Wpis z mikrobloga

Nawrocki:

Zrobię wszystko, aby w najbliższych latach zbudować co najmniej 300 tys. armię polską! Najsilniejszą armię sojuszu NATO w Europie!

młodzi mężczyźni, którzy na niego głosowali:

#polityka
blyskotliwy - Nawrocki:
 Zrobię wszystko, aby w najbliższych latach zbudować co najmn...

źródło: pika

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blyskotliwy: To musi się skończyć masowym i przymusowym poborem do wojska. Mam nadzieję, że wyborcy prawej strony są gotowi na takie poświecenie, w końcu jak głosowali to znaczy że się zgadzają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ZwolennikAntyPis Niby czemu przymusowym? Rynek pracy jest na tyle ubogi w Polsce że młodzi mężczyźni z pocałowaniem ręki pójdą do Wojska gdzie teraz chyba szeregowy dostaje ok. 7 tysięcy netto gdzie pracownicy po studiach zarabiają po 5-6 netto u Janusza
  • Odpowiedz
@Dominsiemaelo: odpuść sobie, zdaniem niektórych to jutro się zaczną łapanki na ulicach i w kamasze. Armia zawodowa - be, walczyć za ojczyznę - be. Sami nie wiedzą czego chcą ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Najniższe uposażenie w wojsku (dla szeregowych) w 2025 roku wzrosło z 6000 zł do 6300 zł brutto (podwyżka o 300 zł)

@Dominsiemaelo: Poza tym bezrobocie wśród młodych jest jedno z najniższych w Europie, więc nie wiem czy za te pieniądze tak chętnie będą się taplać w błocie na poligonie. Początkujący budowlaniec zarobi więcej, a w pracy raczej ma większy luz niż szeregowy w wojsku ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@blyskotliwy: piszecie tak, jakby to musieli być typowi żołnierze. Przecież w skład Wojska Polskiego wchodzą np. weekendowi żołnierze czyli WOT. Równie dobrze mógłby uformować Lotne Brygady Kibolskie gdzie każdy kibol byłby oficjalnie wojakiem i bam mamy wojsko 300, 400 albo i 500 tysięczne. My już teraz mamy niby powyżej 200 tys żołnierzy, ale czy chociaż połowa z nich by się do czegoś nadawała?
  • Odpowiedz
@blyskotliwy wszystkich konfiarzy przymusowo w kamasze. Potem w razie wojny na pierwszą linię. Po wojnie można spokojnie głosować na kogoś, który nie jeste oszołomem
  • Odpowiedz
To musi się skończyć masowym i przymusowym poborem do wojska

@ZwolennikAntyPis: Dlaczego masowym? Ile brakuje do tych 300k jeśli odejmie się WOT, zawodowych itd?

Mam nadzieję, że wyborcy prawej strony są gotowi na takie poświecenie, w końcu jak głosowali to znaczy że się zgadzają ( ͡°
  • Odpowiedz