Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki!
Szukam jakiś barier przeciwpowodziowych. Od strony podwórka chciałbym osłonić drzwi tarasowe- podczas dużych opadów woda wdarła się już na kostkę, bakowało kilku centymetrów do progu okna. Chciałbym coś co mogę rozłożyć przed progiem.
Znalazłem jakieś bariery żelowe aktywowane wodą- rozkładam mate i jak dostanie wody to pęcznieje. Może sie ktoś wypowiedzieć? Czy lepsze będą foliowe rękawy wypełnione piaskiem? Możecie coś polecić?

#woda #powodz #dom
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jakobo lepiej foliowe rękawy na zdrowy rozum. Widzialem też takie oporowe układane formy betonowe w kształcie L. Nie wiem czy na wykopie znajdziesz fachowca bo wykopki to się topią w alko co najwyżej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Adamskyadam Dziękuję za pomoc. Te Lki widziałem, ale u mnie się nie sprawdza. Mam okna i drzwi tarasowe i na zewnątrz kostka. Chciałbym taki rękaw ułożyć wzdłuż progu, po zewnętrznej stronie aby uchronić ten otwór okienny przed przedostaniem się wody.
Myślałem o tych żelowych, bo dużo mniej miejsca zajmują.
  • Odpowiedz
@Jakobo: Jeżeli to awaryjne rozwiązanie to nabij kawałek płyty OSB 22mm na okno od zewnątrz (jeżeli nie masz ocieplenia) lub od środka domu. Na OSB folia budowlana żeby płyta nie napęczniała i wokół płyty uszczelnienie z piaski niskoprężnej. Jeżeli płyta będzie od środka to nie zapomnij jej czymś docisnąć dodatkowo, bo same kołki nie utrzymają naporu wody. Stosowałem to podczas ostatnich dwóch powodzi (zeszłoroczna i w 2010) i sprawdza się
  • Odpowiedz
  • 0
@daveyzr: Mieszkamy od 2019 i jeszcze mi się nie zdarzyło podtopienie, ale dzisiaj woda była już na kostce tarasowej- stąd pomysł o czymś co ewentualnie mógłbym zrobić gdyby trzeba było te kilka cm w progu podnieść. Obok mnie nie ma żadnych rzek.
  • Odpowiedz