Aktywne Wpisy

donfallo +45
źródło: temp_file3928261465375855313
Pobierz
lubie-sernik +2
Jakie macie nałogi? Ja mam palenie papierosów.
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file3928261465375855313
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
TEZA: Bańka AI pęknie wraz z upadkiem OpenAI, czego dowodem jest niemożliwy do zrealizowania kontrakt z Oracle
https://youtu.be/_wStScmT748?si=ZFJvWpRdt6_6bxZR
OpenAI, będące symbolicznym liderem rewolucji AI, stoi przed nieuchronnym upadkiem z powodu fundamentalnych problemów finansowych i operacyjnych, co spowoduje pęknięcie bańki spekulacyjnej w całym sektorze sztucznej inteligencji.
Kontrakt między Oracle a OpenAI stanowi idealny przykład systemowych problemów związanych z AI obecnie - Oracle zobowiązało się do dostarczenia zasobów obliczeniowych, których fizycznie nie posiada, podczas gdy OpenAI zawarło umowę bez posiadania środków finansowych na jej realizację.
Klasyczka - firmy systematycznie obiecują więcej niż mogą dostarczyć, a koszty utrzymania i rozwoju technologii AI daleko przewyższają możliwości ich monetyzacji.
Potencjalny upadek OpenAI będzie miał efekt domina na całą branżę, ponieważ jako najbardziej rozpoznawalna firma AI stanowi punkt odniesienia dla inwestorów i rynku - jeśli nawet oni nie potrafią stworzyć rentownego modelu biznesowego opartego na AI, podważa to fundamenty ekonomiczne całego sektora.
W konsekwencji, krach OpenAI doprowadzi do masowej utraty zaufania inwestorów, wycofania kapitału z firm AI i korekty rynkowej, która ujawni, że obecne wyceny sektora AI są całkowicie oderwane od rzeczywistości ekonomicznej.
Zapraszam do dyskusji.
@JamesJoyce: Analiza wsteczna zawsze skuteczna. A ja pamiętam tamte czasy i było zgoła inaczej, masa ludzi wieszczyło rychły upadek Ubera i mało kto w nich wierzył długoterminowo, że dopłacają kierowcom do przejazdów i każdy przejazd to są straty i nigdy nie przyniosą zysku, albo że każdy może łatwo stworzyć taką appke i będą wiecznie walczyć o rynek z konkurencją. Absolutnie
Masz rację co do analizy wstecznej - rzeczywiście wtedy nikt nie był pewny czy Uber przetrwa. Ale różnica fundamentalna pozostaje: Uber miał teoretyczny model gdzie przy wystarczającej skali i eliminacji konkurencji mógł podnosić ceny i zyskać monopol lokalny w każdym mieście. OpenAI ma problem że nawet przy 100% udziale w rynku, każde zapytanie nadal kosztuje podobnie - GPU, energia, infrastruktura to koszty stałe na query. Uber mógł obniżyć koszty przez
mówisz wykopkom to co chca usłyszec by zgarnąć pare lajków zamiast powiedzieć prawdę, że AI zaora branżę IT i eksperci, inwestorzy którzy władowali miliardy w AI mają racje
według mnie racje mają eksperci oraz inwestorzy którzy władowali miliardy w AI mają racje - sam fakt
linkowałem dzisiaj artykuł gdzie AI r-------o olimpiadę matematyczną, rozwiązało problem którego nawet ludzie nie rozwiązali
Tak więc z czym do
No właśnie - w historii IT praktycznie nigdy tak się nie wydarzyło, że pionier zgarniał rynek. Raczej upadał, a na jego miejsce wjeżdżało coś co wdrażało tą technologię jak należy z odpowiednim podejściem biznesowym. Na