Wpis z mikrobloga

Jak podchodzicie do “wspólnych sukcesów” w korpo? Mam ostatnio kilka rzeczy w projektach, które ja wymyśliłam, zaprojektowałam i ogólnie zaproponowałam rozwiązanie problemu. Oczywiście na wszelkich spotkaniach jest chwalenie się, że “zaproponowaliśmy, wymyśliliśmy, usprawniliśmy” (nawet w takim gronie wewnętrznym). Czuję się jakby ktoś dał mi liścia w twarz, nie lubię jak ktoś przypisuje sobie albo rozmywa zasługi jednostek.

Jak do tego pochodzicie? Olać to czy poprawiać, że to ja a nie “wszyscy”? Zauważyłam, że liczy się kto bardziej krzyczy i się chwali “JA” aniżeli siedzi i robi… a z drugiej strony jak się raz wychylisz to jedyne co dostaniesz to więcej pracy.

#pracbaza #korposwiat #praca #it
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AcyX to zalezy. Bo prostować możesz do pewnego momentu, w in wyżej tym mniej zasług Twoich przy tym będzie. Chyba że chcesz się dochrapywac to krzycz głośniej niż inni
  • Odpowiedz
@AcyX: pani to korpo, czego oczekujesz.
Jakbyś tego nie wymyśliła to by nikt nie zarzucał że czegoś nie wymyśliłaś, jak to wymyśliłaś to nikt Ci dywanu nie rozkłada.

Jak jutro wpadniesz pod tramwaj to nawet nikt nie się nie przejmie. A jeśli już, to tylko w pierwszym tygodniu, bo będą chcieli Twoje notatki.

Sama zauważyłaś, więcej zyskasz będąc widoczna i twarzą projektu. Głośniej krzycząc więcej zyskasz niż
  • Odpowiedz
@AcyX: Norma - sukces zawsze ma wielu ojców, porażka jest sierotą. Ale równowaga w przyrodzie też jakaś jest - Jak odwalisz jakiegoś faila na grubo to bankowo zostaniesz sama na polu chwały, także z fartem ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Robota taka czy inna to jeden wielki teatr - nie jest ważne jak dobrze grasz, tylko która publika Cie oklaskuje. Podczas gdy Ty dobierasz/projektujesz/wymyślasz itp. ktoś inny
  • Odpowiedz
  • 0
@vealen0 Ostatnio za bardzo się wczułam a jedyne co otrzymałam w zamian to zaczęłam odczuwać frustrację więc dzięki za otrzeźwiający komentarz, masz rację.
  • Odpowiedz
@AcyX: To ta słynna "praca w grupie" - mam uraz od studiów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A jak dokumentujecie projekty/zadania? Dobry kiero powininen rozpisywać kto za co konkretnie odpowiada plus musisz nauczyć się "sprzedawać" swoją pracę.
  • Odpowiedz