Wpis z mikrobloga

#fizyka #pytaniedoeksperta #predkoscswiatla

Jak można zinterpretować ten przypadek? Źródło światła wyemitowało wiązkę promieni światła w jednym kierunku, po czym zaczęło poruszać się w przeciwnym kierunku z prędkością równą 1/10 prędkości światła. Z jaką prędkością oddalają się od siebie oba obiekty?

Ja uważam, że to 1.1 c, ale pewny nie jestem.
tojestmultikonto - #fizyka #pytaniedoeksperta #predkoscswiatla

Jak można zinterpreto...

źródło: speed

Pobierz
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JoeGlodomor: @mprzemo: @Torgerd: Chodzi mi o prędkość oddalania się obu obiektów. Załóżmy, że jestem na środku, w miejscu w którym źródło wyemitowało światło. Patrząc w jedną stronę widzę źródło światła poruszające się z prędkością 0.1 c, patrząc w drugą stronę widzę światło poruszające się z prędkością c. Z jaką prędkością oddalają się od siebie źródło światła i światło?
  • Odpowiedz
Patrząc w jedną stronę widzę źródło światła poruszające się z prędkością 0.1 c, patrząc w drugą stronę widzę światło poruszające się z prędkością c. Z jaką prędkością oddalają się od siebie źródło światła i światło?

@tojestmultikonto: Imho to zależy. Z punktu widzenia "nieruchomego" obserwatora, to prędkość oddalania się będzie wynosiła sumę ich prędkości, czyli 1,1c. Ale z innych punktów widzenia, szczególnie punktów ruchomych, sytuacja się będzie komplikować
  • Odpowiedz
Chodzi mi o prędkość oddalania się obu obiektów.

@tojestmultikonto: 1C to maks. Przy relatywistycznych prędkościach nie możesz sobie ot tak dodawać wektorów bo czas i przestrzeń się skracają i dla każdego obiektu musisz używać jego własnego układu odniesienia.

Ja uważam, że to 1.1
  • Odpowiedz
1C to maks. Przy relatywistycznych prędkościach nie możesz sobie ot tak dodawać wektorów bo czas i przestrzeń się skracają i dla każdego obiektu musisz używać jego własnego układu odniesienia.

Nie ma czegoś takiego, 1c to maks. Gdy musisz ją w jakimś układzie przekroczyć to odległość i czas się skraca zamiast zwiększyć prędkość.

Względem ciebie jest właśnie tak. Względem tego który porusza się z 0.1C drugi porusza się z prędkością C bo to maks. Względem
  • Odpowiedz
@Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen: To jak to jest z tym rozszerzaniem się Wszechświata, skoro "początek" znajduje się "na końcu", a my jesteśmy w środku. Wszechświat się coraz bardziej rozszerza czy zapada?

https://wykop.pl/wpis/82696657/fizyka-pytaniedoeksperta-predkoscswiatla-jak-mozna#286307867

https://wykop.pl/wpis/82696657/fizyka-pytaniedoeksperta-predkoscswiatla-jak-mozna#286307681
tojestmultikonto - @Kantorwymianymysliiwrazen: To jak to jest z tym rozszerzaniem się...

źródło: The-Universe-Through-Time-Timeline-Infographic

Pobierz
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Nie, tu właśnie wchodzi kwestia teorii względności, nie poruszają się szybciej względem siebie niż 1c. Podobnie jak masz obiekty poruszające się na przeciwko siebie 0,9c i 0,9c to prędkość ich mijania względem siebie też wynosi 1c.
  • Odpowiedz