Wpis z mikrobloga

Cześć,
Czy są tu ludzie, którzy kupowali zagranicą rower na firmę?
Jak wygląda sprawa z vatem? Chce skorzystać ze sklepu bikeinn lub rdr bikes. Czytałem o odwrotnym obciążeniu, ale nie mam pojęcia jak to działa.
#rower
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chudyy: Niby nic wspólnego ale jednak, kupowałem do swojej firmy uszczelkę silikonową do form rtm gdzieś z Krosna do Irlandii i układ był że nie płacę vatu tylko tu mi naliczą ale ich księgowa pobrała ten vat i dzwoniłem do nich by mi oddali, ogólnie w uja lecieli ale odzyskałem, u siebie nie pamiętam czy placiłem bo wiele lat temu. bikeinn legitny sklep i błyskawicznie odpowiadają po angielsku więc pytaj.
  • Odpowiedz
  • 0
@4x80: Napisałem do bikeinn zobaczymy co odpiszą. Jeżeli przechodzi uniknięcie VATu, to nie ma sensu kupować rowerów w Polsce ....
  • Odpowiedz
Jeżeli przechodzi uniknięcie VATu, to nie ma sensu kupować rowerów w Polsce ....

@Chudyy: Bardzo ciekawe ale to raczej sztuczka księgowa, obawiam się, że ja wtedy nie zapłaciłem vatu tam kwota była ze 2 tysiące euro bo mi się udało albo irlandzka skarbówka tego nie wykryła a oni są w uj...strasznie agresywni jak im podpadniesz. Jakoś 2015 rok ale polska firma sobie księguje czy nie księguje tego vatu, ciekawe ciekawe.
  • Odpowiedz
@Chudyy: działa to tak, że jeśli jesteś vatowcem, to kupujesz rower na fakturę ze stawką vat 0% i w swojej deklaracji wykazujesz podatek naliczony i należny, czyli to się neutralizuje. Ale jeśli chcesz być turbo poprawny to w zgodzie np. z interpretacją r 0114-KDIP4-2.4012.386.2022.3.MC każdorazowe prywatne użycie tego roweru powinieneś sobie ovatowywać XD
  • Odpowiedz
@Chudyy: @4x80 To nie jest unikniecie VATu, jest to zwykła transakcja WNT. Vat musisz albo zapłacić już w Polsce albo sobie go wciągnąć w koszty. Więc o ile nie chcesz robić przestępstw skarbowych(czego nie polecam) no to niczym się to nie różni od kupna w Polsce.
Dodatkowo musisz sobie jeszcze wyrobić VAT-UE -dwa kliknięcia no ale warto pamiętać wcześniej.
  • Odpowiedz
@Chudyy: Tak jak kuraku pisał VAT naliczasz i odliczasz jednocześnie więc wychodzi na 0, a dochodowy to już jak normalna faktura.
Jedynie przez to że jest to WNT to deklaracje składasz na dodatkowym druczku.
  • Odpowiedz