Wpis z mikrobloga

Being There / Wystarczy być (1979)
Reżyseria: Hal Ashby

Powiedzieć, że lubię ten film, to tyle, co niewiele powiedzieć. Ja mam po prostu do tego filmu słabość.
No, i Also Sprach Zarathustra, poemat symfoniczny z 1896 roku autorstwa Richarda Straussa, inspirowany filozoficznym dziełem Fryderyka Nietzschego o tym samym tytule. Muzyka pamiętna choćby z 2001: A Space Odyssey (1968) Stanleya Kubricka. Utwór w Being There również wykorzystano, jednak w aranżacji Eumira Deodato. Nie jestem wprawdzie entuzjastą grzebania w bliskiej mi muzyce klasycznej w celu jej "uwspółcześniania", jednak tutaj robię wyjątek, ponieważ próba ze wszech miar udana, mnie kręci. Sami zresztą posłuchajcie na załączonym klipie - oto grający głównego bohatera Peter Sellers po raz pierwszy opuszcza posiadłość i styka się ze światem zewnętrznym.
Dobra komedia polityczna z głębszym przesłaniem, ze scenariuszem opartym na powieści Jerzego Kosińskiego. Filmowe ciacho do schrupania. Pychotka.

#starefilmy #filmnawieczor #film #kino #komedia #kadrnadobranoc #klasykakina #70s #kultura #dziendobry
itakisiak - Being There / Wystarczy być (1979)
Reżyseria: Hal Ashby

Powiedzieć, że l...
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach