Wpis z mikrobloga

Pedałując rowerem po Alzacji (tak, pod wiatr, bo kto by chciał łatwo? ( ͡ ͜ʖ ͡), mijałem alzackie wioski z domami szachulcowymi. Wyglądają jak z piernikowej chatki Jasia i Małgosi, tylko bez wiedźmy! ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Ciekawostka: te domy z drewnianymi belkami i kolorowym tynkiem to hit średniowiecznej inżynierii – belki dają sztywność, a wypełnienie z gliny i słomy trzyma ciepło. Niektóre mają po 500 lat i wciąż stoją! W niektórych wioseczkach jest ich całe zatrzęsienie, co z resztą widać na filmie z mojego treningu rowerowego po Alzacji.

Gdzieś jeszcze widzieliście tak duże skupiska takich domów? Dajcie znać, co myślicie o tej alzackiej bajce!

#rower #kolarstwo #szosa #francja #alzacja #podroze #turystyka #ciekawostki #architektura #zainteresowania
szwajcarski-szlak - Pedałując rowerem po Alzacji (tak, pod wiatr, bo kto by chciał ła...

źródło: 960px-Maison_alsacienne_2

Pobierz
szwajcarski-szlak - Pedałując rowerem po Alzacji (tak, pod wiatr, bo kto by chciał ła...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hetman-kozacki: czy aby napewno? Nie ma tam głównie domów z pruskiego muru?
@lewniesprzymierzasiezkojotem ciesz się w takim razie chwilą, bo pewnie długo tak nie będzie ( ͡~ ͜ʖ ͡°) A tak na serio to wszystko po trochu. Wkręciłem się w montowanie filmów. Co prawda vlogi rowerowe jak ten to nic szczególnego, chociaż wytrwały i uważny widz doszuka się smaczków. Także wbijaj na dłużej i daj
  • Odpowiedz
@lewniesprzymierzasiezkojotem: ale komentarze do filmów pod filmami proszę hehe ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Dzięki! To ja też trzymam kciuki za "jutro" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@0rdynus w zależności od tego kto będzie miał na tym zarobić, szwagier sołtysa czy brat posłanki, spuszczą tam kilka bombek albo wjadą buldożery
@swistak333 mylisz europejską architekturę z afrykańskimi/hinduskimi lepiankami ( ͡~ ͜ʖ
  • Odpowiedz
Piękna przygoda. Od siebie dodam że cała środkowa Europa, w tym historyczne tereny Szwabii (do których zalicza się również francuski departament Alsace, łącznie z niemiecką Bawarią i Badenią - Witembergią) słynie z takiego budownictwa.

Polecam Ci odwiedzić Schwarzwald.

Pozdrawiam
politycznie_niepoprawny - Piękna przygoda. Od siebie dodam że cała środkowa Europa, w...

źródło: IMG_9966

Pobierz
  • Odpowiedz