Aktywne Wpisy

wybryk_natury +537

uncle_freddie +145
XD As kier Gueye za uderzenie w twarz kolegi z własnej drużyny ft. Pickford pacyfikator
W każdym razie jego trud skończony
MIRROR: https://streamin.link/v/68d58e4b
#mecz #meczgif #united #everton #askierboners
W każdym razie jego trud skończony
MIRROR: https://streamin.link/v/68d58e4b
#mecz #meczgif #united #everton #askierboners
źródło: dzban
Pobierz

Ścieżkę już wybrałem, ale najpierw muszę poszerzyć wiedzę z następujących zagadnień:
- matematyka (macierze, funkcje, dyskretna, metody numeryczne)
- fizyka klasyczna
- fizyka kwantowa
- obliczenia kwantowe
- kryptografia
- sztuczna inteligencja
- hardware i technika cyfrowa
- systemy operacyjne
- systemy satelitarne
- algorytmy
Brzmi jak powtórka z liceum i studiów? Tak. Wiele tematów olałem, bo albo uznałem za niepotrzebne, albo nie było czasu ani warunków, aby iść z programem i się kombinowało, jak zaliczyć przedmiot. Kto mieszkał w akademiku, to wie, jak tam wygląda studiowanie.
Dalsza ścieżka to:
- komputery, obliczenia i algorytmy kwantowe
- sztuczna inteligencja (hype duży, ale to się dalej będzie rozwijać)
- kosmos
Kiedyś blockchain i systemy zdecentralizowane. Też nie wyszło. Obecnie nie widzę w tym przyszłości.
Powiecie, że powinienem oddać pole młodym, ale chcę iść wyżej, bo mnie ciągnie do nauki.
Chciałem iść na doktorat. Minęło już 10 lat i teoretycznie mógłbym jeszcze próbować, ale wg mnie nie ma sensu bez powtórki materiału. Bardziej przekonuje mnie założyć jakiś startup i pracować nad przełomowymi technologiami aniżeli skończyć jako pomocnik na uczelni.
Nie obroniłem się na czas, a potem miałem problem z wyborem tematu.
A wcześniej po informatyce chciałem iść na matematykę, ale w dziekanacie powiedzieli, że już za późno.
W biurze często słyszę "jesteśmy tylko CRUDziarzami", ale ci ludzie nie chcą zmian, mają stabilną robotę i nie mogą sobie pozwolić na ryzyko, bo mają rodziny i kredyty. Ja też z etatu na razie nie chcę rezygnować, a dokształcać się po godzinach i w weekendy.
Uczyć się można samemu, o ile masz czas i motywację, ale przyda się jakiś papier, że nabyłeś pewne umiejętności.
Dodatkowy motywator to zaliczenia, egzaminy, bo gdy brakuje samodyscypliny, to jest ten bat nad głową.
Najważniejsze są umiejętności twarde. To one poszerzają horyzonty. Dlatego materiał trzeba powtórzyć i rozszerzyć.
Dróg jest kilka:
- doktorat - ale wypadałoby materiał powtórzyć i dopiero wtedy zająć się pracą badawczą
- studia podyplomowe - pod warunkiem, że jest wysoki poziom
- kursy i szkolenia - tylko jakie konkretnie? bo to, co znam, to śmiech na sali
- własne projekty - na studiach najwięcej się można było nauczyć, tworząc ambitny projekt
- uczyć się samemu z dobrych książek, Internetu i artykułów naukowych (tylko kto to poświadczy?)
Może macie inne pomysły, jak wyrwać się z CRUD? Jak zostać naukowcem? Jak stworzyć coś własnego? Jak zmieniać świat?
#nauka #edukacja #programista15k #kariera #rozwojosobisty #doktorat #studbaza #programowanie #wychodzimyzprzegrywu
źródło: d7bc0b8c860acfefebf6eb7904c2ccf7
Pobierz@SendMeAnAngel: Fizyka crudowa.
Dużo masz tej wiedzy do opanowania, jeśli chcesz wejść na poziom ekspercki. Lata nauki, o ile szybko przyswajasz wiedzę, i dysponujesz inteligencją (IQ) umożliwiającą korzystanie z tej wiedzy na jakimś satysfakcjonującym poziomie.
Problem w tym, że do 3 lat może powstać AGI, a chwilę potem ASI (superinteligentna AGI), i to ASI będzie tworzyć nową technologię i naukę, a nie ludzie. Z miesiąca na miesiąc, kolejne modele ASI i
@Arkass: Odważne stwierdzenie. Podstawowe pytanie, czy obecna technologia (LLM, uczenie maszynowe, krzem) pozwoli na powstanie AGI, czy gdzieś dobijemy do limitu i
@AntyKuc: IMO:
Tylko tyle zrozumiałeś z tego co napisałem? xD :
@Arkass: Tak zrozumiałem, jesteś wyznawcą AGI. Nikt nawet nie wie jak zrobić AGI, a ty przewidujesz, że powstanie w ciągu 3 lat. Wejdź sobie na r/singularity tam są tacy wyznawcy cyfrowego boga i obok nicków sobie od lat wpisują potencjalną datę powstania AGI XD
Nie jestem wyznawcą żadnych bóstw, czy wymyślonych, czy przyszłych cyfrowych.
@SendMeAnAngel: Zbyt poważne pytanie jak na wykop. Na serio.
Nie wiem jakie masz możliwości intelektualne, ale z reguły ludzie, którzy mają tak ambitne cele pokrywające się z możliwościami nie pytają o to na wykopie i to jeszcze w tak infantylny, wręcz trolowski sposób.
Fajne, ale pa to.
https://garymarcus.substack.com/p/the-ai-2027-scenario-how-realistic
To jest normalne w prognozach, że im dalej sięgają, tym mogą być mniej dokładne. To wciąż jest prognoza, i nikt nie mówi, że AGI/ASI na pewno powstanie w 2027.
Tylko na ten moment nie powstała żadna inna tak dopracowana prognoza, opierająca się też na badaniach naukowych, zatem ta prognoza jest najlepszym poparciem na powiedzenie: "AGI może pojawić się do tego roku". Inną jedyną sensowną
W jaki sposób ta prognoza opiera się na badaniach naukowych?
Tam trzeba jeszcze kliknąć konkretne prognozy, aby otworzyć podstrony: https://ai-2027.com/research
Rok czasu im to wszytko zajęło, z tego co słuchałem wywiad z twórcami.