Wpis z mikrobloga

Czy uważacie, że 4 letni leasing to już przesada czy w sam raz? Czesto się słyszy, że optymalnie to 36 miesięcy, żeby unikać długoterminowego zobowiązania. Dajmy na to ratę np 2300 zł brutto
#motoryzacja #leasing #samochody
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlackiLacki: Optymalne dla kogo? Jak chcesz uniknąć długotrwałego zobowiązania, skoro ten spłacisz i weźmiesz następny leasing? :) Czy optymalny, to trzeba policzyć. Ja po dwóch leasingach 3 i 4 letnim jestem na etapie, że kasę na ratę za leasing co miesiąc w budżecie muszę mieć i tyle.
  • Odpowiedz
@BlackiLacki Chyba to raczej kwestia kosztów niż długości zobowiązania. Jeśli chcesz lepsze auto a nie chcesz jeść chleba z masłem to zrozumiałe, że wybierasz dłuższą opcje. Jeśli Cię stać i koszt leasingu jest sporo niższy jeśli wybierzesz opcję rok mniej to wybór jest prosty. Domyślam się, że nie jesteś jakims hiper wielkim przedsiębiorca i autem będziesz jeździł dłużej niż 5 lat to ja bym zwracał uwagę tylko na całkowity koszt
  • Odpowiedz
Czesto się słyszy, że optymalnie to 36 miesięcy, żeby unikać długoterminowego zobowiązania.

@BlackiLacki: To przepraszam, 36 miesięcy = 3 lata to nie jest niby zobowiązanie długoterminowe? xD
  • Odpowiedz
@BlackiLacki: pierwszy leasing miałem na 4 lata (wpłata 25%) i uważam, że to za długo bo wszystko co zaoszczędzisz wrzucając w koszty to wywalisz na obowiązkowe AC, które w przypadku tego auta (seat) było bardzo drogie; kolejny leasing to był już na 2 lata - czyli 2 obowiązkowe AC z max wpłatą z mojej strony i 100% odliczeniem VAT - a że to Dacia, to OC+ AC w drugim roku
  • Odpowiedz