by poszło. Z konkursem ofert i koordynując samemu ekipy. Jak z jednym wykonawcą pod klucz to pewnie jeszcze by z 10% w górę trzeba by liczyć. Dom w średnim
  • Odpowiedz