Aktywne Wpisy

uncle_freddie +428
Napiszę to m.in po to, żeby miał szansę zamknąć mi mordę bramką: nie rozumiem fenomenu Kamińskiego, dzisiaj sparaliżowany
#mecz
#mecz

jednorazowka +265
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Jechałem Intercity chyba Kołobrzeg-Olsztyn. W Trójmieście stawał 6 razy, prawie jak SKM xD
A Pendolino staje 3 razy. Absurd
@miki4ever: bo powyżej pewnej prędkości koszty wdrożenia rosną geometrycznie zarówno w kwestii wykonania jak i utrzymania
Nie pamiętam dokładnych liczb ale jeśli prędkość 240km/h kosztuje X to 350 km/h to 3X
Polska od CPK w każdym kierunku to będzie max 350 km i doliczając czas rozpędu 3X większe koszty skrócą podróż o może 30 minut.
To jak kupowanie Ferrari w PL - wiadomo, że na
Budowa na 350 km/h jest kilka procent droższa od 250, skoro najdroższe elementy typu obiekty, nasypy i geometria i tak mają być na 350.
A pociągi KDP i tak możemy rozwijać choćby na handel. Zanim stworzymy coś, co będzie jeździć, minie z 10 lat a kolejne 5 lat będziemy walczyć z usterkami.
ja tam uważam zresztą że cały plan KDP I cpk jest o kant d--y potłuc, jako pierwsze powinniśmy się skupić z wykluczeniem komunikacyjnym miast powiatowych, zlikwidowanymi połączeniami i tym jak się wyludniaja powiaty a duże miasta są na skraju przeludnienie i ceny mieszkań są kosmiczne. Zamiast budować tory na 350km/h pomiędzy dużymi miastami, wystarczyłby takie na 250km/h do skraju możliwości pendolino, większość zwykłego taboru intercity i tak jest
@Bujak: budował, ale tylko na papierze. Żadne większe inwestycje nigdy nie były w planie. Największa namacalna pisowska inwestycja dotycząca CPK to chyba ten sławny ołtarz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3 minuty wytrzymałem i wyłączyłem jak to powiedział.
chatgpt może dawać dziwne wyniki ale ale te raczej pokrywają się z tym co słyszałem wcześniej :
koszta budowy ok 2x
koszt utrzymania 3x
koszt taboru i utrzymania taboru
koszt energii do
źródło: image
Pobierz