Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +59
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Shyvana +6
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu

Jak można zinterpretować ten przypadek? Źródło światła wyemitowało wiązkę promieni światła w jednym kierunku, po czym zaczęło poruszać się w przeciwnym kierunku z prędkością równą 1/10 prędkości światła. Z jaką prędkością oddalają się od siebie oba obiekty?
Ja uważam, że to 1.1 c, ale pewny nie jestem.
źródło: speed
PobierzLiczę na merytoryczne odpowiedzi, ja już coś podejrzewam, ale póki co nie chcę się z tym wychylać...
źródło: illustration-showing-t
Pobierzźródło: m8XyofAgMwb4mHGuCHnpfK
Pobierz@tojestmultikonto: Imho to zależy. Z punktu widzenia "nieruchomego" obserwatora, to prędkość oddalania się będzie wynosiła sumę ich prędkości, czyli 1,1c. Ale z innych punktów widzenia, szczególnie punktów ruchomych, sytuacja się będzie komplikować
źródło: SDSS_Deep
Pobierzźródło: 2048px-Observable_Universe_with_Measurements_01
Pobierz@tojestmultikonto: 1C to maks. Przy relatywistycznych prędkościach nie możesz sobie ot tak dodawać wektorów bo czas i przestrzeń się skracają i dla każdego obiektu musisz używać jego własnego układu odniesienia.
źródło: a52d88eb15354c6fb47db45e744715df
Pobierzźródło: Black-Hole-Regions-2_866px
Pobierzhttps://wykop.pl/wpis/82696657/fizyka-pytaniedoeksperta-predkoscswiatla-jak-mozna#286307867
https://wykop.pl/wpis/82696657/fizyka-pytaniedoeksperta-predkoscswiatla-jak-mozna#286307681
źródło: The-Universe-Through-Time-Timeline-Infographic
Pobierz