Wpis z mikrobloga

To ja też się pochwalę. :) Pierwszy w życiu nowy samochód z salonu, pierwszy z automatyczną skrzynią. Miała być używka za 60-70 tysięcy, ale znalazłem fajną ofertę za 99 na nowe auto, które ma sprawdzony, bezawaryjny silnik i wszystko z wyposażenia, co potrzebuję. Dodatkowo uznałem że w erze suvozy zgrabny sedan będzie czymś oryginalnym. Po zrobieniu 1000 km po Polsce i pierwszej wymianie oleju, w ramach cieszenia się z nowego samochodu pojechałem sobie na wakacje do Hiszpanii (lubię takie trasy i dlatego póki co elektryk jeszcze nie dla mnie). W ten sposób po pierwszym miesiącu mam już 10 000 km na liczniku. Przy spokojnej jeździe do 120 km/h spalanie wg komputera to 5,4 litra. A jest to benzyna (chociaż, o dziwo, diesel w tym aucie jest ciągle dostępny).
Cieszę się, że auto łączy nowoczesne wyposażenie (większości systemów nie wyłączam) oraz klasyczny design kokpitu (duży ekran jest ładnie w komponowany, nie wystaje niczym tablet-nagrobek).
Mam nadzieję że pojeżdżę 8-10 lat a potem zobaczymy, może elektryki będą nadawały się do łatwego podróżowania, nie wykluczam. :)

#chwalesie #motoryzacja #samochody #podroze #renault
DerMitteleuropaer - To ja też się pochwalę. :) Pierwszy w życiu nowy samochód z salon...

źródło: megi

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@joks: 1.3 TCe 140 KM (4 cylindry, żadnej hybrydy). Od 7 lat w ofercie i typowych usterek nie ma, a sporo aut ma już 200-250 tys. Oczywiście olej trzeba zmieniać normalnie, a nie jak producent zaleca. Ale służbówki serwisowane long life też jakoś żyją (rozmawiałem z byłym pracownikiem ASO przed zakupem).
  • Odpowiedz
@DerMitteleuropaer: fajne auto, fajna cena, fajne zdjęcie, fajne podejście do wymiany oleju częściej niż zaleca producent i w ogóle szerokości i bezawaryjnych kilometrów

8-10 lat i długie trasy? LPG może się zwrócić
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: no przy 11 niby wypada, ale jako że to były same spokojne trasy, to nic się nie stanie jak będzie troszkę więcej. Olej zgodny z normą i oryginalny filtr oraz korek spustowy już sobie zamówiłem, na wymianę do mechanika podjadę na spokojnie pewnie początkiem września.
Oczywiście wg Renault pierwsza wymiana po 30 000 km ()
  • Odpowiedz