Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zdobyć wysokopłatną pracę w finansach?

Cześć mirki i mirabelki, zastanawiam się czy jest ktoś tutaj z wystarczającą wiedzą i doświadczeniem, aby doradzić w co warto dziś iść po takich finansach, aby dojść do jakiś większych pieniędzy. Mam tutaj na myśli bycie jakimś dyrektorem, partnerem, kilkadziesiąt k co miesiąc dochodu, nie żadne 15k menago. Wydaje mi się że dwie najbardziej popularne drogi to consulting i bankowość inwestycyjna. Tutaj największy hajs się przewija. Zaliczyłem staż w miejscu level niżej niż MBB, ale powiedzieli, że nie ma miejsc na full time i podziękowali, lekka załamka heh. Mam wrażenie, że w 2k21 czy 2k22 było znacznie lepiej zaczynać karierę. Celowo nie piszę też o PE, nie biorą świeżaków + teraz mega ciężko wydaje mi się że idzie zbieranie nowych fundów. Wydaje mi się, że tam preferują bardziej IB niż consulting w CV ale mogę się też mylić. (jeżeli ktoś bardziej tutaj ogarnia, to niech napisze jak to wygląda obecnie. Zastanawiam się gdzie uderzać (mam jeszcze rok do skończenia studiów). Patrząc też po możliwości exitów to takie "industry" jak w USA, czy europie zachodniej u nas nie istnieje, dobrych spółek jest mega mało. Fabryka składania telewizorów albo mleczarnia nie stworzy niestety działu corporate development i twoje doświadczenie z IB czy consultingu może się na niewiele przydać potem. Wiem, że ciężko jest przewidzieć przyszłość, ale abstrachując już od preferencji osobistych w co drugi raz byście dzisiaj uderzali? Gdzie są najlepsze możliwości?

#consulting #big4 #bankowosc #finanse #mbb #accenture #deloitte #pwc #kpmg #ey

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach