Wpis z mikrobloga

Serio przeraża mnie jak łatwo jest siać propagandę i dezinformację, w social mediach ogólnie i niestety ostatnio też na wykopie, chociaż przez jakiś czas się przed tym bronił. Wpada wykopek, rzuca emocjonalne chwytliwe hasełko: "Wszyscy się zrzucamy na jachty dla sąsiada!" (nie ma dowodów na dotację dla żadnego prywatnego jachtu, tylko dwóch motorówek do przewozu turystów na Mazurach), "dawali ludziom miliony na projekty bez opisu albo za wpisanie samego nazwiska!" (pełna dokumentacja wymagana do uzyskania dotacji nie została udostępniona i nie oznacza to automatycznie, że nie istnieje), "zabrali szpitalom żeby dać prywaciarzom!" (nikt nic szpitalom nie zabrał, a środki z funduszy i dotacji muszą być rozliczane zgodnie z przeznaczeniem, a nie gdzie wykopek uzna że bardziej by się przydały).

No i produkują się ludzie we wpisie, weryfikują, podrzucają linki, wyjaśniają, a wykopek albo tajemniczo znika i produkuje ten sam wysryw w innych wątkach świadomie siejąc kłamstwa, albo odpisze półsłówkiem "hehe tuskobot" i merytoryczna dyskusja przestaje mieć sens.

Weryfikujcie co czytacie, komu wierzycie, kto kształtuje wasze postrzeganie świata. Kłamstwo łatwo rzucić i razem z innymi politycznymi botami wyplusować, a jego weryfikacja zajmuje kilkukrotnie więcej czasu i ginie w odmętach dyskusji. Nie wiem czy da się temu cokolwiek zaradzić na tym etapie, ale można chociaż być czujnym zamiast ślepo plusować każdy emocjonalny wpis, robiąc za pożytecznego idiotę i marionetkę politycznych botów.

I nie, nie popieram KPO ani żadnych dotacji dla prywatnych osób i biznesów, każdą złotówkę należy sprawdzić i rozliczyć. Ale jeszcze bardziej nie popieram zakłamywania rzeczywistości i siania propagandy kłamstw dla indywidualnych celów.

#polityka #kpo #zalesie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pianinka ale warto też wziąć pod uwagę, że państwo mając niegraniczone możliwości informacjne, wyprodukowało taki wysryw w postaci mapki

Oczywiście masz rację i apelowanie o rozsądek do pojedynczych osób jest zrozumiałe, no ale państwo wpływa na millony osób i nie wpadło na pomysł, żeby jednak te udostępnione informacje przeanalizować. Tu nawet w pierwszej fazie afery nie można mieć pretensji do opozycji i trolli, to było podane w takiej formie, że ludzie
  • Odpowiedz
@pianinka: lekko idzie. W dużych mediach dziennikarze - NIE MA AFERY!!!
dzisiaj nawet w TOK FM naczelny krzyczy, żadnej afery nie ma, na co zakłopotany gość polityk, nie wie co odpowiedzieć XD

Na wykopku jakiś random, nie jestem za Ko ale XD
  • Odpowiedz
  • 0
@solejukowski: No niestety ten rząd nigdy nie był dobry w PR. Dane o dofinansowaniach musiały być udostępnione, pytanie jak bardzo forma była narzucona. No i też ciężej wypromować coś w pozytywnym świetle, "patrz jak ważne i ciekawe projekty dofinansowaliśmy za pomocą Unii" nigdy nie będzie miało takich zasięgów jak "j----e złodzieje rozkradają nasze pieniądze".
  • Odpowiedz
@pianinka to jest o tyle sprawiedliwe, że działa w dwie strony, za pisu było to samo. Ogólnie to wina upadku klasy politycznej i ciągłego szukania nowych punktów zaczepienia dla podkręcania polaryzacji
  • Odpowiedz
  • 0
@pianinka xd gdzie ja szkodnik, sama jesteś szkodnikiem. Dla ciebie jestem tylko dlatego szkodnikiem bo mam inne poglądy jak ty toksyczna typiaro. Takich ludzi jak ty powinno się nie dopuszczać do głosu.
  • Odpowiedz