Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #chatgpt #openai

TEZA: Bańka AI pęknie wraz z upadkiem OpenAI, czego dowodem jest niemożliwy do zrealizowania kontrakt z Oracle

https://youtu.be/_wStScmT748?si=ZFJvWpRdt6_6bxZR

OpenAI, będące symbolicznym liderem rewolucji AI, stoi przed nieuchronnym upadkiem z powodu fundamentalnych problemów finansowych i operacyjnych, co spowoduje pęknięcie bańki spekulacyjnej w całym sektorze sztucznej inteligencji.

Kontrakt między Oracle a OpenAI stanowi idealny przykład systemowych problemów związanych z AI obecnie - Oracle zobowiązało się do dostarczenia zasobów obliczeniowych, których fizycznie nie posiada, podczas gdy OpenAI zawarło umowę bez posiadania środków finansowych na jej realizację.

Klasyczka - firmy systematycznie obiecują więcej niż mogą dostarczyć, a koszty utrzymania i rozwoju technologii AI daleko przewyższają możliwości ich monetyzacji.
Potencjalny upadek OpenAI będzie miał efekt domina na całą branżę, ponieważ jako najbardziej rozpoznawalna firma AI stanowi punkt odniesienia dla inwestorów i rynku - jeśli nawet oni nie potrafią stworzyć rentownego modelu biznesowego opartego na AI, podważa to fundamenty ekonomiczne całego sektora.

W konsekwencji, krach OpenAI doprowadzi do masowej utraty zaufania inwestorów, wycofania kapitału z firm AI i korekty rynkowej, która ujawni, że obecne wyceny sektora AI są całkowicie oderwane od rzeczywistości ekonomicznej.​​​​​​​​​​​​​​​​

Zapraszam do dyskusji.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@proszebardzo2 Różnica jest taka, że Uber miał jasną ścieżkę do rentowności - im więcej miast obsługiwał, tym niższe były koszty jednostkowe, plus mógł podnosić ceny gdy zdobył monopol. OpenAI ma odwrotny problem - każde zapytanie do ChatGPT kosztuje podobnie niezależnie od skali, nie ma efektu skali, a Google i Meta oferują darmowe alternatywy więc nie można podnosić cen. Uber miał plan jak w końcu zarabiać, OpenAI może mieć fundamentalnie nierentowny biznes
  • Odpowiedz
Różnica jest taka, że Uber miał jasną ścieżkę do rentowności

@JamesJoyce: Analiza wsteczna zawsze skuteczna. A ja pamiętam tamte czasy i było zgoła inaczej, masa ludzi wieszczyło rychły upadek Ubera i mało kto w nich wierzył długoterminowo, że dopłacają kierowcom do przejazdów i każdy przejazd to są straty i nigdy nie przyniosą zysku, albo że każdy może łatwo stworzyć taką appke i będą wiecznie walczyć o rynek z konkurencją. Absolutnie
  • Odpowiedz
@proszebardzo2

Masz rację co do analizy wstecznej - rzeczywiście wtedy nikt nie był pewny czy Uber przetrwa. Ale różnica fundamentalna pozostaje: Uber miał teoretyczny model gdzie przy wystarczającej skali i eliminacji konkurencji mógł podnosić ceny i zyskać monopol lokalny w każdym mieście. OpenAI ma problem że nawet przy 100% udziale w rynku, każde zapytanie nadal kosztuje podobnie - GPU, energia, infrastruktura to koszty stałe na query. Uber mógł obniżyć koszty przez
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: sam widze co potrafi AI i te wszystkie filmiki ekspertów to zwykłe wyparcie, AI rośnie i rosnąć będzie, a myślenie życzeniowe tego nie zmieni

mówisz wykopkom to co chca usłyszec by zgarnąć pare lajków zamiast powiedzieć prawdę, że AI zaora branżę IT i eksperci, inwestorzy którzy władowali miliardy w AI mają racje

według mnie racje mają eksperci oraz inwestorzy którzy władowali miliardy w AI mają racje - sam fakt
  • Odpowiedz
@elo_kebab typie daj mi żyć. Wygłaszasz jakieś ogólne tezy nie poparte niczym, mówisz o jakichś ekspertach nie wskazując jakich, kiedy moje posty zawsze poparte są twardymi dowodami. Twoje posty nie mają żadnej wartości intelektualnej bo są oparte na twoim doświadczeniu i anonimowych ekspertach i badaniach.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ale to właśnie ty czytasz jakieś wypociny eksperta i zawsze kogoś cytujesz i słowo w słowo powtarzasz, dlatego mówie że czekam az kiedyś wykazesz się krytycznym myśleniem, bo małpować każdy potrafi
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: tyle ze te "metody naukowe" są nic nie warte bo przeprowadza je jakiś crudiarz mariuszek z myśleniem zyczeniowym "oby AI mnie nie zastapiło".

linkowałem dzisiaj artykuł gdzie AI r-------o olimpiadę matematyczną, rozwiązało problem którego nawet ludzie nie rozwiązali
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ja widziałem te "metody naukowe" w artykule pt. "AI spowolania seniorów o X%" - tyle cherrypicku i błędów stastystycznych w życiu nie widziałem. A wykopki orgazmu dostawały bo usłyszeli co chcieli. Co tam że jest 100000 artykułów które jasno mówią że AI to 20-30% wzrostu produktywności. Google, Alphabet, META? 30% kodu pisze już AI, 70% ludzie. I to nie są podpowiedzi proste w IDE.

Tak więc z czym do
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: OpenAI w praktyce stworzyło LLMy i chaty takie jakie znamy i uznajemy za standard. Wiadomo że nie doszli do tego sami bez podstaw, bez środowiska naukowego itp. ale ChatGPT jest uważany za pioniera i....

No właśnie - w historii IT praktycznie nigdy tak się nie wydarzyło, że pionier zgarniał rynek. Raczej upadał, a na jego miejsce wjeżdżało coś co wdrażało tą technologię jak należy z odpowiednim podejściem biznesowym. Na
  • Odpowiedz