Wpis z mikrobloga

Nie mogę nigdzie znaleźć wiarygodnej informacji odnośnie tego czy da się przejechać przez #szwajcaria bez kupowania ich rocznej winiety. Start będzie w Mediolanie i przystanek w okolicach jez. Como. Docelowo chcę się znaleźć w okolicach Norymbergi na nocleg. Mam jeszcze winietę austriacką jkbc. Trochę szkoda tych 50 eur
#transport #samochody #bekaztransa #podroze
#podrozujzwykopem #wlochy
Chodzi o osobówkę!
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Można, ale nie chcesz tego robić. Już lepiej pojechać z Mediolanu do Verony i tam już na górę do Niemiec przez Innsbruck w Austrii
  • Odpowiedz
@poradnikspeleologiczny: Nie ma co zjeżdżać z autostrad, jak jedziesz przez alpy. Wąską kręta, a często na autostradach, drogach międzymiastowych czujesz się jak w Polsce na drodze gminnej. Bardzo dobrze utrzymane, ale kręto, dużo znaków itd.
  • Odpowiedz
@Gromisek: ujowo to sie jezdzi po polski drogach lokalnych gdzie nie ma opcji bys nie zaliczyl polowy dziur na nich.. W Szwajcarii jest kreto, ograniczenia, ale za to widoki nadrabiaja. Choc jak nie przyzwyczajony to ilosc zakretow moze zmeczyc.
Najlepsze ze na tych kretych odcinkach czesto nie ma ograniczenia predkosci, ale wiekszosci zakretow i tak szybciej niz 50-60km/h sie nie da przejechac. A scinac nie chcesz jak nie wiesz co
  • Odpowiedz
Nie mogę nigdzie znaleźć wiarygodnej informacji odnośnie tego czy da się przejechać przez #szwajcaria bez kupowania ich rocznej winiety.

@poradnikspeleologiczny: Autostradami się nie da (chyba, że nielegalnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Bez autostrad na tej trasie musisz dodać 2.5h.

Najlepsze ze na tych kretych odcinkach czesto nie ma ograniczenia predkosci

@krzyzakp: Chyba masz na myśli, że jest domyślne do 80km/h.
  • Odpowiedz
@poradnikspeleologiczny: winiety w CH sa 14 miesieczne - jak kupujesz na 2026 rok to ona jes twazna od 1 grudnia 2025 do 31 stycznia 2027.

To nie sa winiety od czasu zakupu a jak sie nie podoba to popatrz ile przejedziesz Stalexportowa autostrada w PL za rownowartosc 40 chf.
  • Odpowiedz