Wpis z mikrobloga

Hej Mirki poszukuje pomocy - chyba będę pytał o różnice miedzy debianem a archlinux w zabezpieczach i dostepie do plikow. Walcze z konfiguracja rutorrent ale nie udaje mi sie - nadajac nawet najwższe uprawnienia. Błedów było dwa razy wiecej ale udalo mi się ogarnać uprawnienia dla użytkownika rtorrent ale już dla webusera nie potrafię.

[05.08.2025 02:14:48] Webserver user doesn't have read/write/execute access to the tmp directory. ruTorrent will not work. (/usr/share/webapps/rutorrent/share/tmp/)
[05.08.2025 02:14:48] Webserver user doesn't have read/write/execute access to the torrents directory. You cannot add torrents via ruTorrent. (/usr/share/webapps/rutorrent/share/torrents)
[05.08.2025 02:14:48] Webserver user doesn't have read/write/execute access to the settings directory. ruTorrent settings cannot be saved. (/usr/share/webapps/rutorrent/share/settings)

Co robie źle? czym arch mnie chce tu zaskoczyć? to same metode jak nie mniej pozwalaja na dzilanie na debianie normalne rtorrent + nginx + php + ruttoren. Prosiłbym o pomoc.

#archlinux #linux #debian #arch #torrent
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Miedzcu: Zacznijmy od tego, że do tych katalogów nie ma prawa mieć dostępu do zapisu żaden użytkownik poza administratorami.

Sprawdź konfigi w /etc. Tam, w plikach konfiguracyjnych może być wpisana na pałę ścieżka do /usr/share. Ewentualnie konfigi mogą być w /usr/share. Może tak być, jeżeli program w pierwszej kolejności sprawdza konfigi w /etc, a potem w razie ich braku wczytuje te z /usr/share. Gdyby tak było to sobie je skopiuj do
  • Odpowiedz
  • 0
Wrzucając post z problemem nie sądziłem że dostane tak wyczerpującą temat odpowiedź (szczególnie że pytanie właśnie było wybrakowane o pliki konfiguracyjne). Wygląda wiec na to że natknąłem się na podstawową rzecz ze świata linuka cytując Ciebie: „do tych katalogów nie ma prawa mieć dostępu do zapisu żaden użytkownik poza administratorami” a szukając odpowiedzi na moje pytanie również natknąłem się na odpowiedź „Linux has very restricitve permisssions on home folders (and i agree
  • Odpowiedz
  • 0
@psiversum: chyba jednak musze sie poddac....co wykonam jakiś jeden ruch to rodzi to 2 inne konflikty....
udalo się przenieś, przepiąc foldery i konfiguracje na /var/lib/rutorrent/share/torrents ale tu tez webserver i rtorrent user nie maja uprawnien...widać jakieś efekty, najwiecej do przodu dowało bawienie się w /etc/webapps/rutorrent/conf/config.php oraz edycja parametru open_basedir w /etc/php/php wkręcając go z /etc/webapps/rutorrent/conf/:/usr/share/webapps/rutorrent/php/:/usr/share/webapps/rutorrent/ na nowe katalogii...ale staneło na tym samym uprawnieniach - dodatkowo w przeciwienstwie do poprzedniego stanu
  • Odpowiedz
@Miedzcu: Kiedy pisałem, że w Debianie się coś przyjęło to odnosiłem się do tego dlatego, ponieważ napisałeś, że miałeś Debiana. Różne dystrybucje różnie podchodzą do ścieżek. Niektóre robią katalogi np. /www.

W Twoim przypadku proponowałbym ustawić ścieżkę /var/www/wutorrent, skoro to chodzi na apache lub nginx. No i pytanie jak uprawnienia nadawałeś. Czy robiłeś zarówno chown i chmod dla użytkownika apache lub bodajże www (nginx chodzi chyba pod userem www)? Nazwę
  • Odpowiedz
@Miedzcu: @psiversum
Jeśli paczka była instalowana z AUR, to z tego co widzę to PKGBUILD ustawia to nieszczęsne /usr/share/webapps a potem jest próba połatania tego przez chmod 777: https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/PKGBUILD?h=rutorrent#n61. To może nie działać np. przez sandboxowanie w systemd, które montuje różnym serwisom katalog /usr jako read-only.
AFAIK na Archu dane serwera zwykło się trzymać w /srv/, czyli w Twoim przypadku np. /srv/rutorrent/ - lub alternatywnie tak jak
  • Odpowiedz