Wpis z mikrobloga

✨️ Czy dzieci powinny warunkować pomoc rodzicom?
Jak myślicie, czy dzieci powinny uzależniać swoją pomoc starszym rodzicom od tego, czy rodzice posłuchają ich rad? Mam na myśli sytuację, w której schorowany rodzic mieszka w dużym, wymagającym domu, a dzieci mówią: możemy pomóc w sprzedaży domu i urządzeniu wygodnego mieszkania na parterze, blisko nas. Jeśli jednak rodzic zdecyduje się zostać w obecnym miejscu, to dzieci będą mogły odwiedzać go bardzo rzadko, kilka razy w roku, a w razie poważniejszej choroby jedyną realną formą wsparcia byłoby zorganizowanie opieki w ośrodku.

#rodzice #dzieci #nieruchomosci #zdrowie #starosc

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
aktywny-wizjoner-27: Realna pomoc, to żeby rodzic sprzedał dom i pieniądze dał wykopkowi, razem z rodzeństwem będziecie walczyć o spadek, a znając życie wszyscy rozwalicie te pieniądze i potem będziecie się dochodzić jeden od drugiego. Typowa rodzinka wykopków XDDDDDDDDDD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
Jak chce to może niech sobie mieszka w tym domu tylko pomoc opłaca z własnej emerytury. Pamiętaj że schorowanym należy się pielęgniarka 2 razy w tygodniu za friko znaczy się z podatków.
  • Odpowiedz
To jest chyba standard w Polsce teraz - pokolenie urodzone w latach 60-70 wybudowało wielkie domy na prowincji - teraz nie mają za co ich remontować i domy podupadają ale nie sprzedadzą ich bo "tymi ręcami zbudowali" - szkoda tylko że "te ręce" już niczego nie remontowały od postawienia tego domu
Dodatkowo często nie pozwolą młodym na żadne remonty, więc i młodzi ich opuszczają bo ile można mieszkać z przeciekającym dachem gdzie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zaradny-badacz-81: Nie rzucałbym gromami w OPa na wejściu, bo jest to dosyć specyficzna sytuacja.
Po śmierci mojej mamy ojciec został w domu z dużym ogrodem, gdzie mama w zasadzie zasuwała na dwa etaty, dbając o schludność miejsca. Kiedy jej brakło, ojciec i rodzeństwo zaczęło naciskać na mnie na przeprowadzkę, bo dom zaczął być zaniedbany. Wynająłem swojego bliźniaka i przeniosłem się z rodziną.
Jak się okazało później, ojciec w końcu dorwał się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrwały-nomada-40: @Czesterek: @Ishvarta to pokolenie lat 50-tych, stary duży piętrowy dom (schody), sypialnia i kuchnia są na piętrze, ostatnie odświeżenie było 20 lat temu, remont generalny to duże koszty, nikt tego nie sprząta ani nie zajmuje się ogrodem, wszystko niszczeje, używana jest de facto 1/4 powierzchni domu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz