Czy podpisanie umowy na pokój z dostępem do części wspólnych przy wynajęciu całego mieszkania daje właścicielowi prawo do wejścia w każdej chwili i zamieszkania czy musi to być ujęte w umowie? Rozumiem, że jeśli w umowie mam wpisaną możliwość wynajęcia innych pokoi to mogę kogoś dorzucić wg prawa.
@s3kator: zasadnicze pytanie brzmi: ile jest pokoi w tym mieszkaniu? jeśli to kawalerka z jednym pokojem, to taki manewr ma znamiona pozoranctwa. przy większej ilości pokoi ma to sens.
@TompsonzPolski: nie wiem co cię bawi, dokwaterowanie komuś lokatora lub wprowadzenie się samemu przez polskie sądy jest traktowane jako nękanie w celu zmuszenia do opuszczenia mieszkania (bo robi się to głównie jak ktoś nie płaci) i wiele było takich spraw
@Adams_GA: mam tak wszystkie nieruchomości wynajęte. Na początku każdy lokator zdziwiony ale nie bylo żeby nie podpisał - zresztą jak by nie chciał to niech zjeżdża. Nie przejmował bym się sądami.
@Frundsberg: przecież takie firmy jak exmiter muszą jakoś działać. Myślicie, że ktoś się przejmuje odłączeniem prądu albo dokwaterowaniem kogoś pasożytom?
@TompsonzPolski: a w sytuacji o której mówi OP jest do wynajęcia pokój za ułamek ceny czy całe mieszkanie gdzie jedynie taki zapis ma być po to by dokwaterować im jakichś karków jak nie będą płacić? Weź się ogarnij bo aż wstyd
@Adams_GA: Czyli nie wiesz? To po co piszesz, że wiele, skoro naprawdę trzeba się postarać, żeby znaleźć kogoś skazanego za to (faktycznie skazanego, a nie wobec którego warunkowo umorzono postępowanie, czy orzeczono o nawiązce w kwocie 200 zł, bo to śmieszne).
Wytłumacz, jakim cudem firmy które wyrzucają lokatorów nie tylko nie kryją się ze swoją działalnością, ale ją reklamują, wrzucają filmy z "akcji" i nikomu nic się za to nie
@Frundsberg: pytasz mnie o statystyki, czy ja ci wyglądam na ministerstwo sprawiedliwości żebym podał ci takie statystyki? Sprowadzasz dyskusję do absurdu bo nie dyskutujesz o zasadności mojej tezy czy to legalne czy nie tylko próbujesz walczyć na to że nie mam na to liczb. A nie wiem jak trzeba się postarać skoro wystarczy wpisać w Google to co ci Napisałem i wyskakują wyroki, ale teraz jeszcze będziesz sobie trywializował że
@Adams_GA najemca najmuje 1 pokój, w mieszkaniu są np 3, właściciel może w każdym momencie rozporządzać pozostałymi dwoma, ma prawo wejść w część wspólną. Gdzie tu jest głupota kolego
@Adams_GA: Pytam o statystyki, bo się powołujesz na - rzekomo - liczne przykłady (które w rzeczywistości są sporadyczne). Ja wiem, że to nielegalne, ale jednocześnie wiem też, że ryzyko skazania jest minimalne. Prywatne firmy zajmujące się "eksmisjami" prądu faktycznie raczej nie odcinają (nie słyszałem) ale jak najbardziej wyrzucają lokatorów z mieszkań. Tyle, że stawiają raczej na szybkie akcje (dokwaterowanie nieprzyjemnych ludzi) a nie kilkumiesięczne nękanie.
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
Rozumiem, że jeśli w umowie mam wpisaną możliwość wynajęcia innych pokoi to mogę kogoś dorzucić wg prawa.
#exmiter #komornik #lokatorpatolog #wynajem #nieruchomosci #eksmisja #prawo
Tak mówią internety, ale zapewne zaraz przyjdzie jakis lewicowy myśliciel i powie, ze to niezgodne z konstytucja ;)
Komentarz usunięty przez autora
@Adams_GA: tu clue, moim zdaniem znaczy wejścia do mieszkania co owner może zrobić, dziękuje pozdrawiam.
Wytłumacz, jakim cudem firmy które wyrzucają lokatorów nie tylko nie kryją się ze swoją działalnością, ale ją reklamują, wrzucają filmy z "akcji" i nikomu nic się za to nie
Napisałem i wyskakują wyroki, ale teraz jeszcze będziesz sobie trywializował że
Ja wiem, że to nielegalne, ale jednocześnie wiem też, że ryzyko skazania jest minimalne. Prywatne firmy zajmujące się "eksmisjami" prądu faktycznie raczej nie odcinają (nie słyszałem) ale jak najbardziej wyrzucają lokatorów z mieszkań. Tyle, że stawiają raczej na szybkie akcje (dokwaterowanie nieprzyjemnych ludzi) a nie kilkumiesięczne nękanie.
Czym innym jest praktyka a