Wpis z mikrobloga

Zauważyliście, że na całym świecie, prawa strona wyborców, to ta gorzej wykształcona część społeczeństwa. Kiedy to sie stało, że głupszy uważa sie za mądrzejszego. To tak jakby uczeń uważał sie za mądrzejszego od nauczyciela. Co sie wydarzyło? Kaczyński wmówił chłopom, ze są elitą? #polityka
  • 157
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Winatuska mam inżyniera, magistra oraz 8 lat doświadczenia jako sysops i nie uważam żeby wykształcenie zmieniło moje poglądy polityczne. Gdybym nie poszedł na studia, głosowałbym na tego samego kalndydata co teraz, tyle że wtedy zaliczałbym się do niewykształconych. Nie uważam też żeby wykształcenie powodowało że ktoś jest mądrzejszy, może w danej dziedzinie tak, ale na pewno nie życiowo.
  • Odpowiedz
@Winatuska: Odpowiedź na to pytanie jest prosta, ale trzeba się pochylić przy paru aspektach. Po wojennych zbrodniach Niemców i Sowietów likwidujących polską inteligencję, a następnie wzięciu „w opiekę” Polski przez komunistów gloryfikujących prosty lud pracujący (nawet jeśli tylko siłą propagandowego wyrazu), mamy taką a nie inną spuściznę społeczną. Większość nie interesuje się konsekwencjami swoich wyborów a co dopiero wyborów powszechnych bo też nie ma wiedzy ani historycznej ani socjologicznej, nie
  • Odpowiedz
@Winatuska: To jest dość mądre pytanie i naprawdę temat nie jest tak prosty. Jednak ja jestem za głupi aby na to mądrze odpowiedzieć.

Btw.

Chcę tylko dowiedzieć siē, dlaczego nie słuchają mądrzejszych tylko daja sobie wciskać
  • Odpowiedz
@Winatuska: Gorzej wykształcona =/= się głupsza. Lepiej żeby ta 'mądrzejsza' strona, to dość szybko zrozumiała, bo po wielu rozmowach z wykształconymi i ich wulgaryzmach rzucanych w kierunku niewykształconych, mam wrażenie że czeka nas domknięcie systemu za dwa lata. Co osobiście mi się niezbyt uśmiecha ;)

No ale to taka cecha zarówno tych wykształconych, jak i niewykształconych. Całkowity brak refleksji. Banda idiotów niezależnie od wykształcenia rzucająca się nawzajem sobie do gardła
  • Odpowiedz
nikogo nie obrażam, stwierdzam fakty. To, ze ktoś skończył zawodówkę, nie jest obrazą. Jest stwierdzeniem, ze ma słabsze wykształcenie niż magister

@Winatuska: xD

Stwierdzenie, że ktoś jest od kogoś gorzej wykształcony nie jest obrazą, ale twierdzenie, że jest od niego głupszy już przeciwnie.
  • Odpowiedz
@Winatuska zauważyliście, że na całym świecie lewa strona wyborców ma często bezwartościowe wykształcenie wyższe? kiedy to się stało, że mieszczuch z papierkiem uważa się za elitę i wielkiego europejczyka? wyjechali z domów , zerwali kontakty z rodziną, muszą się wyszaleć i myślą że są najmądrzejsi. Tusek wmówił julkom i oskarkom, że są elitą?
  • Odpowiedz