Wpis z mikrobloga

#budowadomu
Mirki jak to jest. Próbuję kupić działkę budowlaną żeby postawić dom 90% ogloszen niby dzialka uzbrojona a jak dopytam to media w drodze. No i tu zaczynają się problemu znajomi mi mówią że co z tego że sąsiad ma gaz tobie już nie podłącza(niby nie chca podlaczac przez zakaz z eurokołhozu) a na prad będziesz czekał rok lub dwa czy to rzeczywiście tak wygląda? Dzialki szukam w Sosnowcu +10km
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

niby nie chca podlaczac przez zakaz z eurokołhozu

@flylanter: jak się dodasz na grupach budowlanych to polecam zobaczyć profile ludzi którzy kolportują ten mit
  • Odpowiedz
@flylanter: Bo to zależy czy sąsiad ma przyłącze czy sieć. Czasem działki są tak dzielone, że do sąsiada dociągną tylko jemu przyłącze, a tego juz nie jesteś w stanie wykorzystać dla siebie. I to nie dotyczy tylko gazu, z wodą czy kanalizacją bywa podobnie - musisz ciągnąć media z głównej rury a nie od sąsiada jak czegoś nie pomyśleli robiąc sąsiadowi. Z prądem tak bywa - są długie terminy w
  • Odpowiedz
@joks: a skąd info że prawda? I to w Sosnowcu, czy skąd bierzesz te dane? Moi znajomi się budują teraz w Brwinowie pod Warszawą i szybko im prąd podłączyli. Pytam bo zbieram realne info co i jak bo myślę sam powoli o zakupie lub budowie.
  • Odpowiedz
@flylanter z pradem to ze czekasz dwa lata na skrzynke to pikus. Sa juz momenty ze nie dają przyłącza prądu albo jakies 8kw bo sieci przeciążone przez wspaniałych developerów co stawiają 10lokali na 20arach :)
  • Odpowiedz
@flylanter: Z prądem ostatnio się przyspieszyło powinni zdążyć w rok. Na budowę weżmiesz prąd budowlany a zanim zdążysz się wybudować to założą Ci już docelową skrzynkę. Z gazem musisz pytać u źródła czy realizują podłączenia
  • Odpowiedz
Jak ja się podłączałem do gazu 3 lata temu to rzeczywiście wstrzymali podłączenia na około rok, potem znów ruszyły.

@LubieSzaszylkiZLublina: ale wtedy wstrzymali bo im kasy na przyłącza zabrakło, tez czekałem parę miesięcy i babka z psg dzwoniła, zebym szybko podpisywał umowę, bo ona nie wie na ile kasy wystarczy
  • Odpowiedz
Mirki jak to jest.

@flylanter: jest różnie i naprawdę ciężko tu o ogólną odpowiedź, że jest tak, albo tak, bo wszystko zależy od sytuacji. Jeśli w drodze jest wodociąg/gazociąg/gównociąg, to zapewne jest on już i tak zaprojektowany tak, by objąć wszystkie działki BUDOWLANE, które (co ważne), były wydzielone w momencie jego projektowania. I tak, w tej sytuacji nie powinno być problemu z podłączeniem, choć zależnie od regionu też może to
  • Odpowiedz