Wpis z mikrobloga

nie wiem kto zrobił to cudowne zdjęcie, ale cały dzień lata po twitterze
piękny kontrast pomiędzy zagłodzonym państwowym szpitalem, z którego odpada tynk, a drogimi samochodami lekarzy zaparkowanymi tuż pod nim
to powinno dostać jakąś nagrodę pokroju World Press Photo of the Year

#medycyna #nfz #lekarz #lekarz100k #konowalposting #polska
huopisko - nie wiem kto zrobił to cudowne zdjęcie, ale cały dzień lata po twitterze
p...

źródło: 1000005878

Pobierz
  • 155
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@huopisko: wiadomo, najlepiej żeby jeździli daczjami.
Mówią, że u nas niby większość chorób to te naczyniowe, ale jak się posłucha, to przeważnie polacy łapią ból dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
  • Odpowiedz
@huopisko: wiadomo, najlepiej żeby jeździli daczjami.

@tellet: Wiadomo, że Dacie są dla plebsu, a lekarz poniżej Maserati czy Porsche nie zejdzie bo wtedy się będzie gorzej pacjentów leczyło, a że trzeba szpitale zamknąć to trudno.
  • Odpowiedz
@Nighthuntero: Nie no lepiej niech nie zarabiają, żeby byli sfrustrowany jak półdebil mateo na magazynie, gdy widzi czyjeś droższe auto. Tak w ogóle to po co zarabiać, jak państwo daje pinionszki, na jedzenie wystarcza przeważnie, a jak nie to można przecież nie zapłacić bo i tak się nic nie stanie, gdy zarabiasz grosze. Miód malina, po co w ogóle chcieć czegoś więcej, jak daczja starcza.
  • Odpowiedz
@tellet: jednak takie samochody finansowane z absurdalnych pensji NFZ, gdzie dramatycznie brakuje kasy na diagnostykę i funkcjonowanie systemu wygląda delikatnie rzecz ujmując groteskowo
  • Odpowiedz
@huopisko: ciekawe czy pacjent urazowo-ortopedyczny może też sobie zaparkować pod samym wejściem czy musi płacić 8 zeta za godzinę i drałować przez niestrzeżony plac błotny
  • Odpowiedz
@Kobcxdaa: To niech wreszcie utną te pensje i niech te złe dohtury rzucą papierami.

Co może pójść nie tak, najwyżej pajeet przepisze paracetamol jak w Holandii czy UK.
  • Odpowiedz
@tellet: Uwielbiam te hiperbolę jeśli trzeba bronić nieprzyzwoitych stawek lekarzy.
Dla lekarza jest tylko albo Porsche albo Dacia.
Lekarz może zarabiać tylko 80k miesięcznie, albo minimalną.
Może być tylko jeden lekarz na powiat, albo sto hindusów.
NIGDY nie mam nic pomiędzy.

Dla Polaków robaków jest za to czekanie dwa lata na wizytę do specjalisty, ewentualnie błędną diagnoza od trzech lekarzy, gdzie każdy będzie mówił co innego, a poza tym taka
  • Odpowiedz
@Nighthuntero: Wiadomo że nie minimalną, w końcu powinien zarabiać tyle, co przeciętna biurwa po wyższej szkole biurologii, żeby nie wybijać się ponad.
W ogóle jak ktoś się wybija ponad średnią, to powinien być stosownie utemperowany bo innych piecze d--a- czy lekarz czy inny specjalista w czymkolwiek. Chyba że budowlaniec płacący pod stołem na umowie o g---o, wtedy to wiadomo że "MA FYRME I ZARABIA"

B--ń boże, żeby ktoś zarabiał rynkowe
  • Odpowiedz
@tellet: zgadzam sie w 100% przeciez widac ze to jakies bieda samochody po niemcu, maserati gran turismo pewnie z 200-300k, 911 turbos tez jakies stare a wykopki spuszczaja sie jakby zarabiali niewiadomo ile, a jezdza samochodami na ktore moze sobie pozwolic kazdy na zachodzie. Troche siara ze zarywali nocki na studiach, uczyli sie do 30 i jezdza takimi gratami i pracuja w jakichs o-----------h ruinach leczac stare baby, ale co
  • Odpowiedz
Wiadomo że nie minimalną, w końcu powinien zarabiać tyle, co przeciętna biurwa po wyższej szkole biurologii, żeby nie wybijać się ponad.

@tellet: Wypadałoby skończyć z tym mitem o wykształceniu. Nauka na studiach medycznych polega na nauce na pamięć. Poza tym tych wybitnych jest może z 5% i nikogo by nie kuło w oczy gdyby zarabiali sobie po 100k miesięcznie. Problemem jest pozostała większość na państwowych folwarkach (ale też nie wszyscy,
  • Odpowiedz
B--ń boże, żeby ktoś zarabiał rynkowe stawki oparte o prawo popytu i podaży- toć to zbrodnia!

@tellet: Nie ma tutaj zasad rynkowych, bo zawód jest zamknięty (ograniczone miejsce na specjalizacje). Podaż i popyt byłby wtedy, gdyby uwolniono zawód jak adwokatów i radców.
  • Odpowiedz
  • 76
@Kobcxdaa A jak myślisz, dlaczego brakuje tych pieniędzy? Może z powodu wywindowania ceny za zabieg stawkami lekarzy? Więc co się stanie jeśli dosypujemy więcej pieniędzy? Dokładnie, stawka lekarzy wzrośnie, a liczba zabiegów zostanie jak była.

Jedyne co można zrobić na tym etapie to zastępować lekarzy pierwszego kontaktu AI, naprawdę komputer sobie poradzi z wypisaniem L4 na tydzień i podstawowym lekarstwem na grypę.
  • Odpowiedz
@huopisko: chlip chlip czemu on ma taki samochód, lekarz nie ma prawa kupić sobie dobrego samochodu i nim jeździć. XD. Tlumoki - takim autem to jeździ pewnie dyrektor tego szpitala albo ordynator jakiegoś oddziału a nie pierwszy lepszy lekarz rezydent czy młodszy specjalista.
  • Odpowiedz
@huopisko: tylko redditowe cucki z er polska co chwilę bronią lekarzyków i robią g---o rajdy na B2B bo kodziarze zarabiajo zapominając że najwięcej na B2B czeszą lekarze, co śmieszniejsze w publicznym sektorze
  • Odpowiedz
@tellet: ale bzdury. Chcesz mi powiedzieć że w państwowym NFZ są rynkowe zasady. Oraz że limity są też wolnorynkowe. Oraz na pewno mają zakazy konkurencji jak w innych krajach ;)
Studia jak studia nie do końca rozumiem czemu jest przeświadczenie o trudności/elitarności. Ziomek co projektuje mosty albo babka co ogarnia biotechnologie to oni mieli g---o nie studia? xD
  • Odpowiedz
Ode mnie biurwy wyciągnęły 80k przez 3 lata i dalej nie rozwiązały mojego problemu więc zrezygnowałem z leczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wyobraźcie sobie każdą inną branże
  • Odpowiedz