Wpis z mikrobloga

Dlaczego wiele biur pośrednictwa pracy które wysyłają ludzi do Holandii ma siedzibę w Opolu?
Słyszałem teorię, że wiele osób na Opolszczyźnie ma niemiecki paszport/dowód osobisty (jest tam spora mniejszość niemiecka i wiele osób ma korzenie niemieckie). Zanim Holandia otworzyła w pełni rynek pracy dla nas, wielu Polaków jeździło tam do pracy jako obywatele Niemiec. Podobnie teraz robią to teraz Mołdawianie jeżdżąc do Holandii jako obywatele Rumunii.
Ktoś może potwierdzić/zanegować tę teorię? Jestem ciekawy jak to naprawdę jest.
#holandia #opole #opolszczyzna #opolskie #praca #niemcy #pytanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ktoś może potwierdzić/zanegować tę teorię?

@marek_g: ukrywana prawda jest taka, że Groningen z Oppeln łączy podziemny tunel szybkiej kolei maglev zbudowany podczas IIWŚ, dlatego transfer pracowników, dokumentów i pieniędzy jest taki sprawny. Ale nie mów tego nikomu, lobbing jest silny i możesz wpaść do nieczynnego szybu kopalnianego, Oni czytają wykop.
  • Odpowiedz
@marek_g: agencje nie ograniczają się tylko do Holandii, ogólnie jest tu sporo agencji pracy z ofertami głównie na rynek niemiecki, holenderski i austriacki. Wydaje mi się, że to kombinacja wielu czynników. Niemiecki paszport już nie ma znaczenia, skoro Polska jest w UE, ale:
- łatwiej tu o pracownika ze znajomością języka niemieckiego, co przyciąga agencje pracy z ofertami z Niemiec
- opolskie raczej nie jest bogatym województwem, jest tu dużo
  • Odpowiedz
@death070: bo dostajesz wszystko, chatę, umawiają za ciebie spotkania w bankach/urzędach i nawet ktoś z tobą tam jedzie, transport z Polski i potem na miejscu też (do pracy)
  • Odpowiedz