✨️ Czy dzieci powinny warunkować pomoc rodzicom?Ⓘ Jak myślicie, czy dzieci powinny uzależniać swoją pomoc starszym rodzicom od tego, czy rodzice posłuchają ich rad? Mam na myśli sytuację, w której schorowany rodzic mieszka w dużym, wymagającym domu, a dzieci mówią: możemy pomóc w sprzedaży domu i urządzeniu wygodnego mieszkania na parterze, blisko nas. Jeśli jednak rodzic zdecyduje się zostać w obecnym miejscu, to dzieci będą mogły odwiedzać go bardzo rzadko, kilka razy w roku, a w razie poważniejszej choroby jedyną realną formą wsparcia byłoby zorganizowanie opieki w ośrodku.
aktywny-wizjoner-27: Realna pomoc, to żeby rodzic sprzedał dom i pieniądze dał wykopkowi, razem z rodzeństwem będziecie walczyć o spadek, a znając życie wszyscy rozwalicie te pieniądze i potem będziecie się dochodzić jeden od drugiego. Typowa rodzinka wykopków XDDDDDDDDDD
Jak chce to może niech sobie mieszka w tym domu tylko pomoc opłaca z własnej emerytury. Pamiętaj że schorowanym należy się pielęgniarka 2 razy w tygodniu za friko znaczy się z podatków.
To jest chyba standard w Polsce teraz - pokolenie urodzone w latach 60-70 wybudowało wielkie domy na prowincji - teraz nie mają za co ich remontować i domy podupadają ale nie sprzedadzą ich bo "tymi ręcami zbudowali" - szkoda tylko że "te ręce" już niczego nie remontowały od postawienia tego domu Dodatkowo często nie pozwolą młodym na żadne remonty, więc i młodzi ich opuszczają bo ile można mieszkać z przeciekającym dachem gdzie
zaradny-badacz-81: Nie rzucałbym gromami w OPa na wejściu, bo jest to dosyć specyficzna sytuacja. Po śmierci mojej mamy ojciec został w domu z dużym ogrodem, gdzie mama w zasadzie zasuwała na dwa etaty, dbając o schludność miejsca. Kiedy jej brakło, ojciec i rodzeństwo zaczęło naciskać na mnie na przeprowadzkę, bo dom zaczął być zaniedbany. Wynająłem swojego bliźniaka i przeniosłem się z rodziną. Jak się okazało później, ojciec w końcu dorwał się
wytrwały-nomada-40: @Czesterek: @Ishvarta to pokolenie lat 50-tych, stary duży piętrowy dom (schody), sypialnia i kuchnia są na piętrze, ostatnie odświeżenie było 20 lat temu, remont generalny to duże koszty, nikt tego nie sprząta ani nie zajmuje się ogrodem, wszystko niszczeje, używana jest de facto 1/4 powierzchni domu.
@mirko_anonim: Jak dach jest szczelny i szczelne okna i drzwi i grzeje się w zimie to nie niszczeje. To niech mama opłaci sprzątaczkę 2 razy w miesięcy i ogrodnika raz w miesiącu
#policja szeregi policji w Oławie zasilone nowym narybkiem, na zdjęciu Maciej, Nikola i Wanessa. Złole z oławskich przedszkoli oraz podstawówek muszą się mieć na baczności xd
Jak myślicie, czy dzieci powinny uzależniać swoją pomoc starszym rodzicom od tego, czy rodzice posłuchają ich rad? Mam na myśli sytuację, w której schorowany rodzic mieszka w dużym, wymagającym domu, a dzieci mówią: możemy pomóc w sprzedaży domu i urządzeniu wygodnego mieszkania na parterze, blisko nas. Jeśli jednak rodzic zdecyduje się zostać w obecnym miejscu, to dzieci będą mogły odwiedzać go bardzo rzadko, kilka razy w roku, a w razie poważniejszej choroby jedyną realną formą wsparcia byłoby zorganizowanie opieki w ośrodku.
#rodzice #dzieci #nieruchomosci #zdrowie #starosc
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@Czekolatka: dokładnie tak.
Dodatkowo często nie pozwolą młodym na żadne remonty, więc i młodzi ich opuszczają bo ile można mieszkać z przeciekającym dachem gdzie
Po śmierci mojej mamy ojciec został w domu z dużym ogrodem, gdzie mama w zasadzie zasuwała na dwa etaty, dbając o schludność miejsca. Kiedy jej brakło, ojciec i rodzeństwo zaczęło naciskać na mnie na przeprowadzkę, bo dom zaczął być zaniedbany. Wynająłem swojego bliźniaka i przeniosłem się z rodziną.
Jak się okazało później, ojciec w końcu dorwał się
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@mirko_anonim: moim zdaniem to zupełnie normalna sytuacja wielu