Wpis z mikrobloga

Zauważyliście, że na całym świecie, prawa strona wyborców, to ta gorzej wykształcona część społeczeństwa. Kiedy to sie stało, że głupszy uważa sie za mądrzejszego. To tak jakby uczeń uważał sie za mądrzejszego od nauczyciela. Co sie wydarzyło? Kaczyński wmówił chłopom, ze są elitą? #polityka
  • 157
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Winatuska: Widzisz? Trochę refleksji i już same wnioski zaczynają pukać do bramy. Jeszcze trochę obiektywnej dyskusji i może zaczniesz łączyć kropki. W niedługim czasie polityka zrobi się klarowniejsza i bardziej przystępna... :)
  • Odpowiedz
  • 2
@Winatuska dobre, komunistyczne wzorce. Wtedy to nazywało się walka klas. Chłopi robotnicy vs. inteligencja i prywaciarze. Co do zasady mamy to samo teraz w Polsce i statystyki to pokazują, bez żadnej wątpliwości. Tylko teraz jeszcze po stronie anty pis jest tzw klasa średnia i kobiety w sporej części.
  • Odpowiedz
@Winatuska: Właśnie tak się dziwnie utarło, że człowieka obraża określenie - "nie masz wyższego wykształcenia". Ale na szczęście to się zmienia. Ja osobiście szanuję tak samo każdego pracującego człowieka - czy ma zawodówkę czy doktorat. Z jednym zastrzeżeniem - słuchając wywodu o ekonomii prędzej uwierzę w słowa doktora ekonomii niż w słowa rolnika. Oczywiście są wyjątki, ale doktora zaczynam słuchać z nadzieją, że będzie mówił racjonalnie
  • Odpowiedz
  • 3
@Winatuska: dlaczego mówię o wykształceniu, choć mamy całe colgium tumanum. Chodzi mi o to, ze np. Wyborcy konfederacji, wierzą w takie rzeczy, ze prezydent może obniżyć rachunki za prąd czy stawkę vat. To brak wiedzy. A to nie jest wiedza uniwesytecka, wiec jak się oburzacie, to wytłumaczcie
  • Odpowiedz
@Winatuska wiesz czym sie rozni lewa strona od prawej? Lewa strona jest jak chorągiewka: mają poglądy jak akurat zawieje. Ciężko na ciągłych i często wręcz drastycznych zmianach cos sensownego zbudować. Na bank nie pamiętasz jaki był skowyt jak trump z ruskimi zaczął negocjować, dzisiaj wali cło na indie, bo kupują od ruskich gaz. LGBT same ze sobą sie żre. Reklamy z ludźmi otyłymi zaczynają być przeszłością. Lewa strona jak cos odwali
  • Odpowiedz
@Winatuska albo odwrotnie i nastąpiła inflacja wykształcenia.nue wiem jak w innych krajach ale w Polsce jest oblężenie od lat na modne kierunki na dziwnych uczelniach które nie gwarantują wysokiej klasy absolwenta. I tytuł potem masz jakiego magistra socjologii tylko to wcale nie powoduje że lepiej rozumiesz świat od rolnika po szkole branżowej.
  • Odpowiedz
wiesz czym sie rozni lewa strona od prawej? Lewa strona jest jak chorągiewka: mają poglądy jak akurat zawieje. Ciężko na ciągłych i często wręcz drastycznych zmianach cos sensownego zbudować.

@uriel_ck: dostosowują poglądy do sytuacji i stanu wiedzy zamiast bezmyślnie trwać przy wielokrotnie obalanych dogmatach?
Ty nie kwestionujesz swoich poglądów? Nie sprawdzasz czy się mylisz? Bycie stałym w poglądach świadczy o tym, że człowiek się nie uczy, bo zmiana jest naturalną
  • Odpowiedz
@Winatuska:

Statystyki wyborców pokazują, ze na pis głosuje wieś i gorzej wykształceni.

Hola hola, hamuj się! Na statystykę powołujemy się tylko wtedy kiedy jest to korzystne dla prawicy, np. jak pokazuje że 12% społeczeństwa o określonym kolorze skóry popełnia ponad 50% przestępstw.

Natomiast przywołany przez Ciebie przypadek to jest buta i pycha wykształciuchów z miast, którzy plują na prostych ludzi ze wsi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wstanczyk pieprzysz cos, ze głupszy nie jest w stanie zrozumieć mądrzejszego, a sam nie odróżniasz inteligencji od wykształcenia.
Po drugie, jak ktos jest wykształcony i do tego inteligentny, to jest w stanie w prosty sposób wytłumaczyć wiele zagadnień komuś mniej inteligentnemu i wykształconemu. Przyklad: nauczyciele, wykładowcy, specjaliści na spotkaniach, nawet majster Sławkowi po dwóch małpkach.
Tu sie kończy twoja inteligencja.
  • Odpowiedz
@Winatuska: Że wam się to nie znudziło jeszcze. Obecnie magister jest wart tyle co nic, ot papierek który każdy zdobyć może o ile ma tylko warunki do studiowania (wsparcie finansowe rodziców). Jak patrzę ilu głąbów ma ten sam papier co ja to nie dowierzam, ale takie są fakty.
  • Odpowiedz
  • 8
@Winatuska myślę, że Jarosław i jego partia wmówili ludziom, że ich mądrość jest lepsza niż "autorytety" (ja nie chcę mówić teraz o jakości autorytetów). W mojej pracy nie ma dnia, aby ktoś podważał wiedzę oparta na bardzo rozległych badaniach, argumentując to tym, że koleżanka im powiedziała aby tego nie robić. Ponadto niestety bardzo duży odsetek osób o poglądach prawicowych bezkrytycznie powtarza kłamliwe frazesy prosto z tiktoka albo internetu, gdzie pokazanie im
  • Odpowiedz