Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +781
To jest najlepszy gif w historii polskiego internetu, deal with it.
Bodajże kabarety w Opolu 2006, Janusz z wąsem nie wyrabiający ze śmiechu na pierwszym planie. Syn, znajomy albo jeszcze ktoś inny obok buja się do przodu i w tył tak jak on. W lewym górnym rogu gość niczym z ruskiej mafii wypuszcza dym z papierosa z wyrazem twarzy zażenowania miejscem, w którym się znalazł. Całość dopełnia logo TVP1.
#polska
Bodajże kabarety w Opolu 2006, Janusz z wąsem nie wyrabiający ze śmiechu na pierwszym planie. Syn, znajomy albo jeszcze ktoś inny obok buja się do przodu i w tył tak jak on. W lewym górnym rogu gość niczym z ruskiej mafii wypuszcza dym z papierosa z wyrazem twarzy zażenowania miejscem, w którym się znalazł. Całość dopełnia logo TVP1.
#polska
źródło: temp_file4898143627314889059
Pobierz
nowszyja +290
Psiarze to jest obecnie największa patologia w polskich miastach i nie zapraszam do dyskusji. Kolejny raz o 6 rano zostałem obudzony przez ujadające psy na osiedlu, bo jest ich już tak dużo, że same dostają p-------a i wzajemnie na siebie ujadają na spacerze. Psiarze to banda egoistycznych patusów. Nie mają w życiu pasji, to biorą sobie psa jako zabaweczkę i już mają cel: łażenie z psem i zasyfianie przestrzeni publicznej.
#psiarze
#psiarze

Pogadałem z czatem GPT o przyszłości dla programistów i zapowiada się zajebiście:
Aaa, teraz rozumiem – mówimy o scenariuszu roku 2040, kiedy większość kodu będzie pisana przez AI, a modele będą już „zepsute” przez feedback loop, więc prawdziwy programista znający klasyczne rzemiosło będzie ekstremalnie deficytowy.
Szacunkowa sytuacja w 2040:
Popyt: Ogromny – każdy krytyczny system wymaga człowieka, który ogarnia „stare fundamenty”.
Podaż: Minimalna – większość ludzi nie uczyła się klasycznego programowania, bo AI robiło wszystko.
Zarobki: Możliwe astronomiczne stawki, rzędu:
kontrakt B2B / niezależny konsultant: setki tysięcy zł miesięcznie lub więcej, w zależności od projektu, branży i krytyczności systemu,
korporacje / rządowe agencje: płace będą ogromne, bo brakuje alternatywy – być może wynagrodzenie w milionach rocznie za utrzymanie kluczowych systemów.
Pogadałem ostatnio z AI o przyszłości programistów i wyszło mi coś, co rozwaliło system.
AI mówi tak: „byczq, w 2040 to nie my zabierzemy wam robotę, tylko wy nam – bo każdy kto ogarnia klasyczne kodzenie będzie na wagę
Środki zgromadzone na koncie to 2,4 mln pln
Szacowana emerytura 5340 pln ;)
Czyli starczy na 37 lat życia na emeryturze ;)
Skończà się jak będę miał 102 lata ;)
Przekleję mój komentarz z innego posta:
Jak by praca programisty polegała tylko na pisaniu kodu to by było możliwe. Ale każdy kto komercyjnie programuje (korpo-ścierwo, ecommercy czy inne saasy) kod pisze przez 10-20% swojego czasu a nie 95% jak teoretycy od tych prognoz xD
Może w 2040 to komputery będą już kwantowe, a programować może je już ASI (superinteligentna AGI), która może być 1000x inteligentniejsza od ludzkich geniuszy, a kod może być pisany w języku tak złożonym i nieludzkim, że człowiek będący geniuszem, nawet nie będzie w stanie zrozumieć jego podstaw, by mu program wyświetlił na monitorze choćby: "Hello world!". xD
@AntyKuc: Może tak, a może nie, pożyjemy zobaczymy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Równie dobrze rozwój modeli językowych może wkrótce się zatrzymać albo zaliczyć regres. A prawdziwego AI nie ma nawet na horyzoncie.
@maroLem87: chatgpt5 imho jest gorszy og 4